Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1027 people
86440 users - nu online: 1027 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 19 min. Printervriendelijke Pagina  
Jaaroverzicht 2017


door Redaktie in Historie & Politiek , 05 februari 2018
lengte: 19 minuten


Nieuws komt snel en gaat ook weer net zo snel. Alleen het “GROTE” nieuws blijft hangen. Maar het kleinere nieuws met vaak net zo zoveel leed en verdriet voor betrokkenen vergeten we net zo snel als de volgende ellende zich weer aandient, daarom traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op dat we niet vergeten.Januari


Eerste stappen ter beperking geslachtsregistratie ‘positief’

Jet BussemakerHet COC is positief over de eerste stappen ter beperking van geslachtsregistratie die het kabinet op vrijdag 23 december bekendmaakte. Het COC drong hier al sinds 2015 op aan, samen met TNN en NNID*. De belangenorganisatie roept het kabinet op om ‘snel door te pakken’ en geslachtsregistratie door de overheid uiteindelijk af te schaffen.   

Minister Van der Steur (Justitie) en minister Bussemaker (Emancipatie) lieten weten dat het kabinet sekseregistratie op documenten en pasjes gaat verminderen. Zo vervalt de geslachtsaanduiding op nieuwe OV-chipkaarten per 1 januari 2017. Ook zullen veel onderwijsinstellingen geslachtsregistratie op studentenpasjes achterwege laten en zullen gemeenten bijvoorbeeld op de stempas alleen nog voorletters en de achternaam vermelden.


Koning spreekt zich in kersttoespraak uit tegen discriminatie

Koning Willem-Alexander heeft zich in zijn kersttoespraak uitgesproken tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Het is de eerste keer dat het staatshoofd zich zo stellig over dit onderwerp uitspreekt.

“Zo willen we hier samenleven, als vrije en gelijkwaardige mensen, zonder discriminatie op grond van (…) seksuele geaardheid. Deze rechten gelden hier voor iedereen. Altijd.” Aldus de Koning in zijn kersttoespraak. Het is de eerste keer dat het staatshoofd zich over dit onderwerp zo stellig uitspreekt – impliciet verwijzend naar artikel 1 van onze Grondwet.Februari
Opnieuw steun voor LHBT-mensenrechtenexpert bij VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaf opnieuw steun aan de onafhankelijke LHBT-mensenrechtenexpert bij de VN. Een voorstel van Burkina Faso om de expert het werken onmogelijk te maken, werd weggestemd. Het COC werkte, samen met andere belangenorganisaties en overheden, hard voor deze overwinning. ‘Dit is een overwinning voor LHBT’s wereldwijd,’ zegt COC’s internationaal medewerker Joyce Hamilton. ‘De VN erkennen opnieuw dat LHBT-rechten óók mensenrechten zijn, dat seksuele voorkeur of genderidentiteit nergens ter wereld een reden mogen zijn voor discriminatie en geweld, en dat is van historisch belang.’

Een groep landen onder leiding van Burkina Faso diende onlangs een voorstel in dat onafhankelijk LHBT-mensenrechtenexpert Vitit Muntarbhorn het werken feitelijk onmogelijk zou maken. Dat voorstel werd maandag verworpen door een meerderheid van 84 landen. 77 Landen stemden vóór het voorstel van Burkina Faso en 16 landen onthielden zich van stemming.
 
Maart

Tholen gaat LHBT-beleid voeren

De gemeente Tholen gaat zich inzetten voor de bevordering van sociale acceptatie en de veiligheid van LHBT’s, m.n. jongeren. Dat is een opvallende stap, want de laatste jaren kwam de Zeeuwse gemeente vooral in het nieuws door LHBT-onvriendelijk beleid. Uitgangspunt voor het beleid is het LHBT-projectplan van het Anti-Discriminatiebureau Zeeland. Koplopergemeenten Goes, Middelburg en Vlissingen nemen daar al deel aan.

