Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1023 people
86447 users - nu online: 1023 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Homonationalisme


door De Ket in Columns & Opinie , 05 mei 2017

This article is also available in English


Op 7 mei wordt bekend wie de nieuwe Franse president voor de komende vijf jaren zal zijn. Peilingen geven aan dat na de eerste ronde enkel de centrumpoliticus zonder partij Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen van het Front National (FN) naar de tweede ronde zullen gaan. Maar we weten intussen hoe het zit met peilingen. Voor geen haar te vertrouwen.Het Franse kiessysteem is een pervers systeem. Tijdens de eerste ronde stemmen de stemgerechtigde Fransen voor hun favoriete kandidaat; tijdens de tweede ronde brengt hetzelfde kiespubliek vooral een tegenstem uit, om te beletten dat een van de twee het niet haalt. Of hoe tijdens de vijfde Franse republiek heel wat Fransen in eenzelfde presidentsverkiezing eerst voor links of rechts hadden gestemd, om vervolgens twee weken respectievelijk rechts en links te stemmen. Of hoe de meeste Fransen zowel een linkse als rechtse kant hebben. Hoe het hen uitkomt.

Heel wat aandacht, in de pers en op sociale media, gaat naar Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National. Als gedoodverfde kandidaat voor de tweede ronde, begint het bij de Fransen meer en meer te dagen dat zij het weleens zou kunnen halen. Vooral als bij de tweede ronde het aantal tegenstemmers het laat afweten en haar eigen aanhang massaal komt opdagen. Haar Frans-nationalistisch discours spreekt heel wat Fransen aan en met haar anti-Europese retoriek zegt ze wat heel wat Fransen (en andere Europeanen) binnensmonds al lang denken over de logge, administratieve en niet-werkende mastodonten van de Europese instellingen.

Ook komt vaker en vaker het begrip homonationalisme boven drijven. Volgens sommige peilingen zou twintig procent van de Franse homoseksuelen voor Marine Le Pen stemmen. Belangrijke mandatarissen van het FN moeten niks van de HLBTQX-gemeenschap hebben, maar de nummer twee van haar partij, de vijfendertig-jarige Florian Philippot, is wel openlijk homoseksueel en nog vrijgezel, voor zij die geïnteresseerd zijn.De Franse HLBTQX-gemeenschap was geschokt door deze statistieken. Woordvoerders van de Franse homobewegingen begrijpen niet hoe homoseksuelen hun stem kunnen uitbrengen voor een extreemrechtse partij die tegen het homo-huwelijk is en waarvan heel wat politici een bijzonder lage dunk van de HLBTQX-ers heeft. Homonationalisten zijn blijkbaar in staat om die homohaat van een extreemrechtse partij opzij te zetten en hun stem uit te brengen.

De enig mogelijke verklaring is de anti-islamretoriek van extreemrechtse kandidaten, omdat iedereen nu eenmaal weet dat de islam een nog grotere homohaat de wereld instuurt dan het FN. Het homonationalisme in Frankrijk was trouwens geen primeur. Ook het Vlaamse Belang heeft bij hun grote historische succes heel wat stemmen kunnen ophalen bij de Antwerpse homogemeenschap, die toen te maken had met een toenemende homohaat en een stijgend aantal incidenten. Wat opnieuw bevestigde dat een schrik voor de islam en de bijhorende homohaat heel wat personen uit de HLBTQX-gemeenschap toch zorgen baart.

Homonationalisme is wellicht niet de ideale reactie van de HLBTQX-gemeenschap op die rationale schrik voor de islam. Maar diezelfde homoseksuelen zien ook met lede ogen aan hoe de homohaat blijft toenemen, en, wat pijnlijker is, het is niet alleen de islam die hiervoor verantwoordelijk is. Zoals hier al vaker geschreven, komt die haat ook vanuit de katholieke middens. En misschien richten de homonationalisten hun pijlen op alle vormen van religie, die in fine de echte bronnen van alle homohaat zijn. Alleen slaagt de ene religie er beter in om die homohaat te camoufleren. Homonationalisten willen dit misschien verder ontmaskeren en in beeld brengen, maar ze denken dat dit enkel via politieke instrumenten kan gebeuren. Daar slaan ze de bal mis, de interactie maatschappij-religie zit ingewikkelder in mekaar. Nu nog de homonationalisten van dit lange werk overtuigen.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Homonationalisme

De Ket, in Columns & Opinie op 08 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media