Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 863 people
86447 users - nu online: 863 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Toen we zaterdagochtend 29 juli in de hozende regen aan het opbouwen waren, werd ik bevangen door een diep triest gevoel. We hadden een zwaar jaar vol hindernissen en uitdagingen achter de rug en nu leek alles in het water te vallen. Toen ik tot op mijn onderbroek nat was geworden, brak gelukkig het wolkendek open en kwam de zon tevoorschijn.

door Lucien Spee - 05 september 2017

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride Amsterdam 2017, een week vol geboortes van nieuwe tradities!


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Met het verdampen van het water in mijn kleren, verdween ook mijn chagrijn en maakte plaats voor trots. Het park zag er prachtig uit en klaar haar bezoekers te ontvangen.

Pride Amsterdam 2017 begon direct met de geboorte van een nieuwe traditie; de opening van het festival met een Pride Walk. Vanaf het Homomonument naar het Vondelpark en aansluitend een dagvullend programma.

Toen ik bij de Westermarkt aankwam, in de roze tuk tuk die we speciaal voor onze ambassadeurs de Gebroeders Grimm uit het zuiden van het land hadden laten komen, kon ik mijn ogen niet geloven. We hadden in onze stoutste dromen niet gerekend op zo’n massale opkomst en met zo veel diversiteit.
Pridewalk

Trots als een pauw liep ik al halverwege de Marnixstraat toen de laatste groepen pas vertrokken bij het Homomonument. Toen anderhalf uur later ruim zevenduizend deelnemers in het Vondelpark waren aangekomen, werd de Pride geopend en kon men zich de hele dag vermaken met sport en spel, zich laten informeren op de Rainbow-markt en genieten van optredens in het Openluchttheater.

Overal zag ik blije en trotse gezichten en voelde overal liefde om me heen. Ook het uitgebreide jongerenprogramma was een daverend succes en werd door honderden tieners bezocht.

Met de trein naar Pride @BeachOp maandag 31 juli werd de volgende nieuwe traditie geboren. Om 13.45 uur verzamelden honderden mensen zich op spoor 1 van Amsterdam CS om gezamenlijk naar de eerste Pride at the Beach in Zandvoort te gaan. Daar aangekomen stond het hele stationsplein al vol met mensen. Muziekwagens stonden klaar voor de parade door het dorp, dat voor drie dagen helemaal roze was aangekleed.

Aangekomen op het Raadhuisplein werd de Pride geopend door de loco-burgemeester Gert-Jan Bluijs en werden we getrakteerd op optredens van onder andere onze Pride-ambassadeur Shary-An met haar band en Anita Meyer. Pride at the Beach duurde drie dagen, werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk en was volgens de gemeente Zandvoort alle dagen een daverend succes.


Vrijdag 4 augustus werd een nieuwe “pleinfeest-traditie” geboren. Eén die tijdens de voorbereidingen op veel tegenstand was gestuit en waar ik eerlijk gezegd aanvankelijk ook niet echt enthousiast over was. We moesten namelijk afscheid nemen van onze vertrouwde podia op het Rembrandtplein en de Amstel. Dat verlies viel zwaar en was pijnlijk.

Willeke Aberti @ Dam
Maar de geboorte en het succes van het feest op de Dam heeft die pijn doen verdwijnen. Ook de bars langs de Amstel hebben een fijne Pride gehad en nog nooit zoveel kunnen verdienen als nu. En ons slotfeest heeft op de Dam een beter “thuis” gevonden. Vorig jaar nog hebben we mensen moeten teleurstellen en naar huis moeten sturen omdat het Rembrandtplein wegens overcrowding moest worden afgesloten. Dit jaar kon iedereen aanwezig zijn bij het optreden van Willeke Alberti, de Internationale Eurovisie-artiesten en vele anderen.

Op zaterdag 5 augustus werd een nieuwe botenparade-traditie geboren. Na eenentwintig jaar varen van het Westerdok naar het Oosterdok, zijn we dit jaar andersom gaan varen en een uur eerder gestart. Dit is vooral bij de organisatie en de instanties die betrokken zijn bij de uitvoering super goed bevallen. Helaas was het uitgerekend de Iraanse boot die bewees dat andersom varen zo zijn voordelen heeft. In het verleden zorgde een boot die gevaarlijk was belast of gebreken vertoonde, direct voor lange gaten in de parade.

We moesten dan eerst ruimte aan de kade creëren om de boot aan de kant te kunnen leggen. Nu is de eerste kilometer van de route zo breed dat bij problemen andere parade-boten er geen last van hebben, er gemakkelijk langs kunnen varen en er zo geen oponthoud ontstaat. Bovendien, door het andersom varen, kunnen we na de laatste parade-boot de Prinsengracht vanaf de Amstel afsluiten. Hierdoor kan er geen “parade na de parade” ontstaan, waardoor de druk op de Prinsengracht en de overlast voor de bewoners van het Amstelveld sterk is verminderd.  


Iets wat wel al jaren een traditie is, zijn de zogenoemde Pride-relletjes in de (sociale) media. Dit keer werd er beweerd dat meer dan vijftig procent van onze deelnemers niets met HLBT’s te maken zouden hebben en dat we met de naamsverandering de oorsprong van ons bestaan zouden verliezen. Het is augustus, komkommertijd, en dan maakt het veel media niet meer uit of de beweringen feitelijk of historisch juist zijn. Bovendien, een ouderwetse potje “roze modder” gooien gaat er dan in als zoete koek.

Maar gelukkig waren er ook media die wel de moeite namen om te onderzoeken hoe het nou echt zit en in hoeverre dit negatieve sentiment leeft in de community. En wat wij natuurlijk al lang wisten, kwam naar buiten. De grote gemene deler van de HLBTI-community staat volledig achter de (oude) nieuwe naam en is daar juist heel blij mee. This was my-your-her-his-our Pride!

Slotfeest, vrijwillgers en organisatie

 Lucien Spee is Algemeen Directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride.
Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement.

Foto's: Jeroen Ploeger
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride Amsterdam 2017, een week vol geboortes van nieuwe tradities!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 08 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media