Back to Top
Zaterdag 04 Apr
86426 users - nu online: 1028 people
86426 users - nu online: 1028 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Hommage aan Cabaret La Gaité in Tuschinski


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 07 juli 2018

This article is also available in English


Op 28 juli herleeft in Pathé Tuschinski het vermaarde Cabaret La Gaite (vrolijkheid, vertier). Dit was een geliefde nachtclub in het Amsterdamse uitgaansleven van de jaren 1921-1940. Op de hele wereld bestaat er geen mooier filmpaleis dan Tuschinski in de Amsterdamse Reguliersbreestraat, waarin de stijlen van de Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco te herkennen zijn.

Tijdens de opening van Tuschinski op 28 oktober 1921 ging ook de programmering van Cabaret La Gaite van start. Een smeltkroes vol cabaretiers, muzikanten en variété-artiesten, onder de bezielende leiding van de legendarische Abraham Tuschinski. Gedurende de eerste jaren van Tuschinski’s bestaan kende Amsterdam een dansverbod, dat in 1926 werd opgeheven. Daardoor veranderde La Gaîté ook in een danspaleis, waar men terecht kon voor een “Soirée Dansant.” Mede dankzij La Gaîté kreeg Amsterdam een dansinjectie. De bioscoopmagnaat liet zich voor zijn cabaret-club inspireren door het bloeiende nachtleven in onder andere Berlijn en Parijs. In een weelderig gedecoreerd zaaltje op de eerste etage van zijn filmtempel schitterden ontelbare grote namen in zijn “Soirée Dansant Chantant.”
 
Vorig jaar presenteerde Blond & Blauw op 29 juli een eerste hommage aan deze bijzondere plek in de VIP-room van de bioscoop. Deze datum was niet zomaar gekozen. Tijdens de oorlogsjaren werd Tuschinski door de Duitse bezetter omgedoopt tot Tivoli.

In de volksmond kreeg die naam al snel de betekenis: “Tuschinski Is Verkocht Of Liever Ingepikt.” Op 29 juli 1945 keerde de oude naam weer terug aan de gevel.

Na het succes van de La Gaîté-hommage van vorig jaar komt het Cabaret dit jaar opnieuw tot leven, maar nu in de Grote Zaal van de bioscoop, in samenwerking met artiesten die een sterke band koesteren met het entertainment van toen. Journalist en auteur Henk van Gelder en spreekstalmeester Michael Helmerhorst leiden het publiek door het rijke verleden van La Gaîté en Tuschinski.

Het programma biedt muziek, dans, acrobatiek en liedjes die nog altijd naklinken in de cabaretgeschiedenis, waarbij live-optredens worden afgewisseld met unieke filmbeelden. Het repertoire bestaat uit liedjes, teksten, anekdotes en filmbeelden van cabaretlegendes zoals Louis Davids, Margie Morris, Jean Louis Pisuisse, Fien de La Mar, Tholen en Van Lier, The Ramblers, Rudolf Nelson, Josephine Baker, Maurice Chevalier, Marlene Dietrich, Edith Piaf en Zarah Leander. Variété is variëteit.

De lijst van optredende artiesten is gevarieerd. Onder aanvoering van zangeres/performer Wilma Bakker (alias La Sirène) staan onder meer Grande Dame Gerrie van der Klei en crooner Dick Rienstra op het programma, naast vedetten uit de HLBTQ-gemeenschap zoals het duo Ludique en Victoria False.

Er wordt gedanst door Burlesque performers Fay Loren, Eva Novakova, Natsumi Scarlett en acrobaat Paul van der Maat, de conferences worden verzorgd door Robert Kloppenburg en voor de muzikale noot tekenen piano maestro Jan Robijns en theaterorganist Paul Tijink. Het beroemde theaterorgel speelt daarin een belangrijke rol. Ook valt er te genieten van  diverse variété entre-acts zoals Marlene ExtraLarge en Luna Lunettes.

 Cabaret La Gaîté vindt op 28 juli 2018 van 22.00 tot 00.30 uur plaats. Het belooft een ode te worden aan een vervlogen periode van het (Nederlandse) entertainment, waarbij het publiek wordt meegezogen in een intieme setting van de “roaring twenties.”
Zie www.blondenblauw.nl voor meer informatie.
 

SLaunge
Premium man to man massages

BEKIJK OOK

Ode aan Michou, de blauwe prins van Montmartre


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Hommage aan Cabaret La Gaité in Tuschinski

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 11 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media