Back to Top
Woensdag 22 Jan
86407 users - nu online: 1284 people
86407 users - nu online: 1284 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Ruim twintig jaar aids


door Ron Meijer in Health & Body , 12 november 2003

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


Je krijgt het niet van insectenbeten, niet van een vreemd toilet, niet van reizen in volle bussen of treinen en niet van drinken uit hetzelfde kopje. Alweer ruim twintig jaren zijn er verstreken tussen nu en de eerste meldingen over een “vreemde” homoziekte. Wat is er in die tijd gebeurd, hoe gaan we er nu mee om en, voor de toekomst, vinden “ze” nog wat tegen hiv?

Ja, je leest het goed, ruim twintig jaar lang heerst het virus al over de wereld. Gevolg: miljoenen doden en nog steeds niet iets wat we een geneesmiddel kunnen noemen. Het lijkt wel of sinds 1995, toen de eerste succesvolle resultaten van de combi-therapie bekend werden, de aids-problematiek wat is ondergesneeuwd. Je gaat er niet zo snel meer aan dood.
De zichtbare gevolgen van een hiv-besmetting zijn ook niet meer zo duidelijk en om je heen sterven er steeds minder mensen aan aids. Het is voor velen een ver-van-m’n-bed-show geworden, zo zeer zelfs dat onveilig vrijen steeds meer toeneemt. Dit vertaalt zich direct in een sterke toename van allerlei geslachtsziekten en de daarmee gepaard gaande nieuwe hiv-besmettingen.Wat er mis is gegaan met de voorlichting? Ik weet het niet. Of... is er niets mis met die voorlichting? Als je het onderwerp “veilig vrijen” aansnijdt weet iedereen waar je het over hebt. We weten het dus wel, maar aan de uitvoering daarvan blijkt het meestal te liggen. En omdat er steeds minder mensen zijn die je hierover aan kunt spreken (de groep hiv-besmetten is minder zichtbaar geworden) zullen we eens gaan kijken wat er moet gebeuren als je besluit je te laten testen. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat dat nou precies?

Valt het allemaal wel mee of...? Nou het valt allemaal NIET mee. Kort gezegd ga je als je besmet bent geraakt met het hiv-virus na verloop van tijd hartstikke dood als je niet naar de dokter stapt. En dood ga je niet op zo’n prettige manier. Dat is in twintig jaar tijd in ieder geval niet veranderd.

Vooruitgang

Is er in die twintig jaar dat aids rondwaart dan helemaal niets gebeurd? Jawel, we weten nu hoe het hiv-virus zijn werk doet. Er zijn goede medicijnen gevonden om de infecties die als gevolg van die besmetting opduiken te bestrijden, want aan hiv zelf ga je niet dood, maar aan de gevolgen van de uitschakeling van je natuurlijke afweer door het hiv-virus. Je loopt dus de ene na de andere infectie op die je lichaam niet meer kan bestrijden.

Sinds 1995 zijn er medicijnen op de markt die, laten we het simpel zeggen, de vermenigvuldiging van het hiv-virus in je lichaam tegengaan. Als je deze medicijnen slikt, is het virus na verloop van tijd niet meer te vinden in je bloed en kan zijn vernietigende werk dan ook niet meer doen.
Let wel, helemaal uitroeien kunnen de medicijnen het virus niet. Met de huidige technische stand van zaken kunnen we het niet meer vinden, maar het is er nog wel degelijk, verstopt op verschillende plaatsen in je lichaam. Dat blijkt ondermeer als je stopt met je medicijnen. Na verloop van tijd schiet het aantal virusdeeltjes weer omhoog.

Dat kan ook gebeuren als na een lange tijd medicijnen slikken het virus bijvoorbeeld resistent is geworden en je moet overstappen op een ander medicijn dat net even anders werkt.
Het is allemaal dus niet zo eenvoudig als sommigen ons willen doen geloven. Zo van: je slikt maar pillen en je bent er vanaf. Mocht je dat denken, dan zul je van een heel koude kermis thuiskomen.

Is het dan allemaal ellende en narigheid? Nee dus! Er zijn honderdduizenden mensen die besmet zijn geraakt en er weer een min of meer “normaal” leven op na kunnen houden, met z’n gebruikelijke ups en downs. Wat hulp bij die downs kun je dan wel gebruiken.

De beginperiode

Iemand die een jaren lange ervaring heeft met HIV-AIDS patiënten is Klaas Hoeksema. Momenteel werkzaam in het OLVG te Amsterdam als sociaal-verpleegkundige, vroeger ook wel aangeduid als aidsconsulent. Hij was bereid het een en ander te vertellen over de gang van zaken vanaf dat je gehoord hebt dat je hiv-positief bevonden bent en je eerste gesprek hebt gehad met de internist die je gaat behandelen. Wie zijn die mensen aan wie je lief en leed kwijt kunt en die je helpen als je een moeilijke periode hebt?

