Back to Top
Donderdag 02 Apr
86425 users - nu online: 912 people
86425 users - nu online: 912 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
‘Cheers Queers’! De Getto wordt 21


door Pip Fuchs in Scene , 29 maart 2017

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Vlezige hamburgers vernoemd naar Amsterdamse dragqueens? Regenboogeenhoornkoekjes? Frietjes bestrooid met flikkerzout? Clitoris-cocktails? En een witte kat genaamd Elvis met “David Bowie-ogen”? De Amsterdamse Getto is prachtig heterogeen voor een homo-etablissement.

De Getto is inderdaad veelzijdig. Het is al een toonaangevende speeltuin sinds het moment dat de wereldberoemde restaurant-bar zijn deuren opende op 11 juni 1996! Nu de Getto dit jaar eenentwintig wordt, kijken eigenaren John Sade en Bertie Brands terug op zijn geschiedenis in een veranderende wereld.

Geen elektriciteit. Geen water. Geen keuken. Geen toiletten. In 1996 staken drie vrienden de koppen bij elkaar, en transformeerden het lege en witte “omhulsel” in de Warmoesstraat tot de kleurrijke en heerlijk kitscherige, op New York geïnspireerde Getto. Deze eigenaren waren John Sade, een brutale en levenslustige Londenaar, Brabander en party-organisator Lambertus “Bertie” Brands, en de Ierse kok met “fonkeloogjes” Noel Sheridan. De laatstgenoemde is inmiddels over het Kanaal naar het land van Thomas Hardy vertrokken.

John (links) en Bertie Dit uit de toon vallende juweeltje in de toen bloeiende leerscene van de Warmoesstraat werd omgedoopt in Getto. Door de ontspannen en respectvolle sfeer werd het al snel een toevluchtsoord voor de buitenbeentjes van de maatschappij. Homo’s. Lesbiennes. Freaks. Rebellen. Queers. Travo’s. Leertypes. Biseksuelen. Metroseksuelen. Transseksuelen. Transgenders. Etiket-tarters. En hetero’s die ergens met hun vrienden willen chillen.

“Op een avond in de rustige tijd van het jaar dwong de politie een afsluiting van de straat af toen taxichauffeurs in de omgeving aan het relschoppen waren,” herinnert John zich. “Ik deed de deuren dicht en keek om me heen. Ik zag twee zoenende mannen aan de bar, twee zoenende vrouwen in het restaurantgedeelte, en een man en een vrouw die op de bank aan het zoenen waren. Dat was zo’s moment dat ik dacht dat dat ongeveer was wat we probeerden te bereiken.”

“Mensen komen hier soms met een bepaalde seksualiteit binnen en verlaten de zaak met een andere,” voegt Bertie lachtend toe. “Eén van onze vaste klanten, een vrouw, zit altijd aan de bar en koopt drankjes voor de heterokoppels die naast haar zitten. Tegen het eind van de avond zoent ze de vriendin terwijl haar vriend toekijkt, zich afvragend of hij iets zou moeten of willen zeggen...”

Dat is het magische van Getto. Laat je houding thuis als je Warmoesstraat 51 binnenstapt. De gezellige sfeer zorgt ervoor dat ook vele remmingen loskomen. Bertie herinnert zich een bijzonder gedenkwaardige gebeurtenis tijdens een zomerse hittegolf: “Een groep jongens besloot spontaan tot op hun ondergoed te strippen om af te koelen. Iedereen moest er toen aan geloven. Ik zie die nogal grote dame nog in haar BH zitten eten. Het is geweldig als mensen zich zo op hun gemak voelen dat ze dit soort dingen doen.”

“Onze klanten zijn zeker onze grootste troef,” valt John bij. “Het zijn mensen uit de media, kunstenaars, schrijvers, artiesten, en techies, van wie velen ons door de jaren heen trouw zijn gebleven. We hadden het niet zonder ze gered, in het bijzonder de mensen van de RoXY. Helaas zijn ze niet allemaal meer onder ons.”