De aanleiding voor het project waren de alarmerende hoge cijfers met betrekking tot de psychische gezondheid en de suïcidegedachten van Zeeuwse LHBT-jongeren ten opzichte van hetero-jongeren. Besloten is om onder meer WMO-consulenten te trainen, zodat problemen die leven bij LHBT-jongeren gesignaleerd worden. Onderzoeksresultaten met betrekking tot de acceptatie van seksuele gerichtheid en genderidentiteit worden onder de aandacht gebracht van schoolbegeleiders en werkgevers wordt gewezen op hun rol bij het bestrijden van discriminatie op de werkvloer.


Zwitserland het drie en twintigste land dat ban op bloedonatie opheft

Zwitserland is het drieentwintigste land dat het verbod op het geven van bloed door homo's biseksuele mannen en MSM (Mannen die seks hebben met mannen) heeft op geheven. Ook Zwitserland koos ervoor om de drie doelgroepen enkel toe te laten op voorwaarde: 12 maand geen seks.

Zwitserland is daarmee dus het 23ste land dat zijn verbod op het geven van bloed door drie doelgroepen (homo, biseksueel en MSM) opheft. Swissmedic, de medische waakhond van het land gaat akkoord met het feit dat de nieuwe technieken inzake de opsporing van Hiv en Aids beter zijn en dat daarom een verbod voor de drie doelgroepen niet langer noodzakelijk is. Een woordvoerder van Swiss Transfusion, een onderdeel van het Zwitserse Rode Kruis zegt blij te zijn maar zegt dat hij liever had gezien dat seksueel gedrag in plaats van seksuele geaardheid voorop wordt gesteld met een wachttijd van 12 maand.


April


AMC en DC Klinieken bundelen krachten met nieuwe hiv-poli in Amsterdam
 
DC Klinieken Lairesse (Valeriusplein 11) is onlangs Valeriusplein 11uitgebreid met een nieuwe afdeling gericht op hiv-zorg. Uniek aan dit concept is de samenwerking met het AMC. Vanaf 3 maart ontvangen artsen en verpleegkundigen van beide instellingen de eerste patiënten bij DC Klinieken Lairesse. Voor het AMC is het de tweede locatie waar hiv-zorg wordt aangeboden.

De meeste hiv-patiënten hoeven niet per se naar het ziekenhuis te gaan voor de controle die ze twee of drie keer per jaar krijgen. Om die reden is besloten de bestaande hiv-poli van DC Klinieken uit te breiden met de expertise van het AMC. Door de bundeling van kennis en ervaring van beide zorginstellingen ontstaat een nieuw en uniek centrum dat op een efficiënte wijze hoogwaardige zorg biedt.Bekladders 'gaybrapad' weer welkom

De eerstejaars die aan het begin van het studiejaar een regenboogkleurig ‘gaybrapad’ bekladden en daarbij een Hitlergroet brachten, mogen weer op Quintus komen. De ontgroeningscommissie blijft voorlopig nog wel geschorst. Als compensatie moeten de studenten van dispuut Sjap Eisjedies elk jaar vrijwilligerswerk doen bij het COC, en een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis. Het politieonderzoek naar de eerstejaars loopt ook nog.


Dit staat in de notulen van de Algemene Leden Vergadering van Quintus. Het groepje aspirant-leden van Sjap, een dispuut van Quintus, bekladde afgelopen oktober het gaybrapad met rode verf. Omstanders filmden de jongens, waarop één van de leden een Hitlergroet deed. Het filmpje zorgde voor grote ophef in de media. Aanvankelijk ging men ervan uit dat het om een actie van extreemrechtse jongeren ging.  


Mei

“12-maandeneis bloeddonatie ‘gerechtvaardigde’ discriminatie”

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de 12-maandeneis voor bloeddonatie door mannen die seks met mannen (MSM) hebben is toegestaan. Er is weliswaar sprake van discriminatie van MSM, maar die discriminatie wordt volgens het College vooralsnog gerechtvaardigd door het belang van de volksgezondheid.

Een man stapte onlangs naar het College omdat hij vindt dat Sanquin hem discrimineert vanwege zijn homoseksualiteit. Mannen die seks hebben met mannen mogen tenminste 12 maanden geen seksueel contact hebben gehad als zij bloed willen geven.