"De wat beladen naam aidsconsulent gebruiken we nu niet meer. De eigenlijke naam is sociaal-verpleegkundige. Op onze naambordjes hier in het ziekenhuis staat helemaal geen functieaanduiding. Dat is om te voorkomen dat als we bijvoorbeeld bij iemand op de zaal komen, het niet meteen voor anderen duidelijk is dat hij of zij voor een hiv-gerelateerde aandoening is opgenomen. De behoefte aan sociaal-verpleegkundigen ontstond eigenlijk al direct in het begin van de jaren tachtig, toen duidelijk werd dat (van wat er toen bekend was) iets groots op ons afkwam.
Ik werkte toen in het AMC, dat ergens ver weg in de polder staat en waar de eerste aidspatiënten werden behandeld. Er was daar al een speciale afdeling waar ze werden opgenomen en er moest iets gebeuren.

Ze moesten worden opgevangen en het werd al snel duidelijk dat daar speciale mensen voor moesten komen.

Het zal zo rond 1985 geweest zijn dat de functie van verpleegkundig consulent ontstond. Later kwamen er andere centra bij, zoals in Rotterdam, enz.

We waren in die tijd ook heel veel bezig met voorlichting en educatie aan het personeel van het ziekenhuis zelf. Je moet begrijpen: er was helemaal niets, alles moesten we zelf regelen en Nederland werd overspoelt met allerlei horrorverhalen uit Amerika. Om dat in goede banen te leiden was heel veel voorlichting nodig. Er werd door collega’s gezegd: wacht maar, over een paar maanden heb je 'het' ook. We moesten dus duidelijk maken dat als je je aan de voorschriften houdt er niets aan de hand is, maar dat heeft even geduurd.

De meeste vooroordelen zijn er nu gelukkig wel vanaf en momenteel zijn er zo’n tweeëntwintig centra in Nederland waar mensen behandeld kunnen worden en goede voorlichting krijgen. Die centra hebben naar gelang het aantal patiënten één, twee of meer verpleegkundigen die hierin zijn gespecialiseerd. Dat is gewoon een eis van het ministerie van gezondheid."

Na de test

"Wat er gebeurd met een patiënt die hiv-positief wordt bevonden is het volgende: Je gaat naar je huisarts die je na een positief bevonden test verwijst naar een van de centra. Je maakt daar een afspraak met een internist die je onderzoekt en bepaalt hoe je er op dat moment voor staat. Na dat onderzoek verwijst de internist je naar ons. Wij leggen dan in wat gewonere taal uit wat er nu precies aan de hand is en wat de consequenties kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat mensen niet meer kunnen werken. Of aan wie je het wel of beter niet kunt vertellen, enzovoort.

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de vragen van die mensen en de indruk die je van ze hebt. Op het moment dat je zo'n uitslag te horen krijgt ben je natuurlijk heel onzeker en kwetsbaar. Een voorwaarde om te kunnen helpen is ook dat je niet elke keer een andere internist en consulent te spreken krijgt.
Hier in het OLVG, maar ook in de meeste andere centra, is het zo dat een consulent vast gekoppeld is aan een internist. Je krijgt dus een vaste dokter met daaraan gekoppeld een vaste consulent. Die zorgt er ook voor dat de mensen niet verdwalen tussen afdelingen, afspraken voor onderzoeken en dergelijke.


De consulent krijgt dus van de internist te horen wat voor onderzoeken er gedaan moeten worden en die bespreekt dat dan met de patiënt.

De consulent heeft ook een beter overzicht van het grote geheel, terwijl een bezoek aan de internist vaak een momentopname is.

De consulent plaatst die momentopname dan in het gehele plaatje en bespreekt dat met de patient. In het begin hebben we veel meer contact dan bijvoorbeeld een jaar later.


De eerste paniek is dan voorbij, er is een behandellijn uitgestippeld en we proberen het gehele plaatje te laten zien. Dat werkt gerustellend. Veel mensen die ik eerst om de paar weken zag, zie je dan later pas soms om de drie of zes maanden weer. We hebben ze geholpen de zaken op een rijtje te zetten. Mochten er alsnog problemen opduiken, dan kunnen ze ons altijd bellen voor direct advies of een afspraak.

Het bijzondere van het OLVG is natuurlijk dat het een centrum-ziekenhuis is, met als patiënten een doorsnee van de bevolking van de binnenstad, met alle problemen van dien. Mensen van buiten Europa en de daarmee samenhangende taal- en cultuurproblemen. Ook worden de patiënten steeds ouder met de daarmee samenhangende problemen. Het wordt dus eigenlijk alsmaar drukker en kost steeds meer tijd.
Steeds meer mensen laten zich testen - een keus die een ieder voor zichzelf moet maken, vind ik.

Mijn advies is, dat, als je zelf weet dat je een groot risico hebt gelopen, je erover moet praten met je huisarts of een consulent. Je kunt daarmee altijd vrijblijvend een afspraak maken. Heb je al allerlei vage klachten, wacht dan niet te lang. Je weerstand loopt steeds verder terug met alle gevolgen van dien. Het vroegere systeem van ziekte en dan snel overlijden is voorbij. Met goede begeleiding en de juiste medicijnen kunnen we gelukkig een heleboel doen."

Meer lezen?
Http://www.hivnet.org

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Ruim twintig jaar aids

Ron Meijer, in Health & Body op 18 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HEALTH & BODYIN NUMMER 146


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media