Back to Top
Maandag 17 Feb
86412 users - nu online: 1118 people
86412 users - nu online: 1118 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Uit het studentenleven: Het belang van een veilige plek


door Andra Geurtz in Columns & Opinie , 20 januari 2018

This article is also available in English


In de nacht van 20 op 21 november zijn twee zoenende vrouwen in Amsterdam mishandeld door een groep jongens. De vrouwen, onder wie de Braziliaanse documentairemaakster Denise Kelm Soares, waren beiden in de stad voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

Het festival liet in een korte verklaring weten geschokt te zijn en zich in te zetten voor diversiteit binnen de filmwereld. Hoewel hun steun en medeleven uiteraard gewaardeerd worden, zal het nieuws voor de meeste HLBTQ+-ers allesbehalve een schok zijn geweest. Het gevoel dat je bekruipt wanneer je met je partner hand in hand over straat loopt, is ons maar al te bekend. De starende ogen die je voelt branden in je rug, of het gefluister dat zomaar ineens kan omslaan in een nare opmerking of gescheld en dat zelfs kan escaleren naar geweld.

Zelfs in het relatief tolerante Amsterdam zijn gebeurtenissen als dit niet als incidenteel af te schrijven; met grote regelmaat worden HLBTQ+-ers bespuugd of zelfs van hun fiets getrapt. Om deze reden is het dan ook des te belangrijker dat er voor ons een veilige plek bestaat. Sommigen zullen deze veilige plek vinden in een fijne gay bar of club, of bij het COC. Ikzelf vond deze veilige plek bij A.S.V.Gay. Voor mij was het zelfs één van de belangrijkste redenen om lid te worden. Je hoeft er namelijk niks uit te leggen over je seksuele voorkeur of gender-identiteit en er wordt niet raar opgekeken als twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar zoenen. Je hoeft niet eerst om je heen te kijken of bang te zijn dat je vervelende vragen over je heen krijgt omdat je “anders” bent. Sterker nog, je bent ineens in de meerderheid. Dat was ik niet gewend.

Op de middelbare school had ik een vriendinnetje; geregeld liepen wij hand in hand door de school. Ik kan me eigenlijk geen enkele keer herinneren dat we niet op z’n minst werden aangestaard. Vaak werden we nageroepen, of uitgescholden voor “pot.” Absoluut niet te vergelijken met het leed dat Denise Kelm Soares afgelopen maand is aangedaan, maar alsnog niet acceptabel. Zoals ik al meldde, was lid worden van A.S.V.Gay voor mij een manier om me op een, toevallig super leuke en gezellige manier, voor de acceptatie van HLBTQ+-ers in te zetten. Ik voelde me van het begin af aan veilig en fijn, waardoor ik de ruimte had om mijn identiteit en mijn seksualiteit te ontdekken.

En ook, laten we eerlijk zijn, de ruimte om te ontdekken hoeveel bier ik op kan. Het punt is, iedereen heeft die ruimte nodig om zichzelf te ontdekken. Zolang HLBTQ+-ers nog niet overal geaccepteerd worden, zal niet iedereen die ruimte ook daadwerkelijk krijgen. Dit vind ik onacceptabel, wat dan ook één van de redenen is waarom ik me heb toegelegd op een fantastisch bestuursjaar bij A.S.V.Gay, dé Amsterdamse studentenvereniging voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer studenten!

 Andra Geurtz is voorzitter van studentenvereniging A.S.V.Gay.
Zie www.asvgay.nl voor meer informatie.
 

GERELATEERD

Uit het studentenleven: Het belang van een veilige plek

Andra Geurtz, in Columns & Opinie op 25 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media