Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 894 people
86425 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Een keuze uit het oeuvre van fotograaf Gon Buurman


door Redaktie in Films & boeken , 12 maart 2017


Tijdens een vakantie in Frankrijk kwam Gon Buurman (1939) op 40-jarige leeftijd in aanraking met fotografie. Nu geldt ze als één van de belangrijkste vastleggers van de tweede feministische golf. Toch zou de associatie met de vrouwenbeweging alleen haar tekort doen. Ze zag honderden mensen door haar lens.

Gon BuurmanVooral van lesbische vrouwen maakte ze iconische portretten en ze publiceerde in verschillende (foto)boeken. In 1991 maakte zij het fotoboek Aan Hartstocht Geen Gebrek (tekst Karin Spaink). Een boek over handicap, erotiek en lichaamsbeleving van lichamelijk gehandicapten. Dit boek werd een doorbraak naar het grote publiek.

In 1995 maakte Gon Buurman het boek Over Liefde (tekst Marjo van Soest) waarover de pers schreef: “Gon Buurman heeft de moed een positief fotoboek te maken met een duidelijk statement. Het lijkt haast ouderwets een fotoboek te maken over de meest kwetsbare band die er tussen mensen kan bestaan.”

Haar laatste boek The Life of Women (tekst Anja Meulenbelt) verscheen in 2006. Meulenbelt schrijft in dit boek: “Diversiteit speelt in het werk van Gon Buurman een vanzelfsprekende rol. Niet uit politieke correctheid. Gewoon omdat dit de vrouwen zijn uit haar leven, de vrouwen van wie ze houdt, met wie ze bevriend is, waar ze wat mee had of heeft, voor wie ze zich interesseert.”

Gon Buurman heeft tot voor een paar jaar geleden nog veel gewerkt. In opdracht van verschillende tijdschriften en boeken, en natuurlijk voor mensen die door haar gefotografeerd wilden worden.

Vanaf 16 februari zijn twee verschillende selecties van haar werk te zien in de bibliotheek van Atria en het archief van IHLIA.

De tentoonstelling is te bekijken t/m 28 april 2017
Dagelijks van 10:00 - 22:00 uur op het IHLIA-plein in de Centrale OBA (6e etage),
Oosterdokskade 143
Toegang is gratis, zie ook www.ihlia.nl


 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Een keuze uit het oeuvre van fotograaf Gon Buurman

Redaktie, in Films & boeken op 15 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media