Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1033 people
86447 users - nu online: 1033 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

April was het vijftien jaar geleden dat mijn vader op achtenzestig-jarige leeftijd overleed. Mijn vader hield van lezen. En van mijn moeder, een uitgetreden non. Hij hield ook van zijn kinderen. Dat uitte zich vooral in de klusjes die hij voor hen deed en minder in het tonen van lichamelijke affectie.

door Rick van der Made - 01 juni 2018

Printervriendelijke Pagina  
Mijn vader, vader van drie homoseksuele kinderen


This article is also available in English


mijn vader, broer (links) en ik
Van zijn vier kinderen zijn er drie homoseksueel. Alleen de oudste dochter viel op mannen en zij trouwde met een uit Turkije gevluchte Koerdische intellectueel. Zij kregen vier kinderen. Het was een bont gezelschap, daar in het katholieke Brabant in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De op een na jongste broer van mijn vader trouwde met een Française om er zo’n twaalf jaar en twee kinderen later achter te komen dat hij toch echt op mannen viel. Mijn oom is inmiddels bijna tachtig, hij is overgrootvader en - hoe kan het ook anders - van zijn vijf kleinkinderen zijn er ook weer twee homoseksueel.

Er werd - en wordt - in mijn familie nooit heel nadrukkelijk stilgestaan bij homoseksualiteit. Het was - en is - geen issue. Het is zoals het is. De een valt op blond, de ander op donker. De een valt op mannen, de ander op vrouwen. Geen probleem.

Hans Warren en Bert BakkerEnkele maanden nadat mijn moeder overleden was, ruimde mijn vader zijn boekenkast uit. Hij gaf bijna al zijn boeken aan zijn kinderen. De enige boeken die in de kast bleven staan, waren alle dagboeken van Hans Warren en het hele oeuvre van Gerard Reve. Toeval of niet, het waren twee homoseksuele schrijvers.

Mijn vader overleed plotseling. Hij had het laatste deel van de dagboeken van Warren al aangeschaft, maar nog niet gelezen. Alle kinderen en schoonkinderen hebben wat in het boek geschreven en we hebben het boek in de kist gelegd en samen met mijn vader begraven.

Mijn vader was een man die zonder al te veel woorden te gebruiken, zijn kinderen accepteerde zoals ze waren. Hij maakte deel uit van de generatie mannen die de weg vrijmaakten voor een opener samenleving. Een opener opvoeding. Voor meer diversiteit. Mijn oom moest eerst nog trouwen voordat hij voor zijn seksuele voorkeur durfde uitkomen. Wij konden zonder enig probleem aan vader (en moeder) vertellen dat wij voor onze toekomst toch een wat minder geijkt pad zouden uitstippelen.

Gerard Reve en Rudy KousbroekWe hebben mijn vader nooit gevraagd waarom alleen de boeken van Warren en Reve in zijn kast stonden. Dat doet er ook niet toe. Vader hield van deze twee auteurs zoals hij van zijn kinderen en kleinkinderen hield: zwijgend, stil genietend en benieuwd naar wat voor verrassingen de toekomst voor hem in petto had. Glimlachend. Zonder oordeel.

Deze column schrijf ik voor mijn vader. Vader van drie homoseksuele kinderen. Ik wens elk homoseksueel kind op de wereld zo’n vader toe.

Een vader met Gerard Reve in de kast.
Een vader met Hans Warren in de kist.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Mijn vader, vader van drie homoseksuele kinderen

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 05 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media