Afschuwelijke mishandeling homopaar in Arnhem


Een homopaar is in de nacht van zaterdag op zondag in Arnhem ernstig mishandeld. Het COC spreekt van een ‘afschuwelijk voorval’. COC Nederland roept informateur Edith Schippers op om de aanpak van geweld tegen LHBTI’s prioriteit te geven bij de gesprekken over een nieuw kabinet.

Het voorval lijkt een homovijandige achtergrond te hebben. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat ze hand in hand liepen. “Afgetuigd worden omdat je van elkaar houdt, het is te afschuwelijk voor woorden”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Ze roept informateur Schippers op om de aanpak van anti-LHBTI-geweld prioriteit te geven bij de gesprekken over een nieuw kabinet. De twee mannen werden zondagochtend afgetuigd door een groep jongeren in Arnhem, toen ze na een avond stappen naar huis liepen. Beide mannen raakten gewond.

Van een van de slachtoffers werden vier tanden uit de mond geslagen. Bij de mishandeling zou een betonschaar zijn gebruikt. Het stel van 31 en 35 jaar liep over de Nelson Mandelabrug toen een groep van circa zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en de mannen begon uit te schelden. Politie.nl meldt dat twee verdachten inmiddels zijn aangehouden, een 14-jarige Arnhemmer en een 20-jarige man uit Gennep.

Rehabilitatie voor Duitsers veroordeeld vanwege homoseksuele handelingen

De Duitse regering is het eens geworden over de rehabilitatie van mannen die in het naoorlogse Duitsland zijn veroordeeld wegens homoseksuele handelingen op grond van paragraaf 175 van het Wetboek van Strafrecht. De regering heeft het wetsvoorstel van Justitieminister Heiko Maas (SPD) daarover goedgekeurd. Homoseksuele handelingen waren in Duitsland tussen 15 mei 1871 en 10 maart 1994 strafbaar.

De verscherping van paragraaf 175 van het Wetboek van Strafrecht door de nazi’s in 1935 bleef in zowel West- als Oost-Duitsland van kracht. Na 1969 werd paragraaf 175 in West-Duitsland versoepeld door een leeftijdsgrens van 21 jaar in te voeren. Vier jaar later werd die grens verder verlaagd naar 19 jaar. Pas in 1994 werd in het inmiddels weer verenigde Duitsland paragraaf 175 definitief geschrapt.  


Juni

Afschuwelijk gijzeling en mishandeling transvrouw

In Hart van Nederland van zondag 23 april vertelde transvrouw Jessica over haar afschuwelijke gijzeling en mishandeling. Vijf verdachten zijn inmiddels opgepakt. Jessica doet haar verhaal nu op de televisie, omdat ‘dit niemand meer mag overkomen’. Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland reageren geschokt. De 56-jarige Jessica uit Eindhoven werd op 25 februari jl. urenlang vastgebonden, ernstig mishandeld en beroofd in een parkeergarage in Best. Ze werd volgens een woordvoerder van de politie ‘behoorlijk toegetakeld’.

De daders van de overval waren er op uit Jessica te overvallen, zo blijkt uit haar verhaal. Dat dit met zulk grof geweld gebeurde staat volgens Jessica niet op zichzelf. Zij denkt transfobie van de daders eraan heeft bijgedragen. Ze benadrukt in het item dat transfobie niet een probleem is dat, zoals velen beweren, alleen of vooral bij allochtone Nederlanders leeft. Degenen die haar zo ernstig toetakelden waren autochtonen. Iets wat ze al eerder merkte wanneer ze als transvrouw werd gepest. “Het zijn niet de Marokkanen of Turken, die zijn juist positief. Ik heb vooral problemen met oer-Hollandse mannen.”


