Back to Top
Donderdag 02 Apr
86425 users - nu online: 910 people
86425 users - nu online: 910 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Uit het Studentenleven: Dit is zó gay!


door Marouschka Vink in Columns & Opinie , 22 april 2017

This article is also available in English


“Dit is zó gay!” “Maar je ziet er helemaal niet lesbisch uit.” “Zo, jij bent goed gelukt.” “Mis je dan geen piemel?” Of: “Biseksueel? Kan je dan niet kiezen?” We kennen ze allemaal: de hokjesdenkers. Als m’n beste vriend, ook hartstikke homo - kijk, hier gaan we alweer -, zich uitspreekt over mijn pottenblouse, dan snappen we allemaal de grap.

Ik definieer de blouse als mijn “net wezen bomen kappen in het bos blouse.” Misschien niet bomen kappen, want dat is natuurlijk slecht voor het milieu. Laten we dan maar zeggen dat ik vosjes heb gefotografeerd. Wel mogen we ons gaan afvragen waarom dat in onze maatschappij nog steeds zo definieerbaar is. Ook mijn hetero-vrienden kunnen er wat van overigens. “Marouschka, lesbisch, maar je ziet het helemaal niet hoor!” Tja, geen kortpittig kapsel, okselhaar en tuinbroeken voor mij.

Ik ben natuurlijk ook wat gaan rondneuzen op het web en heb wat dingen gelezen over stereotypes in de HLBT-gemeenschap. Ik las een artikel, “Op safari tijdens een feestje” (http://cult.tpo.nl/2014/12/04/10-stereotypes-op-homofeesten), over het herkennen van tien soorten homo’s op een homofeest (ja ja, een heel belangrijk detail natuurlijk). Het duurde niet lang of mijn sarcasme over de auteur kon het niet meer aan: ach, wat aandoenlijk, jij moet je vast heel stoer voelen nu.

Ook een vrij speculatieve gedachte van mij tegenover deze persoon, maar ja, genuanceerd ben ik nu eenmaal niet. Types als de “raveteef,” de “sportschoolgorilla” en het “zeikdikkertje” - whatever this may be - kwamen voorbij. Bij het woord raveteef kunnen we ons allemaal wel wat voorstellen. In dit artikel, specifiek over homo’s - ik benadruk het nog even -, werd dit type omschreven met de woorden: uitgemergeld postuur, bezweet, luid en aanwezig. Nou, een goede tip voor het uitbreiden van je safari: ga met bevrijdingsdag eens naar een festival en zoek de verschillen. Klopt, die gaan er niet zijn. Toch wordt het bestaan van de homoseksuelen in ieder geval niet ontkend en niet afgekeurd en we weten allemaal dat dit niet altijd het geval is.

Ik doe zelf ook aan stereotyperen. Zelfspot, kaderen, generaliseren, oh, wat houd ik hier van. Misschien schaar ik het iets te veel onder ik-ben-het-zelf-dus-deze-humor-mag. Laten we ook vooral niet vergeten dat “onze doelgroep” nog niet eens de leukste is om te kaderen. Eind februari was hier voor mij alle gelegenheid voor: de Huishoudbeurs (tevens het thema van onze introductieperiode bij A.S.V.Gay) en carnaval.

Toen ik op 24 februari station Amsterdam Rai bezocht werden de grappen werkelijkheid. Al struikelend over de trolly’s baande ik mijzelf een weg naar het andere perron, waar mijn ogen werden verblind door alle felgekleurde kapsels van de bezoekers van de Huishoudbeurs. Niets is natuurlijk zo vermakelijk als bevestigde vooroordelen. Ik denk alleen altijd wel bij mezelf: heerlijk, laat deze mensen genieten en zichzelf zijn. En misschien ligt hier het verschil.

Kwetsende woorden, onnauwkeurige uitspraken en veel negativiteit. Dit gaat allemaal samen wanneer men aan het stereotyperen is geslagen. Ook ik besef mij dit maar al te goed. Wij mogen het, zij mogen het, iedereen mag het. Zolang iedereen maar blijft grappen met als ondertonen respect en acceptatie, dan is er naar mijn idee geen probleem in de wereld.


Marouschka Vink is vicevoorzitter van studentenvereniging A.S.V.Gay.
Zie www.asvgay.nl voor meer informatie.

GERELATEERDMEER VAN MAROUSCHKA VINKMEEST GELEZEN VAN MAROUSCHKA VINK

Uit het Studentenleven: Dit is zó gay!

Marouschka Vink, in Columns & Opinie op 25 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media