Back to Top
Zaterdag 06 juni
86442 users - nu online: 1011 people
86442 users - nu online: 1011 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
COC wil hoger beroep in zaak Jasper en Ronnie


door Redaktie in Algemeen , 27 mei 2018


COC Nederland roept het Openbaar Ministerie op om in hoger beroep te gaan in de mishandelingszaak van Jasper en Ronnie uit Arnhem. Dat stelt het COC na overleg met Sidney Smeets, advocaat van de slachtoffers. Het OM moet de rechter in hoger beroep vragen te erkennen dat er sprake is van discriminatie.

advocaat Smeets
De rechtbank erkende in zijn vonnis op maandag 9 april wel dat Jasper en Ronnie zijn uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’. Toch zou discriminatie volgens de rechter in de zaak geen rol spelen. De rechter hield er ook geen rekening mee bij de hoogte van de straf.

Compleet verkeerd signaal

“Een compleet verkeerd signaal”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke daarover. “Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om te worden uitgescholden wegens je seksuele oriëntatie. Alsof dat niets met homofobie te maken heeft, alsof je daar maar niet over moet zeuren, alsof je je daar maar bij neer moet leggen. Dat gaan we dus niet doen.”

Het COC sluit zich aan bij de woorden van advocaat Smeets: “Je kunt je nauwelijks voorstellen dat iemand het geen racisme zou vinden als iemand wordt uitgescholden wegens zijn huidskleur, of een religieus iemand wegens zijn geloof. Maar voor LHBTI’s lijkt opeens een andere standaard te gelden.” Smeets wijst er op dat de rechter vorig jaar in een mishandelingszaak in Amsterdam ook al oordeelde dat homofobie er geen rol speelde, terwijl het slachtoffer was uitgescholden voor ‘dirty fag’.

Ronnie en Jasper Hoewel er aanvankelijk enige onduidelijkheid over bestond, speelde discriminatie volgens het OM in de zaak van Jasper en Ronnie wel een rol. Daarom eiste de officier ook een hogere straf. Wat het COC betreft moet het OM nu doorpakken en in hoger beroep erkenning voor discriminatie vragen.

Jasper en Ronnie werden vorig jaar april ernstig mishandeld toen ze na een avondje stappen hand in hand naar huis wandelden. Dat gebeurde op de Nelson Mandelabrug in Arnhem.

De rechter legde de 17-jarige hoofddader maandag een werkstraf op van 160 uur, de drie anderen kregen werkstraffen van 80 uur. Ook moeten ze de slachtoffers een schadevergoeding betalen van 4.276 en 577 euro.

Volgens het COC moet de aanpak van geweld tegen LHBTI’s in Nederland anders en beter. Het COC drong er bij minister Grapperhaus (Veiligheid) en de Tweede Kamer aan op verbeteringen bij politie, OM en ministerie. “We willen minder geweld, meer veroordelingen van daders en hogere straffen”, aldus COC-voorzitter Ineke.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

COC wil hoger beroep in zaak Jasper en Ronnie

Redaktie, in Algemeen op 31 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media