Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1026 people
86447 users - nu online: 1026 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Mei is een bijzondere maand voor mij. Het was in deze lentemaand een jaar geleden dat ik een relatie kreeg met mijn Syrisch-Armeense vriend. Dit jaar stonden wij voor het eerst samen hand in hand bij de Dodenherdenking in Amsterdam. Een dag later vierden we voor het eerst samen de vrijheid.

door Rick van der Made - 25 mei 2018

Printervriendelijke Pagina  
Meimaand: lentemaand, liefdesmaand, vrijheidsmaand


This article is also available in EnglishMijn vriend - hij heet Armen - komt uit Aleppo. Hij moest vluchten omdat hij homo was in een land - en in een familiecultuur - waar hij niet mocht zijn wie hij wilde zijn. Wie hij moest zijn.

Op vier mei stonden wij hand in hand op de Dam omdat wij van mening zijn dat wij hen die voor onze vrijheid gevallen zijn en hen die hun best doen onze vrijheid nog steeds te waarborgen, het beste kunnen eren door de wereld te tonen dat wij - twee mannen - in dit land in alle openheid van elkaar mogen houden.

Hoeveel landen zijn er niet waar dat niet mogelijk is? Waar minderheden niet mogen zijn wie ze zijn? Toen ik in Frankrijk woonde, verbaasde ik mij erover dat islamitische meisjes daar hun hoofddoek af moeten doen voordat ze de (openbare) school binnen willen gaan. Wat betekent vrijheid als je niet mag dragen wat je graag wilt?

Ik geloof niet dat het verbieden van hoofddoeken bijdraagt aan een tolerantere samenleving. Voor mij betekent vrijheid niet alles bedekken met een saaie, nietszeggende deken van gelijkheid, maar betekent het juist de mogelijkheid tot het tonen en het vieren van verschillen.

Ik denk dat een land meer gebaat is bij een kinderopvang waarin niet alleen witte poppen in de poppenhoek liggen, maar ook zwarte, bruine, gele, gehoofddoekte, hindoestaanse en joodse poppen. Waar mannenpoppen met vrouwenkleren aan liggen of waar twee Kens naast elkaar liggen met grote roze driehoeken op hun kleding genaaid.

Ik denk dat kinderen op een basisschool naast Assepoester ook het prachtige prentenboek Koning en Koning voorgelezen moeten krijgen.

Het lijkt mij een goed idee het personeelsbestand van middelbare scholen van Nederland een afspiegeling van de maatschappij te laten zijn, waarbij Marokkaanse conrectors homohaat onder leerlingen net zo hard bestrijden als homoseksuele afdelingsdirecteuren dat doen met xenofobie.

Wat is vrijheid? Vrijheid is mogen laten zien wie je bent zonder het gevaar te lopen gediscrimineerd, gemolesteerd, gearresteerd of veroordeeld te worden.

Dat is de reden waarom Armen naar dit land is gevlucht. Dat is de reden waarom wij op vier en op vijf mei hand in hand stonden. Gevallenen erend. Vrijheid vierend. Diversiteit omarmend. Liefde tonend.

Dat is waarom de maand mei voor mij altijd een bijzondere maand zal blijven. Meimaand: lentemaand, liefdesmaand, vrijheidsmaand.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADEmei 2019       


jun 2019        lengte: 4 min.
Meimaand: lentemaand, liefdesmaand, vrijheidsmaand

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 29 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media