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de trouwe bezoeker steeds weer terugkomt. Getto heeft een eclectische wekelijkse programmering met dj-avonden, variété en “cocktail-specials.” Getto was de eerste zaak die bingo’s, cocktails en dj’s terwijl je eet introduceerde. Ze maakte er hun handelsmerk van. Ze waren ook de eersten die meisjes met jongens mengden. Ze organiseerden bovendien de clubavond Getto Dance, net iets verderop bij de Winston, zodat het mengen en een praatje maken door kon gaan. Dat was van onschatbare waarde in een tijdperk waarin de gay scene van Amsterdam nog erg in afzonderlijke subgroepen was onderverdeeld, voor het homo-huwelijk de “norm” werd.

Jennifer HopelezzOp hun beurt is de loyaliteit van de mannen van Getto net zo opmerkelijk. Door de jaren heen maakte Getto een wezenlijk bestanddeel uit van de Amsterdamse Bear Pride, Leather Pride, Fetish Pride, en natuurlijk, Gay Pride. Ze hebben lokale kunstenaars gepromoot door hun werk op de muren te tonen; onder anderen Erwin Olaf, House of XY en Mascha Rutten exposeerden bij Getto.

Ze eren de glamour, schittering en stardust van Amsterdamse drag queens door de “Diva hamburgers” naar deze travo’s te vernoemen. En ze blijven een welkom thuis van huis voor deze diva’s, én voor de ontluikende transgender-scene. “Getto heeft altijd een rol in de community willen spelen,” aldus John, “je moet erin stoppen wat je eruit wilt halen.”
 Eenentwintig feiten over Getto die je misschien nog niet wist


1. Getto is Nederlands voor het Engelse Ghetto.
2. Bertie vond Elvis in een dierenwinkel op de Westerstraat; Elvis was vroeger een boerderijkat.
3. Het telefoonnummer van Getto (020) 421 51 51. Het straatnummer is 51. Toeval?
4. Het interieur heeft meer dan vijftig slim geplaatste spiegelbollen en tweeëndertig valse hertenhoofden.
5. Cocktails zijn van donderdag tot en met zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur afgeprijsd tot €5,50.
6. John heeft een achtbaan-fetisj.
7. De bar heeft honderdveertig sterke drankjes en likeuren op voorraad.
8. Ze gaan elk jaar met hun klanten een dagje naar de Efteling.
9. Bertie’s favoriete vakantieland is Thailand.
10. De winnaar van de Drag Queen Olympics krijgt gedurende één jaar een hamburger naar zich vernoemd.
11. Mr B heeft de schorten van de obers gemaakt.
12. De Getto heeft gratis condooms van het Aidsfonds.
13. Ze hebben achttien verschillende bieren.
14. De barkrukken zijn bekleed door RoB Amsterdam.
15. Op zondag is de Getto Cocktail Bash met dj’s en bubbelcocktails voor slechts €5,50.
16. De twaalf verschillende gins maken het “gin-uurtje” een beleving.
17. Getto biedt tien verschillende, huis-geïnfuseerde gedistilleerde drankjes.
18. De “Homo-frieten” zijn biologisch en licht bestrooid met honderd procent flikkerzout.
19. Getto won in de categorie Beste Boot tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Pride in 1998.
20. Het duurde drie jaar voordat Getto de locatie in de Warmoesstraat vond.
21. Chef-kok Warren maakt de regenboogeenhoornkoekjes zelf.Top 5 drankjes


1. Blaster-cocktail
2. Bloody Mary geïnfuseerd met chili
3. Huis-geïnfuseerde Spiced Rum Sour
4. Virgin Mojito (zonder alcohol)
5. Goose Island IPA


Getto
Warmoesstraat 51
1017 HW   Amsterdam
dagelijks geopend vanaf 16:30u, maandag gesloten
www.getto.nl
 

GERELATEERDMEER VAN PIP FUCHSMEEST GELEZEN VAN PIP FUCHS

‘Cheers Queers’! De Getto wordt 21

Pip Fuchs, in Scene op 01 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media