Back to Top
Donderdag 02 Apr
86425 users - nu online: 930 people
86425 users - nu online: 930 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Suïcidecijfers onder homojongeren dramatisch hoog


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 01 november 2017


Homojongeren doen tot vijf maal vaker een zelfmoordpoging dan heterojongeren. Dat blijkt uit de periodieke rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over homo-emancipatie in Nederland.

Volgens de homo-emancipatiemonitor van het SCP zijn niet alleen de suïcidecijfers onder homojongeren dramatisch hoog (de helft heeft zelfmoord overwogen, 16 procent van de meisjes en 9 procent van de jongens deed een poging), maar is hun positie over het algemeen benard. De middelbare school is geen veilige plek voor LHBT’s: anti-homoseksuele scheldwoorden zijn schering en inslag en driekwart van de LHBT-jongeren krijgt te maken met antihomo-uitingen.
Onveiliger

Ook op andere gebieden gaat het volgens het SCP-rapport niet goed met de LHBT-emancipatie. Voor Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Chinese Nederlanders is homoseksualiteit vaak zeer problematisch. Een kwart van de homo- en biseksuele mannen is zich vanwege de seksuele voorkeur het afgelopen jaar onveiliger gaan voelen en vier op de tien vrouwen werd het laatste half jaar uitgescholden wegens hun seksuele voorkeur. 40 procent van de Nederlanders vindt het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen, terwijl slechts 13 procent dat vindt als het om een heteropaar gaat.

Sinds homo's in de Verenigde Staten met elkaar mogen trouwen, proberen minder tieners daar zelfmoord te plegen. Hoewel onderzoek (nog) geen sluitend verband aantoont, is het aantal zelfmoordpogingen opvallend gedaald. De nieuwe wet heeft kinderen hoopvoller gemaakt over hun toekomst, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Ook in Amerika is zelfmoord onder tieners een groot probleem. Jongeren die op mensen van hetzelfde geslacht vallen, kampen bijna vijf keer vaker met zelfmoordneigingen dan heteroseksuele kinderen, stellen de onderzoekers in Amerikaanse media. Tussen 2004 en 2015 werd het in steeds meer staten mogelijk voor homo's om te trouwen. In 2015 zorgde het Hooggerechtshof er zelfs voor dat het in heel Amerika mocht.
Daling

Onderzoekers van de Johns Hopkins University wilden weten of dit effect had op het aantal zelfmoordpogingen onder homoseksuele jongeren. Ze onderzochten meer dan 700.000 Amerikaanse scholieren. Ze bekeken onder meer vragenlijsten die tieners tussen 1999 tot en 2015 hadden ingevuld over onder meer zelfmoord, drugs, alcohol en roken.

Daaruit bleek dat het aantal zelfmoordpogingen vooral is gedaald onder homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren, die woonden in staten waarin het homohuwelijk was toegestaan. In staten waar het in de tijd van het invullen nog wel verboden was, daalde het aantal niet. De daling viel ongeveer samen met de legalisering van het homohuwelijk.

Bij de cijfers zijn wel nog kanttekeningen te plaatsen. Zo zijn de cijfers een gemiddelde van alle tieners over heel Amerika en zijn andere eventuele factoren die van invloed konden zijn op de cijfers, niet meegenomen.

Ondanks dat het onderzoek daardoor geen zogeheten causaal verband aantoont, moet de overheid volgens experts wel rekening houden met de voordelen van wetgeving zoals deze. Nieuwe wetten kunnen meer zelfacceptatie, sociale acceptatie en minder pesterijen betekenen, zegt een van de onderzoekers.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Suïcidecijfers onder homojongeren dramatisch hoog

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 04 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media