Back to Top
Donderdag 02 Apr
86425 users - nu online: 860 people
86425 users - nu online: 860 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Leo Varadkar wordt premier van Ierland


door Redaktie in Algemeen , 27 juni 2017

This article is also available in English


Leo Varadkar wordt de nieuwe premier van Ierland. Hij wordt daarmee de jongste Ierse premier ooit, de eerste met een migrantenachtergrond én de eerste die openlijk homoseksueel is. Varadkar kwam januari 2015 uit de kast, vier maanden voor het referendum waarin de meerderheid van de Ieren kozen voor openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Hij is 38 jaar, arts, parlementslid sinds 2007, minister sinds 2011 en de zoon van een Indiase migrant en een Ierse moeder.

“Als iemand van mijn leeftijd, met mijn gemengde afkomst en alle dingen die mijn persoonlijkheid vormen leider van ons land kan worden, dan zend dat het krachtige signaal uit naar alle kinderen in dit land dat er geen enkel ambt is waar zij niet naar kunnen streven”, zei Varadkar deze week over zijn kandidaatstelling.

Formeel is Leo Varadkar slechts gekozen tot nieuwe leider van regeringspartij Fine Gael en moet het parlement zich nog over zijn benoeming tot premier uitspreken. De verwachting is dat de parlementsleden de huidige minister van Sociale Zaken op 13 juni a.s. tijdens de eerstvolgende zitting van het Ierse parlement als regeringsleider zullen aanwijzen.

Varadkar versloeg in de strijd om het partijleiderschap minister Simon Coveney van Volkshuisvesting. Varadkar is daarmee de opvolger van Enda Kenny – Fine Gael-leider sinds 2002 en sinds 2011 ook premier – die onlangs zijn ontslag aankondigde.

Volgens verschillende media is de keuze voor de jonge migrantenzoon én openlijk homoseksuele Varadkar een teken van modernisering en liberalisering van het overwegend katholieke Ierland. Daarbij moet dan wel aangetekend worden dat Varadkar zelf tot de rechtervleugel van de centrum-rechtse Fine Gael gerekend wordt.

Leo Varadkar wordt de vijfde regeringsleider die uit de kast is. De eerste was de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir (2009-2013), gevolgd door de Belgische premier Elio di Rupo (2011-2014), chief minister Allan Bell van het Eiland Man (2011-2016) en Xavier Bettel, sinds 2013 premier van Luxemburg.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Leo Varadkar wordt premier van Ierland

Redaktie, in Algemeen op 30 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media