Merkel spreekt Poetin aan op Tsjetsjenië


De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische president Vladimir Poetin publiekelijk aangesproken op de vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië. Ze deed dat tijdens een bezoek aan de Russische president op 2 mei. Duitsland maakt onderdeel uit van de Equal Rights Coalition die Rusland onlangs, mede op aandringen van het COC, opriep tot actie tegen Tsjetsjenië. Bondskanselier Merkel sprak president Poetin aan over de vervolging en marteling van Tsjetsjeense LHBTI’s tijdens hun ontmoeting in de Russische badplaats Sotsji.

Merkel drong er bij Poetin op aan een onderzoek naar de vervolging in te stellen en spoorde hem aan zijn invloed te gebruiken om de veiligheid van LHBTI’s in de Russische deelrepubliek Tsjetsenië te verzekeren. De Duitse bondskanselier maakte dat bekend tijdens de persconferentie na afloop van haar gesprek met de Russische president. Merkel liet weten ‘negatieve berichten ontvangen te hebben over de behandeling van homoseksuelen, vooral in Tsjetsenië’.

Merkel maakte ook haar zorgen kenbaar over beperkingen van de vrijheid van vergadering en meningsuiting in Rusland. Daarbij verwees ze naar de arrestatie van 17 activisten die op 1 mei in Sint Petersburg demonstreerden tegen de vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië. “Het waarborgen van de vrijheid van demonstratie is belangrijk voor een democratie en de rol van non-gouvernementele organisaties daarbij is belangrijk”, zei Merkel.


Juli


45 Duizend handtekeningen voor Russische ambassadeur om Tsjetsjenië
Amnesty International en COC Nederland bezorgen op donderdag 1 juni bijna 45 duizend handtekeningen bij de Russische ambassadeur in Den Haag. De ondertekenaars eisen dat Rusland actie onderneemt tegen de vervolging van homomannen in Tsjetsjenië. Amnesty en COC bezorgde de handtekeningen bij de Russische Ambassade in Den Haag. Ook leveren ze honderd zwarte ballonnen af met daarop de tekst #Chechnya100. De ballonnen symboliseren de zeker honderd homoseksuele mannen die de door de Tsjetsjeense autoriteiten zijn geïnterneerd wegens hun (veronderstelde) seksuele oriëntatie.

In een brief bij de petitie roepen Amnesty en COC de Russische autoriteiten op tot actie tegen de vervolging van homomannen in de Russische republiek. Ze eisen dat Rusland de mannen in veiligheid brengt. Ook dringen ze aan op een onafhankelijk gerechtelijk onderzoek naar de kwestie en berechting van de daders. Ze verwijzen daarbij naar tal van mensenrechtenverdragen waaraan Rusland gebonden is. De ruim 44.700 handtekeningen zijn afkomstig van bezorgde Nederlanders die de afgelopen maand de Amnesty-petitie tekenden.


Alleen met preventiepil PrEP einde aan hiv-epidemie

Het volgende kabinet kan een einde maken aan de hiv-epidemie in Nederland door de hiv-preventiepil PrEP in te zetten, stelt Aidsfonds - Soa Aids Nederland, samen met het COC, Hiv-Behandelaren en Hiv Vereniging Nederland.  Die oproep doen zij in een gezamenlijke brief aan de onderhandelingspartijen voor een nieuw kabinet. Op dit moment raken in Nederland nog jaarlijks rond de 1000 mensen geïnfecteerd met hiv. Dat zijn er drie per dag. Alleen met de bestaande preventiemaatregelen (condooms, testen, behandelen) lukt het niet om dit aantal te verminderen.

Dat kan wel door de hiv-preventiepil PrEP toe te voegen aan het pakket. Dit middel is bewezen effectief, maar nog steeds niet breed toegankelijk voor iedereen die een verhoogd risico loopt. “Daarmee laten we dé kans liggen om de hiv-epidemie in Nederland definitief te stoppen”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland, in de brief. “Wij vinden het onaanvaardbaar dat ondertussen honderden mensen onnodig een hiv-infectie oplopen. Er moet zo snel mogelijk een regeling komen om mensen met een verhoogd risico op hiv toegang te geven tot PrEP”.


