Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1120 people
86419 users - nu online: 1120 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Biseksualiteit wordt niet als een echte seksuele oriëntatie gezien


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 26 april 2018


Biseksuelen worden minder geaccepteerd en biseksualiteit wordt niet serieus genomen. Dat zijn conclusies uit het promotie-onderzoek van Jantine van Lisdonk van de Vrije Universiteit, waarvoor zij met homo- en biseksuelen sprak overintolerantie.


Voor het onderzoek beantwoordden 1636 jongeren, tussen de 16 en 25 jaar die op hetzelfde geslacht en beide geslachten vallen, een online vragenlijst. Met 38 van hen ging Jantine in gesprek. Vooral biseksuele jongeren worstelen met hun seksuele oriëntatie, meer dan homoseksuele of lesbische jongeren. "Ze ervaren dat ze minder worden geaccepteerd door ouders en anderen in hun omgeving. "Biseksualiteit wordt niet als een echte seksuele oriëntatie gezien, ook vaak niet door homoseksuele jongeren", zegt zij.

Joshua Zandberg, voorzitter van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit, zegt dat er veel vooroordelen zijn over biseksualiteit. "We komen het dagelijks tegen." Hoe uit zich dat? "Nou, dan krijg je vragen als: ben je niet stiekem toch homo? Wil je dan ook meerdere partners? Wil je veel seks? Heb je niet genoeg aan één partner? Kun je niet kiezen?"

"Er wordt van biseksuelen vaak gedacht dat ze nooit tevreden zijn, dat ze ontrouw zijn of in een open relatie zitten. Natuurlijk, die mensen zijn er ook. Maar een groot deel van de biseksuelen is prima tevreden met één partner. Net als bij andere geaardheden: het zegt meer over je persoonlijkheid dan je geaardheid als je zo bent."


'Ik houd mijn mond wel'

Behalve dat het vervelend is om constant vragen en opmerkingen te krijgen, heeft het volgens Jantine en Joshua ook serieuze gevolgen. "Uit het onderzoek blijkt dat biseksuele jongeren vaker dan homoseksuele jongeren suïcidepogingen hebben gedaan", vertelt Jantine.

"Als je dat soort commentaar krijgt, ga je goed nadenken over wie je vertelt dat je bi bent", zegt Joshua. "Veel biseksuelen zijn hierdoor bang om erover te spreken. Mensen denken: ik hou mijn mond wel."

Biseksuele jongeren worstelen met hun identiteit, zegt Janine. "Zij zijn minder vaak open over hun oriëntatie dan homoseksuele of lesbische jongeren. Het idee is: je mag best even experimenteren, maar je moet op een gegeven moment wel kiezen. Homo of hetero. Zij hebben het gevoel dat bi geen keuze is. En dat terwijl de groep biseksuelen ongeveer even groot is als de groep homoseksuelen in Nederland."
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Biseksualiteit wordt niet als een echte seksuele oriëntatie gezien

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 30 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media