Back to Top
Woensdag 27 mei
86439 users - nu online: 1103 people
86439 users - nu online: 1103 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Twintig jaar Café the Queen’s Head


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 30 april 2018

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Dit jaar bestaat café the Queen’s Head in Amsterdam twintig jaar! De bar, wereldwijd beroemd en berucht om de wekelijkse drag-bingo en tegenwoordig ook Coby’s Cut Karaoke en de drag-show Queens in Queen’s, gaat dat natuurlijk groots vieren met allerlei kekke acties en evenementen, maar daarover meer in het mei-nummer, eerst vroegen we ons af hoe het nou allemaal begonnen is.


Coby van Dam, de huidige bingo-queen, had tijdens een gezellig etentje een geanimeerd gesprek met John, de “vader” van de Queen’s Head.

Coby: “John, proost!, vertel, hoe kwammie op het idee om een bar te openen op de Zeedijk?”
John: “In ’98 waren de gemeente en ondernemers op de dijk al begonnen met initiatieven om de buurt weer op de rails te krijgen na de verpaupering in de jaren daarvoor. Er zat dus heel veel groei en potentie in de buurt. Ik had in die tijd net mijn hotel verkocht en een buurvrouw van me had een zoon met een bar op de Zeedijk, die niet zo goed liep. Ze vroeg me of ik die niet over wilde nemen.”

DustyCoby: “Wat een toevalligheid! Je ging kijken en was meteen verkocht?”
John: “Ja! Mijn toenmalige partner, Dusty, deed drag performances, en het leek mij heel erg leuk om samen een podium te creëren voor die shows, en deze bar was perfect daarvoor, niet te groot, niet te klein, en dat uitzicht hè...”

Coby: “Ja, Sjohn, dat uitzicht is het mooiste uitzicht van onze stad! Maar vertel, Dusty is in de Kwien verder gegaan met de bingoshow?”
CobyJohn: “Ja, we begonnen meteen met de drag-bingo’s en andere evenementen en met groot succes. Dusty was echt het gezicht van de bar en het was tijdens haar shows meteen gezellig en druk. En de speciale evenementen zoals Koninginnedag, de Gay Pride en de Hartjesdagen waren ook altijd gezellig druk.”

Coby: “Wat was jullie geheim?”
John: “We kenden veel mensen in de scene, en Dusty had veel fans. Toen een landelijk TV-programma aandacht besteedde aan de Zeedijk, kreeg Dusty een prominente rol in de serie en vanaf dat moment was het niet meer te houden, iedereen wilde een rondje komen bingoën.”

Coby: “Elke dag feest dus, en waarom verkocht je de bar dan weer?”
John: “Het was jarenlang supergezellig, leuk, maar ook druk. In 2002 was Dusty aan iets anders toe en in 2004 besloot ik ook het stokje door te geven.”

Coby: “Was dat niet raar, het was toch een beetje jullie kindje?”
John: “Ja, dat was even raar, maar wat heel leuk was, was dat alle eigenaren na mij eigenlijk op dezelfde voet door wilden met de bar, met hun eigen draai. Er werd dus goed voor ons kindje gezorgd; daarom is deze bar ook nog steeds mijn huiskamer, de gezelligheid, de gekkigheid is er nog steeds. Zelfs Dusty komt zo nu en dan de boel nog op stelten zetten, zoveel is er niet veranderd.”
Coby: “Ja, zondag 18 maart staat Dusty weer op haar ouwe plekkie op het podium. We doen samen de laatse Winterqueens, sin anus!!”

Coby: “Wat is nou voor jou een groot verschil tussen toen en nu?”
John: “Ik denk dat in het algemeen de horeca tuttiger is geworden, ondernemers hebben nu te maken met zoveel regeltjes en mensen zijn wat preutser geworden. Bij mij mocht vroeger alles.”

Coby: “Op mijn bingo mag ook alles hoor John, uit de kast komen, in de kast komen, je scheiding aankondigen, een aanzoek doen, een serenade zingen, of gewoon je lul laten zien. Maar genoeg daarover. Wat is nou wel hetzelfde gebleven?”
John: “De gezelligheid en de mix van mensen die naar de bar komen. Het is na al die jaren nog steeds een mix van vaste gasten en toeristen. Het grootste deel is nog steeds gay, en iedereen is nog steeds welkom. De huidige eigenaren zijn flink aan het vernieuwen en opknappen, maar zonder de uitstraling van de bar te veranderen, daar ben ik blij om.”

Coby: “Vertel me eens een leuke herinnering uit de tijd dat je begon?”
John: “Boven de bar woonde tante Trui, een oudere vrouw die op de Zeedijk was geboren. Ze kwam haar huis bijna niet uit want ze was slecht ter been, en al die trappen af was een hele onderneming. Als compensatie voor eventuele overlast van de bar bracht ik dan soms een flesje zoete witte wijn naar boven, en daar was ze zo blij mee. Ze heeft nooit geklaagd, terwijl we voor haar deur toch heel wat megadrukke evenementen hebben georganiseerd. Dat leuke contact met ondernemers en bewoners van de Zeedijk is er altijd geweest.”

Coby: “Het blijft inderdaad een retegesellige straat, mede dankzij jou, John! Ik neem aan dat we voor jou jouw kruk mogen reserveren voor het grote feest op 26 mei?”
John: “Geen dank, en ik ben erbij! Dat feest wil ik niet missen.”

The Queen’s Head agenda:
Elke dinsdag: bingo
Elke eerste vrijdag van de maand: Karaoke
Elke laatste zaterdag van de maand: Queens in Queen’s drag-show
Zaterdag 26 mei: Viering twintig jaar The Queen’s Head
www.queenshead.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Twintig jaar Café the Queen’s Head

Redaktie, in Uitgaan & Reports op 04 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN UITGAAN & REPORTSIN NUMMER 320


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media