Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 993 people
86447 users - nu online: 993 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Film over hiv-preventiepil te zien op Roze Filmdagen Amsterdam


door Redaktie in Films & boeken , 10 maart 2017


Eerste Nederlandse documentaire over PrEP in premiere: PrEP&ME. PreP: wonderpil? Of pretpil? Voor het eerst is er een lange, Nederlandse documentaire over PrEP te zien, de nieuwe hiv-preventiepil. PrEP&ME gaat zaterdag 11 maart in première tijdens de 20e Roze Filmdagen in Amsterdam. PrEP&ME volgt drie deelnemers aan een experiment van de Amsterdamse GGD met PrEP.

Daarnaast komen allerlei experts en betrokkenen aan het woord.

In de strijd tegen hiv/aids is PrEP (Pre-expositie profylaxe) een game changer:  Wie de pil slikt, loopt bijna geen risico meer op overdracht van hiv tijdens seks, ook zonder condoom.  Neuken was nog nooit zo veilig. In de Verenigde Staten, waar PrEP al een aantal jaar beschikbaar is, en in Groot-Brittannië worden spectaculaire resultaten behaald met PrEP.

De Amsterdamse GGD is in 2015 begonnen aan een driejarig experiment met PrEP: 370 seronegatieve mannen krijgen PrEP. Documentairemaker Tim Dekkers, die in de jaren tachtig en negentig heel wat vrienden aan aids verloor, volgde een jaar lang drie deelnemers aan dat AmPrEP-experiment:  Justin van 24, Dirk van 35 en Herman van 68. Ze vertellen openhartig waarom ze PrEP slikken en wat het effect van de pil is op hun (seks)leven.  We zien de positieve kanten van PrEP, maar ook de moeilijke.  Zo lijdt Dirk aan slapeloosheid en voelt hij zich een zombie.

En dan is er de kritiek: PrEP is in de ogen van tegenstanders een vrijbrief  voor losbandige seks met een explosie van soa’s tot gevolg.  Zij noemen PrEP een ‘pretpil’. Hoe reageren de hoofdpersonen op deze kritiek?  In de markante documentaire van een uur gaat maker Tim Dekkers ook langs bij experts en betrokkenen.  Zij geven feiten en meningen over PrEP. Is PrEP een wonderpil, of niet?
Met de documentaire probeert Dekkers de kennis over PrEP te vergroten en de discussie te stimuleren.

Dekkers: “Nederland treuzelt met de brede beschikbaarstelling van PrEP. De regering wil een advies van de Gezondheidsraad afwachten en dat kan tot medio 2018 duren.  Dat is doodzonde. Elk jaar raken zo’n duizend nieuwe mensen geïnfecteerd met hiv. PrEP  kan veel van die infecties voorkomen.”
Na de première op zaterdag 11 maart in het Westergastheater (15.00 uur) organiseert het Aidsfonds een debat over PrEP. De documentaire is ook maandagavond 13 maart te zien in bioscoop Het Ketelhuis (19.30 uur), de thuisbasis van de Roze Filmdagen.

PrEP&ME is gemaakt met subsidie van het Aidsfonds en de Stichting Vrienden van de Hiv Vereniging.
Voor meer info: Facebook/PrEP&ME.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Film over hiv-preventiepil te zien op Roze Filmdagen Amsterdam-


Reactie van Stef dd. 17 mei 2017
Kan ik deze docu ergens online gratis bekijken?


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Film over hiv-preventiepil te zien op Roze Filmdagen Amsterdam

Redaktie, in Films & boeken op 13 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN FILMS & BOEKENIN NUMMER 307


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media