Augustus


Duitsland stemt voor homohuwelijk

Ook in Duitsland wordt het huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. De Bondsdag stemde vandaag met een ruime meerderheid voor het mogelijk maken van het homohuwelijk: 393 parlementariërs stemden voor, 226 tegen en vier onthielden zich van stemming. Bondskanselier Angela Merkel stemde tegen. Voor haar blijft het huwelijk een verbond tussen man en vrouw, verklaarde ze. De bondskanselier had eerder deze week wel het proces in een stroomversnelling gebracht door te verklaren dat het wat haar betreft een gewetenskwestie is. Dat betekende dat ook voorstanders binnen haar eigen partij vrij waren met het voorstel in te stemmen.

De linkse partijen SPD, Groenen en Links waren ook voor. Duitsland maakt het homohuwelijk als één van de laatste landen in West-Europa mogelijk. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar homo's en lesbiennes gelijke rechten kregen. Volgens Der Spiegel stemden zeventig partijgenoten van Merkel, bijna één op de vier, in met het voorstel. De conservatieve vleugel van de partij ziet het homohuwelijk niet zitten. Enkele tegenstanders overwegen nog een poging te doen de wet aan te vechten voor het grondwettelijk hof omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.


WHO waarschuwt: Ongeneeslijke vorm van gonorroe in aantocht

Een ongeneeslijke vorm van de seksueel overdraagbare ziekte gonorroe, ook wel druiper genoemd, is zich aan het verspreiden. Daarvoor waarschuwt de World Health Organisation (WHO) vorige maand. Huidige antibiotica zijn niet meer in staat de soa te genezen. Uit onderzoek van de WHO blijkt nu dat er vormen van de ziekte in omloop zijn die niet reageren op het medicijn. ,,De bacterie die gonorroe veroorzaakt, is erg slim. Elke keer dat we een nieuwe soort antibiotica vinden om de infectie te behandelen, ontwikkelt de bacterie zich zo dat hij ertegen bestand raakt", aldus WHO-onderzoeker Teodora Wi.  Gonorroe kan verstrekkende gevolgen hebben.

Zo kunnen mensen die besmet zijn met de bacterie onvruchtbaar raken en kan de ziekte bij zwangere vrouwen miskramen veroorzaken. Symptomen zijn onder andere groengele afscheiding met bloed en hevige pijn bij het plassen. Het aantal mensen dat een druiper oploopt, is al jaren aan het toenemen. Tegenwoordig zijn er wereldwijd jaarlijks zo'n 78 miljoen diagnoses. De verspreiding van de ziekte is volgens de WHO onder andere het gevolg van de afname van het gebruik van condooms en de toename van het aantal mensen dat verre reizen maakt. Veel mensen lopen de bacterie namelijk in het buitenland op. In Nederland kregen volgens het RIVM afgelopen jaar 6.000 mensen de diagnose gonorroe. Dat zijn er zo'n 800 meer dan in 2015.  


September

Engeland en Schotland verkorten termijn bloeddonatie voor homo- en bimannen


Homo- en bimannen mogen binnenkort niet pas na een jaar zonder homoseksueel contact, maar al na drie maanden bloed doneren in Engeland en Schotland. Het besluit om deze termijn te verkorten heeft de Britse regering dit weekend bekend gemaakt. COC Nederland roept minister Edith Schippers (VWS) op om het Britse voorbeeld te volgen en ook het Nederlandse beleid verder aan te passen.

Het besluit van de Britse minister Aileen Campbell van Volksgezondheid is gebaseerd op een advies van een officieel adviesorgaan voor veilige donatie van bloed, weefsel en organen. De verlaging van de termijn is een gevolg van verbeteringen in het testen van donorbloed. Daardoor kunnen in een veel  vroeger stadium in het donorbloed de virussen opgespoord worden die hiv en hepatitis B en C veroorzaken.

