Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 826 people
86442 users - nu online: 826 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Aangezien Pride Amsterdam een open en aantrekkelijke organisatie wil zijn waarbij mensen zich graag aansluiten, keek ik tijdens de kick-off van alweer de drieëntwintigste botenparade tevreden naar alle nieuwe en jonge gezichten in de zaal. Tegelijkertijd stond ik somberder dan ooit op het podium.

door Lucien Spee - 16 april 2018

Printervriendelijke Pagina  
Heroes of our Time


This article is also available in EnglishElk jaar worden we geconfronteerd met vreselijke verhalen uit de hele wereld: schendingen van mensenrechten, geweld tegen HLBTI’s, afnemende acceptatie in eigen land, vooroordelen en ongepaste grappen. Het lijkt wel alsof het steeds erger wordt in plaats van beter. Met de boten van onder andere Amnesty International, Greenpeace en het College voor de rechten van de Mens willen we daarvoor dit jaar dan ook extra aandacht vragen.

De slogan van het college is bijvoorbeeld “IEDEREEN IS ZICHZELF.” Dat klinkt heel logisch en zo logisch zou het natuurlijk ook moeten zijn. Want jezelf kunnen zijn is een mensenrecht. Maar wat hebben we aan rechten als een samenleving ons steeds minder lijkt te accepteren en zelfs vooraanstaande cabaretiers en televisieprogramma’s ons op primetime op nationale televisie belachelijk maken. Jonge jongens die dat soort voorbeelden krijgen voelen zich gelegitimeerd nog een stapje verder te gaan en vallen ons steeds vaker aan op straat. Voordat je het weet heb je een tegenwoordig een baksteen in je gezicht.

Gelukkig kunnen we in Nederland nog wel op onze overheid als bondgenoot vertrouwen en hebben we zoiets als Roze in Blauw. Hoe anders is de situatie in Turkije. Dit jaar vaart als enige politieke partij GroenLinks mee met aan boord onze Pride-collega’s uit Istanboel. In hun stad wordt Pride al twee jaar lang onmogelijk gemaakt en worden deelnemers door de politie aangevallen met traangas, waterkanonnen en rubberen kogels. By the way, dat VVD niet meevaart heeft niks te maken met de hele PrEP-discussie. Om meer deelnemers met goeie concepten toe te kunnen laten tot de parade heeft de ballotage-commissie geen oogje meer dicht geknepen bij de beoordeling van de politieke concepten. Dat is de enige reden waarom naast GroenLinks alle partijen aan de kant staan dit jaar.Pride, wie zal dat betalen? Om naast de parade ook nog andere inhoudelijke Pride-activiteiten te kunnen organiseren hebben we meer privaat geld moeten aantrekken. Vorig jaar kwamen we al 27.000 euro tekort en de gemeente verstrekt dit jaar ook nog eens 30.000 euro minder subsidie. Daarom ben ik heel dankbaar met het groeiend aantal werkgevers dat ons openlijk wil en durft te steunen. En niet alleen vanwege hun financiële bijdrage, maar vooral ook omdat zij met hun deelname in de botenparade aan het grote publiek laten zien dat zij discriminatie van HLBT’s afkeuren. En hoe groter en bekender het bedrijf, hoe duidelijker die boodschap overkomt. Zij dragen bij aan het zetten van de norm. De norm dat het discrimineren van HLBT’s niet oké is.

Het thema dit jaar is Heroes en in deze tijd waarin het steeds moeilijker wordt om op straat helemaal jezelf te kunnen, je soms wel twee keer nadenkt of je jouw partner op straat een zoen zal geven, is in mijn ogen iedereen die dat wel doet een Hero. En we hebben heel veel heroes nodig willen we de strijd voor complete acceptatie gaan winnen. Be a hero of our time!

Net als voorgaande jaren hebben we voor 2018 ook een aantal ambassadeurs benoemd. Dit jaar zijn dat Mieke Martelhoff, Jip van Leeuwen, Francis van Broekhuizen, Vanny Reyes, Loena Maas, Jennifer Hopelezz, Jackson en Serdar Manavoglu. Het zijn stuk voor stuk personen met veel inzet voor de community of het uitdragen daarvan. Ze vertegenwoordigen waar we voor staan met ieder hun eigen verhaal. Het thema had wat mij betreft niet beter gekozen kunnen worden voor deze ambassadeurs, allemaal echte helden van onze tijd!


 Lucien Spee is Algemeen Directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride. Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Heroes of our Time

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 20 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 320


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media