Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1040 people
86426 users - nu online: 1040 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Europride 2020, liever in Antwerpen


door De Ket in Columns & Opinie , 19 augustus 2017

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Brussel, of moet ik zeggen enkele overambitieuze Franstalige en Brusselse belangenverenigingen voor de HLBTI-gemeenschap, willen in 2020 de Europride in onze hoofstad organiseren. De Europride naar België brengen is een goed idee, de gedachte om het in Brussel te organiseren bezorgt me de nodige rillingen.

In de eerste plaats houd ik mijn hart vast omdat “Brussel” er jaar op jaar nog steeds niet in slaagt een deftige Pride te organiseren, laat staan om bij de lokale en politieke overheden toegevingen te bekomen voor een dergelijk evenement. De laatste editie van de Belgian Pride was om bij te wenen. Een handvol trucks en vooral veel, heel veel, politieke partijen die komen opdraven.

De Belgian Pride is niks anders dan de politieke recuperatie van partijen die onder de homoseksuele gemeenschap de nodige stemmen willen ronselen. Hun goed recht, maar als de Belgian Pride een politieke praalstoet blijft, dan hoeft het voor mij niet meer. En ja, ik heb dit jaar de moeite gedaan om de hele stoet en Pride uit te kijken, op zoek naar iets dat niet politiek was. Hier en daar gelukkig wel iets, maar niet veel om naar huis over te schrijven.

Om nog een andere reden ben ik van mening dat de Europride beter niet vanuit Brussel wordt georganiseerd. De reden heeft – hoe kan het ook anders – met de communautaire Belgische politiek te maken. En vooral met de interne vetes die nu al jaren het organiserend comité van de Belgian Pride in Brussel hogelijk verdelen, politiek en taalkundig. De enige verdienste die de organisatoren op hun konto kunnen schrijven is dat de Pride elk jaar toch doorgaat, ondanks alle strubbelingen en ruzies, maar het resultaat laat duidelijk zien dat er heel wat interne onenigheid aan vooraf is gegaan.


Mijn lievelingsstad Brussel heeft ongetwijfeld heel wat troeven, maar niet om een Europride te organiseren. Praktisch gezien is het stadscentrum eigenlijk niet geschikt om de Europride door te laten. De laatste jaren heeft het stadsbestuur meer en meer beperkingen voor doorgang opgelegd. Het aloude excuus dat het “omwille van veiligheidsredenen is” gaat wellicht maar gedeeltelijk op. Als er ooit een Europride komt, wees dan maar zeker dat die buiten het centrum zal plaatsvinden, ergens op de Heizel, om het kiespubliek en de bewoners van de stad Brussel niet te schofferen met een optocht van decadente homoseksuelen en consoorten.

Om deze en nog veel andere redenen zie ik de Europride 2020 veel liever in Antwerpen doorgaan. De organisatoren van de Antwerp Pride hebben de laatste jaren duidelijk aangetoond dat ze op een deftige manier een meerdaags programma in elkaar kunnen boksen, voor elk wat wils. Van een tentoonstelling tot een hard core night. Voor wie liever overdag naar een activiteit wil gaan of voor iemand die meer plezier aan afterparties heeft. Dat verklaart ook het toenemende succes van Antwerp Pride voor de Franstalige Belgen, die luidop verklaren dat de Antwerp Pride pakken leuker is dan de Belgian Pride. En ze hebben geen ongelijk.


Meer en meer Belgen haken af voor de poltiek geïnspireerde Belgian Pride en verkiezen de no nonsense ambiance van de Antwerp Pride. De meesten – onder wie ikzelf – boeken doodleuk een hotel en maken er een fantastische city-trip in eigen land van. En het Antwerpse stadsbestuur zal er alles aan doen dat het hele evenement in de stad zou kunnen plaatsvinden, verdeeld over de vele markten en lange lanen in de stad.

Ik hoop dan ook van harte dat de Antwerpenaren en de organisatoren van de Antwerp Pride een ingeving krijgen om zichzelf kandidaat te stellen voor Europride 2020. Meer zelfs, ik zal ze er persoonlijk op aanspreken en hen motiveren en steunen het te doen. En ook de Nederlanders zullen tevreden zijn. Voor hen is de Scheldestad dé Belgische gay city en is Brussel een spreekwoordelijke stap te ver. Ik begrijp hen.

Je toegenegen,

De Ket
 

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Europride 2020, liever in Antwerpen

De Ket, in Columns & Opinie op 22 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media