Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1064 people
86426 users - nu online: 1064 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Historische Pride-toespraak premier Curaçao


door Redaktie in Historie & Politiek , 22 november 2017

This article is also available in English


Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao heeft een toespraak gehouden tijdens de opening van de Curaçao Pride, waarin hij oproept tot meer LHBTI-acceptatie in een inclusieve samenleving waarin iedereen zich maximaal kan ontplooien en zichzelf kan zijn. De LHBTI-beweging op Curaçao noemt zijn toespraak nu al ‘historisch’.

In zijn toespraak herinnerde Rhuggenaath eraan dat hij tijdens de recente verkiezingen op het eiland beloofd had een premier voor iedereen te zullen zijn. “En iedereen betekent alle burgers ongeacht hun huidskleur, achtergrond, inkomen, religieuze opvattingen en ja…ook seksuele geaardheid.”

Rhuggenaath omschreef Curaçao als een diverse samenleving ‘die mensen van allerlei achtergrond heeft verwelkomd en omarmd’, een ‘samenleving die haar eigen weg van emancipatie inslaat’. Daarbij verwees de premier naar ‘nieuwe helden’ als Mario Kleinmoedig en Alton Paas – voorlieden van de LHBTI-beweging op Curaçao.

De Pride-evenementen moeten volgens de premier gezien worden ‘als deel van de reis van de mensheid om te emanciperen’. Rhuggenaath riep Curaçao op om die ‘reis en vooruitgang te vieren’. In zijn visie leidt dit tot ‘een samenleving waar de schoonheid van de diversiteit overheerst’ en ‘waar mensen van allerlei achtergronden worden omhelst en elkaar liefhebben…vrij om hun geloof te belijden, vrij om hun mening te uiten, maar ook vrij om lief te hebben, vrij om te zijn’.

Mario Kleinmoedig van LHBTI-organisatie FOKO noemt de toespraak van premier Rhuggenaath ‘historisch voor Curaçao, historisch voor de hele Cariben’. “Nooit eerder sprak een Caribisch regeringsleider zo gepassioneerd zijn steun uitgesproken voor de gelijkberechtiging van LHBTI’s.”

Rhuggenaath deed de opening van de Curaçao Pride overigens vorig jaar ook al, maar toen nog als minister van Economische Ontwikkeling. Vorig jaar gaf hij in zijn speech al aan, de acceptatie van LHBTI’s op Curaçao erg belangrijk te vinden.

Parlementslid Marilyn Moses van oppositiepartij Movementu Progresivo ziet dat helemaal anders. Zij kwam de afgelopen dagen op het eiland in het nieuws met opmerkingen dat LHBTI’s niet te koop moeten lopen met hun seksuele gerichtheid of genderidenteit tijdens de Curaçao Pride. Volgens Moses kunnen ‘dat soort zaken beter binnenskamers blijven’.

Marie Ricardo vindt het ‘buitengewoon spijtig’ dat mevrouw Moses zich in zulke denigrerende bewoordingen uitlaat over de LHBTI-beweging op het eiland. “De mensenrechten van LHBTI’s zijn universeel en erkend door de Verenigde Naties”, aldus Ricardo. “Ze kunnen dus nooit worden bestempeld als ‘niet relevant’ of ‘niet passend’ met een beroep op culturele of morele waarden van de bevolking. Mevrouw Moses heeft als politicus een voorbeeldfunctie en zou beter moeten weten.”

 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Historische Pride-toespraak premier Curaçao

Redaktie, in Historie & Politiek op 25 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media