Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 935 people
86447 users - nu online: 935 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homomonument viert 30 jarig-bestaan


door Redaktie in Scene , 01 september 2017


In het centrum van Amsterdam, op het pleintje achter de Westerkerk, ligt het Homomonument. Stevig in de grond verankert vormt dit granieten monument het zichtbare hart van het homoleven in de hoofdstad.

Het Homomonument staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en ver daarbuiten. Het bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porinograniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. Hier herdenken we iedereen die vermoord of vervolgd werd (en nog steeds wordt) om zijn of haar seksuele voorkeur en/of identiteit. Hier vieren we de vrijheid te kunnen zijn wie we zijn. Hier roepen we op tot waakzaamheid voor in het heden en in de toekomst.

Vrijwel dagelijks zie je hier mensen in overpeinzing of groepjes die zich laten voorlichten over de betekenis van dit monument. Op de punt van het monument, in de Keizersgracht, liggen vaak bloemen. Neergelegd door pas getrouwde stelletjes of nabestaanden van een overledene.

Hier vinden jaarlijks ook de Dodenherdenking en de Transgendergedenkdag plaats. Tijdens Bevrijdingsdag en de Amsterdam GayPride wordt er op het Homomonument gedanst en het monument is daarnaast dé plek om samen te komen voor demonstraties en protesten.

De roze driehoek was in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland het teken van de homoseksueel, zoals Joden een gele davidsster droegen. Vanaf de jaren zeventig in de vorige eeuw is deze roze driehoek het trotse symbool geworden tegen onderdrukking en uitsluiting van homo's, lesbo's, bi's en transgenders.
Jacob Israel de Haan
De tekst op het monument 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' is een dichtregel van de homoseksuele, joodse schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924)

Op 5 september 2017 bestaat het Homomonument in Amsterdam precies dertig jaar. Dat wordt gevierd met een groot feest in Paradiso, een tentoonstelling bij IHLIA en de première van een documentaire.

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie’.

Nu, na dertig jaar, is dit monument dé plek voor de LHBTI-gemeenschap uit binnen- en buitenland om er bloemen te leggen op één van de driehoeken, hun overleden dierbaren te gedenken, hun huwelijk te vieren, hun vrienden en vriendinnen bij één van de feesten te ontmoeten, protestbijeenkomsten te houden en actie te voeren.

Tentoonstelling

Ter ere van het Homomonument is bij IHLIA tien jaar geleden de tentoonstelling Monument van Trots – met bijbehorende website – ontwikkeld waarin verschillende mensen zijn geïnterviewd over de betekenis van het monument in hun leven. Vanwege het jubileum is deze expositie in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe verhalen én is de website aangepast.

Vanwege het jubileum komt er ook een documentaire over het Homomonument, gemaakt door Sebastiaan Kes. Zijn documentaire gaat op dinsdag 5 september a.s. op het Homomonument in première.


Feest

De beste DJs, performers en artiesten van de afgelopen 30 jaar komen op zaterdag 14 oktober a.s. ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Homomonument Paradiso eenmalig op zijn kop zetten.

Het wereldberoemde Amsterdamse Homomonument is namelijk niet alleen een plek waar al 30 jaar wordt gedemonstreerd en herdacht, maar ook een unieke plek waar tienduizenden mensen ieder jaar feesten tijdens grote gratis openlucht festivals op onder andere Koningsnacht, Koningsdag, Bevrijdingsdag, en tijdens Pride Amsterdam.

Ter ere van het jubileum is de tramhalte Westermarkt op 4 augustus jl. ook officieel herdoopt in tramhalte Homomonument.Foto's: Ron Meijer
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homomonument viert 30 jarig-bestaan

Redaktie, in Scene op 04 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media