Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 999 people
86419 users - nu online: 999 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Poetin beëdigd voor vierde termijn als president Rusland, en de homorechten?


door Redaktie in Historie & Politiek , 22 juni 2018


Sinds Vladimir Poetin voor een vierde termijn als president van Rusland werd beëdigd, verslechtert de mensenrechtensituatie in het land in hoog tempo. In de winter van 2011 en 2012 gingen al tienduizenden Russen de straat op om te protesteren tegen een in hun ogen oneerlijke verkiezingsuitslag.


De autoriteiten hadden deze omvang van de protesten totaal niet verwacht. Ze vreesden een scenario als in buurlanden Oekraïne en in Georgië, die zich na grootschalige opstanden westersgezind ontwikkelden. In Rusland moest dit voorkomen worden. Met nieuwe wetten legt Poetin daarom stap voor stap critici het zwijgen op. Het net sluit zich steeds meer om wie in Rusland anders denkt dan de regering.


Nieuwe wetten perken vrije meningsuiting verder in

Journalisten, mensenrechtenactivisten, advocaten, homo’s en kunstenaars worden in Rusland op allerlei manieren tegengewerkt om te voorkomen dat zij hun kritische stem laten horen. Door recente wetten kunnen critici van het Poetin-regime boetes krijgen van meer dan 100.000 euro voor ‘laster’ en ‘smaad’. Daarnaast is de definitie van ‘hoogverraad’ aanzienlijk verruimd.

Organisaties die financiële steun uit het buitenland ontvangen en daarnaast ‘politieke activiteiten’ ondernemen, wat bijzonder vaag is gedefinieerd, zijn verplicht zich als ‘buitenlandse agent’ te laten registreren. Buitenlandse organisaties die onafhankelijke ngo’s steunen, worden ook aangepakt met de wet tegen de ‘ongewenste organisaties‘.

Demonstreren is praktisch onmogelijk gemaakt. En wie de wet overtreedt, kan een draconische boete krijgen. Met de nieuwe Internetwet kunnen kritische websites worden geblokkeerd. Het ‘beledigen van traditionele religieuze gevoelens’ wordt hard aangepakt door de Blasfemiewet.


Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen ‘homopropaganda’ door het Russische parlement geloodst. Deze wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen.

Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo’n 80 euro. Overheidspersoneel kan een boete krijgen tot 800 euro. Wordt homoseksualiteit echter via de media of internet ‘bevorderd’, dan kunnen burgers rekenen op een veel hogere boete, namelijk tussen de 900 en 1.900 euro. Voor overheidsfunctionarissen is de boete in dat geval nog twee keer zo hoog. Organisaties die zich via de media positief uitlaten over homoseksualiteit riskeren een boete van ruim 16.000 euro en een sluiting voor 90 dagen.


Nikolai Alexeyev

Nikolai Alexeyev, een prominente voorvechter van rechten van seksuele minderheden, was de eerste persoon die een boete kreeg voor de verspreiding van ‘homo-propaganda’. Alexeyev plakte in mei 2012 een poster op het stadhuis van Sint-Petersburg met de tekst ‘homoseksualiteit is niet pervers’. Hij kreeg daarvoor een boete van 130 euro. In Sint-Petersburg en sommige andere Russische steden gold al eerder een lokale wet die de propaganda van niet-traditionele relaties verbood.


Seksuele minderheden

Niet alleen prominente critici van de regering of mensenrechtenactivisten die grove schendingen van mensenrechten aan de kaak stellen lopen het risico te worden bedreigd of aangevallen. Ook pleitbezorgers van zaken die in Rusland gevoelig liggen, zoals de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s), liggen onder vuur.

Homofobie is wijdverbreid in Rusland. Vooraanstaande publieke figuren en politici laten zich geregeld laatdunkend uit over LHBT’s, waardoor er een klimaat ontstaat van groeiende intolerantie.

Hoewel in de Russische grondwet het recht op vrije meningsuiting is gegarandeerd, ontwikkelen de autoriteiten steeds weer nieuwe en meer beperkende wetgeving om critici de mond te snoeren. Ook de sterk gepolitiseerde en vaak corrupte rechtbanken maken journalisten en anderen die kritiek uiten het leven zuur.
Anti-extremismewetten

Anti-extremismewetten worden op grote schaal gebruikt om politieke informatie tegen te houden zonder dat daar gerechtelijk toezicht op is. Onafhankelijke nieuwssites worden vaak gedwongen om politiek gevoelige inhoud te verwijderen onder dreiging dat er maatregelen genomen zullen worden. Sociale media en websites die berichten over LHBTI-onderwerpen worden structureel gecensureerd. Dat geldt ook voor sites van de politieke oppositie.

Bovendien bevorderen de anti-extremismewetten het toepassen van zelfcensuur. Omdat in de wetten extremisme vaag is geformuleerd, kunnen ze breed en willekeurig ingezet worden. De Europese Unie en de Raad van Europa hebben Rusland al regelmatig gevraagd om de wetten aan te passen of in ieder geval een duidelijke definitie te geven van extremisme, maar daaraan is geen gehoor gegeven.

Op 30 juli 2017 ondertekende president Poetin een nieuwe wet die de internetvrijheid verder inperkt. Het is niet langer mogelijk een VPN-verbinding te maken of anoniem op internet kijken. Met VPN (virtual private network) kan je op internet je locatie veranderen of verbergen. Dat beschermt de privacy en zo’n verbinding geeft ook toegang tot gecensureerde informatie. Met behulp van VPN konden Russische internetters doen alsof ze vanuit een westers land het internet doorzoeken en konden zij websites bekijken die in hun eigen land zijn geblokkeerd. Met de nieuwe wet is hieraan een einde gekomen.


Met dank aan amnesty international

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Poetin beëdigd voor vierde termijn als president Rusland, en de homorechten?

Redaktie, in Historie & Politiek op 26 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media