Aantal hiv-diagnoses Amsterdam gehalveerd


Het aantal hiv-diagnoses in Amsterdam is in vijf jaar tijd gehalveerd. De stad is zeer succesvol bij het uitvoeren de VN-doelstellingen op het gebied van hiv-bestrijding. Dat blijkt uit een rapport dat UNAIDS in juli presenteerde, aan de vooravond van de Internationale Aids Conferentie in Parijs. Het resultaat is mede te danken aan het baanbrekende werk van het H-TEAM (HIV Transmission Elimination AMsterdam), een samenwerkingsverband van wetenschappers, artsen, politici en lobbyisten én mensen met hiv. Het H-TEAM streeft naar nul nieuwe hiv-infecties.

Vertegenwoordigers van het H-TEAM reageren positief op de nieuwe cijfers. Louise van Deth, directeur van Aidsfonds: ‘De stad Amsterdam laat een geweldige prestatie zien.’
Het rapport dat UNAIDS presenteerde, is het resultaat van afspraken die alle VN-lidstaten maakten om Aids in 2030 de wereld uit te hebben. De landen stelden zich tot doel om in 2020 de 90-90-90 doelstelling te halen: 90% van alle mensen met hiv moeten getest zijn en weten dat ze hiv hebben, 90% van die mensen zijn op behandeling en bij 90% van diegenen die behandeld worden is het virus zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen. Dat zijn harde cijfers waar elk land en elke stad nu aan werkt.  


Oktober

Anti-homowet Kazachstan ongrondwettelijk verklaard


De Constitutionele Raad van Kazachstan heeft de anti-homowet geschrapt, omdat die in strijd met de Grondwet is. In de media wordt verondersteld dat de stap te maken heeft met de ambitie van Kazachstan om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. LHBTI-activisten wijzen er op dat ook zonder die wet in Kazachstan homo/bi/transfobie een groeiend probleem is. Afgelopen februari stemde het parlement van Kazachstan in met een wet die minderjarigen moet ‘beschermen tegen propaganda van niet-traditionele seksuele gerichtheid’.

De wet – naar het voorbeeld van de Russische anti-homowet – is nog niet officieel van kracht, want president Noersoeltan Nazarbajev heeft er nog niet zijn handtekening onder gezet. Invoering van de anti-homowet staat nu echter op de tocht, want op 18 mei jl. oordeelde de Constitutionele Raad van Kazachstan dat de wet in strijd is met de Grondwet. Volgens de Constitutionele Raad bevat de wet juridisch onzorgvuldige formuleringen en bepalingen die in strijd zijn met een aantal grondrechten. De raad liet overigens ook weten dat de regering wel het recht heeft wetten te maken die het recht op informatie en de verspreiding daarvan inperkt op grond van de verantwoordelijkheid om ‘het huwelijk en het gezinsleven’ te beschermen.


Europese anti-discriminatiewetgeving beschermt alle transgenders

De Europese Commissie heeft verklaard dat bestaande EU-anti-discriminatiewetgeving alle transgenders beschermt tegen ongelijke behandeling. In een verklaring maakt de Europese Commissie duidelijk dat het discriminatieverbod op grond van geslacht niet enkel geldt voor transgenders die een geslachtsverandering ondergaan, maar op grond van genderidentiteit voor alle transgenders dient te gelden – ook als zij geen willen geslachtsverandering ondergaan.

Transgenders worden in EU-richtlijnen niet expliciet genoemd, maar het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde al in 1996 dat het discriminatieverbod op grond van geslacht ook moet worden toegepast voor transseksuelen. De Europese Commissie maakt nu in een nieuw verschenen rapport duidelijk dat dit principe zo geïnterpreteerd moet worden dat dit ook opgaat voor genderidentiteit als non-discriminatiegrond.  

November

Arrestaties in Egypte vanwege zwaaien met regenboogvlag


In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn elf mensen gearresteerd omdat er met een regenboogvlag werd gezwaaid tijdens een concert van Mashrou’ Leila. Mashrou’ Leila is een indie rockband uit Libanon, waarvan leadzanger Hamed Sinno openlijk homoseksueel is. Tijdens het concert op vrijdag 22 september werd door fans met een regenboogvlag gewapperd. Op maandag 25 september zijn hiervoor elf mensen opgepakt vanwege het ‘bevorderen van een seksuele afwijking’.

