Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 868 people
86442 users - nu online: 868 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Bo


door De Ket in Columns & Opinie , 27 maart 2018

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, De Vlaamse politieke tv-journalist Boudewijn Van Spilbeeck stond eventjes zelf internationaal in de mediabelangstelling. Dit keer als “Bo,” want sinds 30 januari laatstleden gaat Boudewijn als Bo door het leven. Een opmerkelijk verhaal, zeker als je veel respect hebt voor de lange professionele loopbaan die Boudewijn doorlopen heeft en hoe hij dat geheim zo lang voor zich kon houden.

Boudewijn Van Spilbeeck
Maar nu hij Bo is, zal ik Bo ook verder als vrouw aanspreken.

Bo kondigde haar transitie de avond voordien aan in een tv-programma van Cathérine Moerkerke. Voor Cathérine uiteraard heel goed voor haar kijkcijfers, maar dat moeten we erbij nemen. Het is opmerkelijk dat de achtenvijftig-jarige Bo ervoor koos om een coming out als transgender te doen voor de ogen van tv-camera’s. Bo is nog steeds gelukkig getrouwd en vader van twee volwassen kinderen. Zowel zijn vrouw als zijn kinderen steunen hem onvoorwaardelijk. Dat is een voorbeeld van de ware liefde, voor zij die er nog steeds wanhopig op zoek naar zijn, ook naar de definitie ervan.

De coming out van een bekende tv-persoonlijkheid is eigenlijk steeds een goede zaak. Professionele journalisten die dagelijks in heel wat woonkamers via de televisie binnenkomen, hebben een zekere autoriteit, en soms ook een geloofwaardigheid. Wanneer zij dan een eigen, persoonlijk verhaal brengen, dan staan de kijkers daar wat meer versteld van. Of beseffen ze beter de kracht van de woorden op dat ogenblik.

Bo gaf ook aan dat ze hoopt dat haar coming out een steun is voor andere transgenders. Een wat eigenaardig statement voor iemand die hier zelf decennia mee heeft geworsteld alvorens ermee naar buiten te komen. Wellicht was Bo ook graag wat vroeger uit de kast gekomen. Als politiek journalist had zij contact met prof. Petra De Sutter, hoogleraar gynaecologie en senator voor de ecologische partij Groen, en zelf een bekende Vlaamse transvrouw. Petra De Sutter vervolledigde haar transitie zo’n vijftien jaar geleden en kan dus van ervaring spreken.


Maar niet alle transvrouwen of -mannen lijden een “succesvol” leven. Het proces naar de transitie is een belastend psychologisch verhaal, om nog maar te zwijgen van het pijnlijke medische transitieproces. De verhalen over transgenders die in de pers verschijnen zijn meestal getuigenissen van transgenders die plus minus goed hun transitie hebben meegemaakt. Alleen moeten we in alle eerlijkheid zeggen dat heel wat transgenders na hun operaties en transitie niet het verhoopte persoonlijke geluk vinden. Integendeel.

“Als ik eenmaal een vrouw zal zijn, zal mijn leven zoveel beter zijn,” klinkt het vaak net voor de transitie, ook bij Bo. Dat is niet steeds zo. Een bevriend psycholoog vertrouwde me toe dat de meerderheid van de transgenders daarna nog met zware mentale problemen kampt en dat de graad van zelfdoding bijzonder hoog ligt. Transgenders belanden veel vaker in de marginaliteit en aan de rand van de maatschappij omdat transgenders bijvoorbeeld veel minder gemakkelijk aan werk geraken. Discriminatie van transgenders mag wettelijk gezien niet, maar de praktijk is voor transgenders hard, keihard. Harder dan die voor onze homoseksuele gemeenschap.

Hebben transgenders daarom geen recht op een geslachtsverandering? Omdat de moeilijkste periode van hun leven soms vaak die periode na de transitie is? Uiteraard hebben ze daar recht op, maar een succesvolle transitie kan enkel binnen een warm nest gebeuren. Dat kan een gezin zijn, een close vriendenkring of een hechte familie. Maar net die begrippen zoals “gezin,” “vriendenkring” en “familie” staan niet meer voor wat ze vroeger waren. Er zijn nooit meer scheidingen geweest dan nu, er wordt vaker van vrienden dan van ondergoed gewisseld en families vallen uit elkaar als het over erfenissen gaat. Deze maatschappelijke trends kunnen een gevaar opleveren voor transgenders, die net die warme omkadering en steun broodnodig hebben.

Bo zei in de pers dat ze “er zeker van is dat haar transitie goed zal aflopen.” Ik hoop het voor haar ook, van harte. Maar ik hoop ook dat er meer aandacht gaat naar die verhalen die niet zo positief eindigen. Het is goed een rollenmodel te zijn voor transgenders, maar de blik mag niet worden afgewend van de vele en vaak onoverkomelijke problemen die opduiken na de transitie. Gelukkig is de zorg voor transgenders, ook na hun transitie, bijzonder goed in België. Alleen jammer dat veel transgenders op die zorg een beroep moeten doen. Velen hadden gedacht dat dit niet meer nodig zou zijn geweest. De praktijk bewijst – jammer genoeg – het tegendeel.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Bo

De Ket, in Columns & Opinie op 31 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media