Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1090 people
86440 users - nu online: 1090 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Onze Pride, die vanwege haar bijzondere karakter vaak vergeten wordt te benoemen in de lijst van de grootste en belangrijkste festivals van Nederland, heeft nu als zodanig landelijke erkenning gekregen. Eind maart kreeg ik het bericht dat wij genomineerd waren om het beste publieksevenement van Nederland te worden.

door Lucien Spee - 20 juni 2018

Printervriendelijke Pagina  
Pride Amsterdam bekroond als Beste Publieksevenement van Nederland


This article is also available in English


Dit betreft een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt tijdens en door het Nationaal Congres Evenementen. Een congres voor de publieke sector waar gemeentelijke ambtenaren samenkomen en ervaringen uitwisselen op het gebied van vergunningverlening van grootstedelijke evenementen en de inzet daarvan voor de marketing van hun stad.

Twee weken later, op 16 april, zat ik samen met onze communicatie-man Danny de Vries en onze vergunningverlener en ambtenaar van het Amsterdamse evenementenbureau, Daniel Schipper, in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek van Rotterdam. Na de vertoning van het filmpje ter introductie van de genomineerden was ik ineens niet zo zeker meer van onze overwinning. Van de overige kanshebbers kwamen er ook spectaculaire beelden voorbij. Het licht ging aan en de voorzitter nam het woord.


Ze legde uit dat de jury het nog nooit zo moeilijk had gehad en dat ze voor het eerst in haar geschiedenis besloten had om twee evenementen de titel te laten delen. De spanning steeg, maar toen ik haar hoorde zeggen dat het om twee evenementen ging die in 2016 beide een bijzondere editie hadden beleefd, wist ik het zeker en sprong overeind.

Samen met de directeur van de Nijmeegse Vierdaagse, die in 2016 de honderdste editie had, beklom ik het podium om de prijs in ontvangst te nemen. Bij het uitreiken van de award werd het juryrapport voorgelezen, waarin ons evenement werd geroemd om de bijdrage die het levert aan Amsterdam als plek waar de vrijheid gevierd kan worden en de ontwikkeling die onze Pride in tweeëntwintig jaar heeft ondergaan.

Op dat moment voelde ik me zo bevoorrecht dat ik mijn ogen niet droog kon houden. In veel landen kan men alleen maar dromen van de vrijheid waarin wij als HLBT’ers in Nederland leven. In veel landen kan men alleen maar dromen van de steun die wij van zowel de overheid als het bedrijfsleven ontvangen voor de organisatie van onze Pride.

En dat je als trotse homo een Award in ontvangst mag nemen waarmee jouw Pride wordt bekroond als het beste Publieksevenement van jouw land, is voor de meeste Pride-organisatoren helaas een droom die nooit uit zal komen.

Volgend jaar is het precies vijftig jaar geleden dat in New York de vaste bezoekers van de homobar The Stonewall Inn in opstand kwamen tegen de politie. De rellen die daarop volgden waren het startsein voor demonstraties en protesten wereldwijd. Een halve eeuw later is er veel bereikt maar zijn er nog steeds zesenzeventig landen waar je als HLBT’er de kans loopt vervolgt te worden en gestraft om wie je bent en/of van wie je houdt. In die landen hebben de activisten nog veel werk te verzetten en is het van belang dat de internationale gemeenschap laat zien dat wij hen steunen en een voorbeeld geven waar men hoop uit kan putten.

Met dat in gedachte zou het natuurlijk super zijn als de Pride door Unesco op haar lijst van Immaterieel Erfgoed geplaatst zou worden. Omdat de Verenigde Staten van Amerika het Unesco-verdrag niet geratificeerd hebben, en de kans dat zij dat gaan doen zeer klein is, zal het de moeder der Pride’s de komende decennia niet lukken om Pride op de Unesco Immateriële Erfgoedlijst te krijgen.

Met steun van onze overheid kan en wil Pride Amsterdam deze taak graag op haar nemen. In november 2017 hebben we ons daarom aangemeld en kregen vlak voor de kerst het goede nieuws dat we werden toegelaten. In eerste instantie is dat alleen tot het netwerk van waaruit we dit jaar het traject zullen ingaan om onze Pride op de nationale inventarislijst te krijgen. Daarna is het aan de minister van OCW of zij ons internationaal wil voordragen. Samen met onze office manager Anita Beek was ik daarom op zaterdag 14 april aanwezig op de landelijke Immaterieel Erfgoed-dag in Woerden.

Tijdens de na-borrel op het bordes van het kasteel stond ik te praten met de directeur van het Nederlandse Kennis Centrum (adviesorgaan van onze regering) en waren we aan het filosoferen over de kracht en hoop die zouden uitgaan van zo’n internationale plaatsing op de Unesco-lijst.

Hopelijk zal de minister dat ook zien en hoe mooi zou het zijn als Nederland dit proces kan starten in juni 2019 als cadeau voor StoneWall 50. En als Unesco vervolgens binnen twee jaar haar besluit neemt en onze Pride in 2021 zal opnemen in haar lijst, kunnen we het twintig-jarig jubileum van het eerste “homo-huwelijk” ter wereld vieren met een nieuwe primeur.


 Lucien Spee is Algemeen Directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride.
Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride Amsterdam bekroond als Beste Publieksevenement van Nederland

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 24 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media