Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 924 people
86447 users - nu online: 924 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Een dragqueen is ook gewoon aardig


door Pieter Hoekstra in Mode & Lifestyle , 22 mei 2018

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


“Die heb ik zelf gemaakt,” zegt Sander bescheiden als ik hem complimenteer met de schitterende schilderijen bij hem thuis aan de muur en vraag wie de kunstenaar is. Verbaasd kijk ik hem aan. Ik ben hier gekomen omdat Sander een heel bijzondere hobby heeft, maar dat hij ook nog eens niet onverdienstelijk schildert wist ik niet. Sander laat mij het werk zien waar hij nu mee bezig is.


Hij schildert vooral veel vrouwen, gekleed en ongekleed, realistisch en surrealistisch. Sander heeft een baardje, ook dat verwachtte ik niet. “Dat heb ik meestal hoor, behalve in drukke tijden, dan heeft het haar geen tijd om te groeien. Het is nu rustig, maar vooral in de zomer ben ik veel op festivals, zoals bij de Canal Pride in Amsterdam en dit jaar ook in Utrecht. En voor de Kerst heb ik twee optredens, een bij Queers en een bij Body Talk.”

Sander is in zijn vrije tijd dragqueen. Hij doet optredens op feesten en partijen, vaak in de gay scene, maar ook bij particulieren. “Mensen gaan me kennen, ik word steeds vaker gevraagd. Maar ze vergeten wel eens dat ik zeker twee en een half uur bezig ben met het opmaken en omkleden. Dan moet ik er nog naar toe reizen. Meestal met de auto en soms met de taxi. Als ik dan tot diep in de nacht optreed en rond vieren thuiskom, lig ik pas om vijf uur in bed.”

De kat komt bij Sander op schoot liggen. “Dit is de echte Roxy,” zegt Sander. “Mijn artiestennaam is van mijn lievelingsdier, Roxy, en diamant is mijn lievelingsedelsteen, daarom heet ik Roxy Diamond.” Ik vraag hem of hij ook een assistent heeft. Een goede vriend rijdt mee en helpt met het aangeven van zijn kleding.

Sander gaat aan de kaptafel zitten. Dit is de eettafel. Een witte bol verlicht de spiegel. Naast de tafel staat een inklapbaar kastje met sieraden, lippenstift, poeders en andere parafernalia. Hij begint met het poederen van zijn gezicht. Sander presenteert shows en playbackt nummers. “Ik ben er voor de mensen, ze moeten plezier hebben, dat is voor mij belangrijk.” Sander vertelt verder dat hij het belangrijk vindt dat de mensen ontdekken dat dragqueens niet van die valse types zijn, zoals ze vaak door andere artiesten worden neergezet. “Ik doe niet gemeen, ik ben een vriendelijke dragqueen. Ik loop tussen de mensen en maak hier en daar een praatje, dat is voor mij het belangrijkste.” Ondertussen maakt hij zich op rondom zijn ogen. Het is precies werk. Hij neemt er de tijd voor. Ik kan zien dat hij dit vaker doet.

Ik vraag waarom hij dragqueen is; waarom doet hij al die moeite om zich te verkleden, had hij eigenlijk liever een vrouw willen zijn of kickt hij er op om in vrouwenkleren te lopen. “Het is voor mij vooral een manier om mijn creativiteit te uiten, door een persoon neer te zetten en die helemaal op te tutten. Het is voor mij echt een act. Ik zie het als kunst waarmee ik andere mensen vermaak. Ik kick er niet op om me te verkleden, maar leuk is het wel natuurlijk.”

Als ik Sander vraag of hij er nog iets mee wil bereiken komt hij echt los. “Ja, dat mensen niet zo in hokjes denken, dat er veel diversiteit is, ook binnen de homogemeenschap, want geloof me maar dat de homo’s ook niet zo ruimdenkend zijn als je zou verwachten. Ze hebben vaak ook moeite met afwijkend gedrag. Je ziet ze wel eens denken ‘doe niet zo raar.’ Daarin wil ik me onderscheiden, dat je ook als homo anders kunt zijn, dus ook in vrouwenkleding kunt lopen en net zo goed sympathiek bent.”

Sander is opgegroeid in Langbroek, een agrarisch lintdorpje in het stroomgebied van de Kromme Rijn. Zijn familie heeft een transportbedrijf. Sander heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij op mannen valt. Zijn ouders vinden het prima dat hij zich regelmatig als dragqueen verkleedt en optredens verzorgt. “Mijn ouders komen af en toe bij een optreden kijken, ze vinden het leuk.”

Enkele collega’s weten ook dat hij een dragqueen is. Sander is er ook trots op. Hij heeft vaak fotoshoots. “Nu word ik veel gevraagd. Toen ik pas begon heb ik zelf wel eens een fotograaf ingehuurd, maar nu is het andersom.” Sander heeft zelden slechte ervaringen. Hij is wel eens nageroepen als hij in zijn outfit door de stad liep. “In Utrecht zijn ze nog niet zoveel gewend, maar in Amsterdam wel.”

Sander kleedt zich om en komt later terug in een breed uiteenvallende jurk. Hij heeft wel meer dan dertig outfits, en evenzoveel pruiken en damesschoenen. “Ik wilde toch weer eens wat anders, en de kleding is bijna niet te betalen. Daarom heb ik deze jurk gisteren zelf gemaakt.”

In Amsterdam is hij wel eens lastiggevallen door een man. Het was een Duitser die via Facebook contact had gezocht. “Ik heb een openbaar profiel, omdat ik wil laten zien dat ik er ben. Ik heb veel Facebook-vrienden die ik niet ken. De man vroeg me waar ik binnenkort zou optreden. Toen ik in het weekend na een optreden bij Queers naar buiten kwam lopen, greep de man mij bij de arm. Hij zei dat hij een kamer voor ons had gereserveerd. Hij wilde me meetrekken, maar ik trok mijn arm weg. Gelukkig is het goed afgelopen, maar daar schrik je wel van!”

Sander is op het moment single. Kortgeleden is zijn relatie uitgegaan. Daarna had Sander een date met een leuke man. Maar die had het niet zo op dragqueens. “Ik zei dat het meer een hobby was, dat ik het af en toe deed. Kwam hij binnen bij True Colors in Paradiso, en zag me de show presenteren met Jan Kooijman. ‘Dit is meer dan een hobby,’ zei hij. Hij maakte het uit. Het is wel jammer, maar het is niet anders.”Sander heeft zijn pruik opgezet en trekt zijn schoenen aan. De bel gaat. Het is zijn vaste taxichauffeur. “Die is betrouwbaar en doet niet moeilijk, ook niet als hij even moet wachten als ik langer werk heb met het omkleden en inpakken van alle accessoires.”
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Een dragqueen is ook gewoon aardig

Pieter Hoekstra, in Mode & Lifestyle op 26 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media