Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 843 people
86447 users - nu online: 843 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Zeven kunstenaars en hun mannelijke muze


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 12 november 2017

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Op de vraag of de man een muze kan zijn probeert galerie MooiMan male-art met de expositie Favorieten: Zeven kunstenaars en hun muze antwoord te geven. Nog tm 10 december is deze thema-expositie te zien in de Groningse galerie, die na een verbouwing van vier maanden vanwege aardbevingsschade feestelijk heropent. Hoe laten mannelijke kunstenaars zich inspireren door hun favoriete mannelijke muze?

Farrand Bloch, NIKO VlinderDe oorsprong van het woord muze is te vinden in de Griekse mythologie. Daarin waren de muzen de godinnen van kunst en wetenschap en stelden ze de inspiratie voor. Maar liefst negen muzen - allen dochters van Zeus - konden door kunstenaars worden aangeroepen om in hun werk inspiratie af te dwingen.

De negen klassieke muzen zijn: Clio, muze van de geschiedschrijving; Erato, muze van het lied; Euterpe, muze van het fluitspel; Kalliope, muze van de filosofie; Melpomene, muze van de tragedie; Polyhymnia, muze van de retoriek; Terpsichore, muze van de dans en poëzie; Thaleia, muze van de komedie, en Urania, muze van de sterrenkunde.

Maar ook het woord “museum” is afgeleid van het Griekse Mouse?on: “plaats waar de muzen vereerd worden.” Tegenwoordig wordt met het woord “muze” de persoon (meestal een vrouw en bij voorkeur tragische minnares) bedoeld als “menselijke inspiratiebron,” ofwel personen die de scheppingsdrang van de kunstenaar aanwakkeren of inspireren door hun lichaam, hun persoonlijkheid of hun uitingen. In de klassieke kunstgeschiedenis is de term muze dan ook onmisbaar en zijn er tal van voorbeelden te vinden.

Wilfried van Gaver, Pygmalion

Vaak modellen, geliefden of partners die bepalend waren voor hun werk, zoals Jan Sluijters en zijn Greet van Cooten, maar ook Carel Willink met zijn Sylvia en Salvador Dalí met Gala. In deze vorm lijkt een vaderlijke rol weggelegd voor de kunstenaar die niet noodzakelijk een man hoeft te zijn en de muze niet noodzakelijk een vrouw. Maar de vraag is hoe vaak de muze een man is bij een mannelijk kunstenaar?

Recent werden de mannen van MooiMan in contact gebracht met een Vlaamse schilder die zijn portfolio van olieverfschilderijen liet zien, getiteld Just a friend of mine. In het verhaal waarin hij uitleg geeft over “Het hoe en waarom of alleszins een deel daarvan,” nam hij hen mee naar zijn inspiratiebron die niet “zomaar” een vriend bleek te zijn: “De ontmoeting met dit model was als een schokgolf, een tsunami. Zijn fysiek charisma en zijn persoonlijkheid waren overweldigend en de loomheid van jaren ging prompt overboord. Schilderij na schilderij zag het licht. De eerste werken waren gebaseerd op het handvol poses van de eerste ontmoeting en kwamen tot stand in een toestand van uiterste verwarring, verwondering en emotie. Vervolgens groeide het bewustzijn van mijn technische en creatieve kunnen, maar ook van het potentieel van deze Muze en het onderwerp werd systematischer aangepakt. Want deze uitzonderlijke man bleek effectief een sterke Muze te zijn. En ik, die dacht dat een Muze een kleurloze madam met een laurierkroon was waar men zuchtend naar opkeek...”
Farrand BLoch, Vlinder

Het verhaal van de Vlaamse kunstenaar Wilfried van Gaver werd basis voor een thema-expositie waarin de galerie verder gaat in deze zoektocht naar wat de term muze voor een kunstenaar betekent en hoe dat geuit wordt. Zeven kunstenaars tonen in deze expositie hun favoriete muze in de vorm van schilderkunst, fotografie en beeldhouwkunst. Want is het de verleiding, emotie, passie, kracht en schoonheid van het overweldigende mannenlichaam dat hen intrigeert in deze creatieve inspanningen? In korte interviews vertellen de kunstenaar wat hun muze zo bijzonder maakt, waar deze verwondering vandaan komt en hoe de muze als een bron van inspiratie in het oeuvre terugkomt. Tevens probeert MooiMan met deze expositie een kunstzinnig antwoord te geven dat de man wel degelijk muze kan zijn.

Op de tentoonstelling zijn vertegenwoordigd: Farrand Bloch (Nederland), foto’s; Wilfried Van Gaver (België), olieverfschilderijen; Wim Heldens (Nederland), olieverfschilderijen; Marcel Joosen (Frankrijk), beelden; Jaap de Jonge (Nederland), foto’s; Edgar Saillen (Frankrijk), olieverfschilderijen, en Peter Schauwecker (Duitsland), olieverfschilderijen en aquarellen.

Wim Heldens, The Muse

Galerie MooiMan bestaat eind dit jaar elf jaar. Het statige pand waarin de galerie gevestigd is, bevindt zich aan de rand van het centrum van de de stad Groningen.

Wat niet iedereen weet, is dat ook de stad Groningen schade ondervindt van de aardbevingen als gevolg van de jarenlange gaswinning. Na drie jaar procederen gaat na vier maanden herstelwerkzaamheden de galerie opnieuw open. De opening is daarom verricht door André van de Nadort, oud-burgemeester van Ten Boer, één van de meest door aardbevingen getroffen regio’s in de provincie Groningen.

Welkom!
Favorieten: Zeven kunstenaars en hun muze
Tot en met 10 december 2017 bij Galerie MooiMan
Noorderstationsstraat 40
9717 KP Groningen
www.mooi-man.nl
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur of op afspraak.
Vrij parkeren in de buurt. Met de trein: Noorderstation op drie minuten loopafstand.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Zeven kunstenaars en hun mannelijke muze

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 15 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 315


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media