Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 908 people
86425 users - nu online: 908 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Aantal hiv-diagnoses Amsterdam gehalveerd


door Redaktie in Health & Body , 14 september 2017

This article is also available in English


Het aantal hiv-diagnoses in Amsterdam is in vijf jaar tijd gehalveerd. De stad is zeer succesvol bij het uitvoeren de VN-doelstellingen op het gebied van hiv-bestrijding. Dat blijkt uit een rapport dat UNAIDS in juli presenteerde, aan de vooravond van de Internationale Aids Conferentie in Parijs.

Het resultaat is mede te danken aan het baanbrekende werk van het H-TEAM (HIV Transmission Elimination AMsterdam), een samenwerkingsverband van wetenschappers, artsen, politici en lobbyisten én mensen met hiv. Het H-TEAM streeft naar nul nieuwe hiv-infecties. Vertegenwoordigers van het H-TEAM reageren positief op de nieuwe cijfers. Louise van Deth, directeur van Aidsfonds: ‘De stad Amsterdam laat een geweldige prestatie zien.’

Het rapport dat UNAIDS presenteerde, is het resultaat van afspraken die alle VN-lidstaten maakten om Aids in 2030 de wereld uit te hebben. De landen stelden zich tot doel om in 2020 de 90-90-90 doelstelling te halen: 90% van alle mensen met hiv moeten getest zijn en weten dat ze hiv hebben, 90% van die mensen zijn op behandeling en bij 90% van diegenen die behandeld worden is het virus zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen. Dat zijn harde cijfers waar elk land en elke stad nu aan werkt.

In Amsterdam, waar meer dan een kwart van de mensen met hiv in Nederland woont, zijn nu de volgende percentages gehaald: 94-90-94. Amsterdam krijgt daarvoor een eervolle vermelding in het UNAIDS rapport over de hiv-bestrijding in de wereld : “In Amsterdam, 100-100-100 is the next stop!”

Prof. dr. Peter Reiss, projectleider van het Amsterdamse H-TEAM : “Door de hechte samenwerking van alle partijen die hiv bestrijden in Amsterdam, is het mogelijk om dat resultaat te halen. We werken aan preventie van hiv, méér testen en snel behandelen van hiv. Het is dé succesformule. We laten zien aan andere steden, in Nederland en in de hele wereld, dat het mogelijk is de hiv-epidemie succesvol de kop in te drukken.”

De laatste mijl

Het einde van de hiv-epidemie is dan misschien in zicht in Amsterdam, het is nog niet gehaald. Het H-TEAM laat in een persbericht weten dat juist die laatste stap het moeilijkst is. Uit cijfers blijkt ook dat nog steeds 45% van de mensen die een hiv-diagnose krijgen, te laat bij de dokter komt en al ernstig ziek is. Sneller opsporen en nieuwe infecties voorkomen blijft de uitdaging.

Dr. Godelieve De Bree, wetenschappelijk coördinator van het H-TEAM: “Amsterdam kan en moet het nog beter doen om de eindstreep, geen nieuwe hiv infecties meer, te halen. Dat vergt extra inspanningen waarbij vooral álle beschikbare preventiemiddelen, waaronder ook de hiv-preventiepil PrEP, én eerder testen én direct behandelen gecombineerd ingezet moeten worden om nieuwe hiv-infecties te voorkomen.”

Joep Lange
Joep Lange

Het einde van hiv in Amsterdam was één van de ambitieuze missies van vooraanstaand aidsonderzoeker professor Joep Lange. Joep Lange startte het H-TEAM in juli 2014, net voor de fatale vlucht met MH-17 waarbij hij om het leven kwam. Precies drie jaar later presenteert datzelfde H-TEAM de behaalde resultaten en wordt het geroemd voor haar innovatieve aanpak op de internationale wetenschappelijke aids conferentie, IAS 2017, in Parijs.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Aantal hiv-diagnoses Amsterdam gehalveerd

Redaktie, in Health & Body op 17 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media