Egyptische autoriteiten hebben ook bekend gemaakt dat optredens van Mashrou’ Leila voortaan verboden zullen worden, omdat het land tegen ‘verdorven homokunst’ is. Eerder werden optredens van de band al in Jordanië verboden.

Homoseksuele handelingen zijn in Egypte op zich niet strafbaar, maar LHBTI’s worden meestal vervolgd op grond van algemene zedenwetten. Sinds het aantreden van de huidige president Sisi in 2013 zijn 274 LHBTI’s opgepakt, becijferde Solidarity With Egypt LGBTQ+. December 2014 werden bijvoorbeeld 33 mannen gearresteerd in een badhuis in Caïro vanwege ‘schending van de openbare zedelijkheid’.


Onderzoek gezichtsherkenning ‘doodeng’

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit stellen dat ze door gezichtsherkenningstechniek met vrij grote zekerheid kunnen vaststellen of iemand lesbisch of homo is. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ‘doodeng onderzoek’. “Als dit blijkt te kloppen, vind ik het een doodeng onderzoek”, reageert Ineke. “En wat heb je er in vredesnaam aan? Laat ze onderzoeken hoe je homofobie aanpakt!” “Je moet er niet aan denken dat dit soort techniek in de verkeerde handen komt van regimes in Tsjetsjenië of Iran, waar LHBTI’s vervolgd worden.

Wat ons betreft moeten mensenrechtenclubs, overheden en sociale media zulke technieken aan banden leggen om de gevaren zo veel mogelijk te beperken,” aldus Tanja Ineke. De COC voorzitter wijst er op dat onderzoekers eerder meenden een methode te hebben gevonden om vast te stellen of iemand LHBTI is, maar dat dit later vaak toch niet bleek te kloppen. Ineke wijst op tekortkomingen aan het huidige onderzoek. Zo is alleen gekeken naar witte mensen die ‘uit de kast zijn’ en lijkt het onderzoek biseksuelen buiten beschouwing te laten.  


December

Ingrid van Engelshoven nieuwe minister voor LHBTI-emancipatie

Ingrid van Engelshoven (D66) wordt als minister van OCW de komende jaren verantwoordelijk voor het LHBTI-emancipatiebeleid. Van Engelshoven zal als coördinerend minister van Emancipatiebeleid onder meer toezien op de uitvoering van de maatregelen uit COC’s Regenboog Stembusakkoord.

Het gaat dan bijvoorbeeld om invoering van een expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet en om maatregelen voor LHBTI-acceptatie op school. D66, de partij van Van Engelshoven, behoort tot de acht partijen die COC’s Regenboog Stembusakkoord tekenden.

Koningin Máxima bezoekt Gender & Sexuality Alliance op Hofstad Lyceum


Hare Majesteit Koningin Máxima heeft een werkbezoek gebracht aan het Hofstad Lyceum in Den Haag. Het bezoek stond in het teken van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Een GSA is een jongerengroep die zich met steun van het COC inzet voor een vriendelijk klimaat op scholen voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse personen (LHBTI). “Voor het COC is dit bezoek een grote eer en voor LHBTI-jongeren is het gewoon een enorme steun in de rug”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het bezoek.

“Zij hebben het op school niet altijd makkelijk. En hoe gaaf is het dan dat je niet alleen steun krijgt van vrienden, vriendinnen en je GSA, maar ook nog eens van de koningin van Nederland?! Dat is gewoon super.” Ineke herinnerde er aan dat ook kroonprinses Amalia zich op school inzet voor LHBTI-acceptatie. Koning Willem-Alexander vertelde dat vorig jaar tijdens zijn bezoek aan het COC.

De GSA op het Hofstad Lyceum is onderdeel van een landelijk GSA Netwerk dat op circa negenhonderd middelbare scholen en mbo’s in Nederland en het Caraïbisch gebied actief is. “Een prachtig project waar ik als COC-voorzitter enorm trots op ben”, aldus COC-voorzitter Ineke.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jaaroverzicht 2017

Redaktie, in Historie & Politiek op 10 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media