Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 990 people
86447 users - nu online: 990 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Aidsfonds – Soa Aids Nederland onderschrijft U=U


door Redaktie in Health & Body , 16 september 2017

This article is also available in English


Mensen die leven met hiv en effectief behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over bij seksueel contact. Dit staat in het consensus statement dat Aidsfonds – Soa Aids Nederland onderschrijft samen met honderden wetenschappers, medici en gezondheidsorganisaties.

Aids monument in AmsterdamU=U staat voor Undetectable = Untransmittable. In het Nederlands: Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hiv niet kunt overdragen als je succesvol wordt behandeld met de combinatietherapie en daardoor een ondetecteerbare ‘viral load’ (hoeveelheid hiv in je lichaam) hebt. Het risico op overdracht is bij effectieve behandeling namelijk verwaarloosbaar klein en in de praktijk niet relevant. Zelfs als je seks hebt zonder condoom, hoewel je bij seks zonder condoom wel risico blijft lopen op andere soa’s.

Het is essentieel dat deze boodschap wereldwijd door iedereen wordt gehoord. Deze kennis voorkomt stigma van mensen met hiv en is belangrijk om de verspreiding van hiv tegen te gaan. Aidsfonds – Soa Aids Nederland gaat deze boodschap in de komende tijd in al haar communicatie en voorlichting opnemen.

Tweede studie bewijst opnieuw dat effectieve hiv-behandeling overdracht voorkomt

Aan de PARTNER studie namen 1166 stellen deel waarbij een partner zonder hiv seks had met een partner met hiv wiens virus onderdrukt werd door hiv-remmers. Twee-derde van de deelnemers was heteroseksueel en een derde van de groep bestond uit homomannen. Tijdens het onderzoek hielden de koppels bij hoe vaak ze met elkaar naar bed gingen zonder condoom. Bij de heteroseksuele koppels was dit 36.000 keer, bij homoseksuele stellen was dit 22.000 keer.

Bij al deze 58.000 individuele keren seks werd hiv niet één keer doorgegeven. In de OPPOSITES ATTRACT studie werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd met 344 homoseksuele koppels. Na 16.889 individuele keren anale seks zonder condoom tussen mannen zonder hiv en mannen met hiv wiens virus onderdrukt werd door hiv-remmers is hiv ook geen enkele keer overgedragen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Aidsfonds – Soa Aids Nederland onderschrijft U=U

Redaktie, in Health & Body op 19 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media