Back to Top
Woensdag 29 Jan
86407 users - nu online: 1413 people
86407 users - nu online: 1413 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Hoezo word ik geen oma? Homo’s en ouderschap, wat zijn de mogelijkheden?


door Sara Coster in Mode & Lifestyle , 07 maart 2017

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Een jonge homo vertelt zijn ouders over zijn seksuele voorkeur, en één van de eerste gedachten van zijn moeder is: “Maar dan word ik geen oma.” Hopelijk is dat de laatste jaren aan het ombuigen naar: “Gelukkig leven we in 2017 in Nederland en ik ben benieuwd of je uiteindelijk kinderen wilt en in welke constructie dat zal gaan gebeuren.”

Welke constructies zijn er mogelijk voor homostellen om kinderen te krijgen?

De huidige stand van zaken

De mogelijkheden zijn adoptie, pleegzorg, draagmoederschap, co-ouderschap of een donor.

Meer dan Gewenst (de Nederlandse stichting voor roze ouderschap) organiseert op zaterdag 11 maart een speciale dag voor homo-wensvaders. Eerst wordt de documentaire Het zaad en de 11 eitjes vertoond (over een jong homostel met grote kinderwens, dat tegen allerlei obstakels aanloopt op hun pad).

Daarna is er een informatie-middag, waarin alle opties aan de orde komen, ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen en een gespecialiseerde familierecht-advocaat zal uitleggen hoe het juridisch in elkaar zit. Hieronder in het kort de mogelijkheden om als homoman vader te worden.


Adoptie


Het land van herkomst bepaalt of je als paar van gelijk geslacht mag adopteren. Alleen Portugal, Zuid-Afrika, Nederland en de Verenigde Staten vinden dat goed. Als je een kindje wilt adopteren, dan moet je een aanvraag doen voor een beginseltoestemming. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden (bijvoorbeeld leeftijd), dan ga je eerst naar een informatie-bijeenkomst (€ 210,-).

Daarna volgen er nog vijf verplichte info-bijeenkomsten (€ 1385,-). Vervolgens volgt er een gezinsonderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming. Je moet dan onder andere aangeven wat voor “special needs” je acceptabel vindt. Denk daarbij aan psychische of motorische achterstand of problemen, en allerlei aandoeningen. Als alles in orde wordt bevonden, dan krijg je de beginseltoestemming en daarmee kun je naar een vergunninghouder. Dan is het grote wachten begonnen.

De kosten van een interlandelijke adoptie vanuit de Verenigde Staten (waarvandaan de meeste Nederlandse paren van gelijk geslacht adopteren) zijn alles bij elkaar al gauw 60.000 euro en soms zelfs meer.

Het maximale leeftijdsverschil tussen de oudste ouder en het kind mag veertig jaar zijn.


Pleegzorg


Soms kunnen kinderen (tijdelijk of permanent) niet langer bij hun ouders blijven wonen. Dit kan bijvoorbeeld komen door opvoedingsproblemen of door een onveilige situatie voor het kind in het gezin. Het doel van pleegzorg is dat het kind (indien mogelijk) weer teruggaat naar de eigen ouders. Je kunt je opgeven voor full-time pleegzorg (het kind is dan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bij de pleegouders), maar ook voor weekend-pleegzorg, crisis-opvang of bijvoorbeeld alleen voor de vakanties.

Er is een groot tekort aan pleegouders in Nederland. Je kunt een informatie-avond bezoeken. Als pleegouder krijg je ondersteuning en een vergoeding. De ouders blijven meestal juridisch ouder.Draagmoederschap


Een draagmoeder is een vrouw die voor een paar een kindje wil dragen en dit daarna aan dat paar afstaat. Het kind kan biologisch voor de ene helft van één van de partners zijn, en voor de andere helft van de draagmoeder zelf (natuurlijk draagmoederschap) of van een eiceldonor (IVF-draagmoederschap). In het wetboek van strafrecht staat dat je in Nederland niet openbaar naar een draagmoeder mag zoeken en dat een draagmoeder ook niet openbaar op zoek mag naar een stel om voor te dragen. Tevens mag er niet op commerciële basis worden bemiddeld tussen draagmoeders en wensouders. Wel mag een draagmoeder een vergoeding ontvangen.

Wie voor deze optie kiest zal dus in het eigen netwerk op zoek moeten gaan naar een draagmoeder, of moeten uitwijken naar het buitenland. In bijvoorbeeld sommige staten van de Verenigde Staten en Canada valt het goed te regelen.

Dan zijn er echter wel hoge kosten aan verbonden en moet je je juridisch goed laten begeleiden. In andere landen is het goedkoper, bijvoorbeeld via “de Aziatische route.” Maar die wordt om diverse redenen enorm afgeraden; zowel het belang van het kind als het belang van de draagmoeder worden geschonden en je kunt in zeer grote juridische problemen terecht komen, waarbij het bijvoorbeeld onzeker is of het kind een paspoort kan krijgen, met alle gevolgen van dien. Een kind kan dan in een kindertehuis terecht komen en stateloos zijn.

Mocht je draagmoederschap overwegen, kom dan naar Meer dan Gewenst voor meer informatie en ga naar een familierecht-advocaat die gespecialiseerd is in draagmoederschap!

Als je wel een draagmoeder hebt gevonden in je eigen netwerk, en zij wil of kan niet zwanger worden van een eigen eicel, óf ze heeft IVF nodig om van haar eigen eicellen zwanger te raken, dan kan dat tot op heden niet in Nederland. Tot nu toe mag de VU als enige deze bevruchting doen, en dit ziekenhuis doet het alleen voor paren die hun eigen biologische materiaal meenemen (een hetero-paar dus), en alleen als de wensmoeder een heel bijzondere medische conditie heeft. Dus moeten alle andere stellen (hetero en homo) inclusief draagmoeder en vaak inclusief eiceldonor naar het buitenland om de bevruchting daar te laten plaatsvinden.

Als je afhankelijk bent van een buitenlandse eiceldonor, komen voor de meeste paren goedkopere landen minder in aanmerking, omdat de eiceldonor daar voorgoed anoniem zal blijven (wat overigens wrijft met de Nederlandse wet, die zegt dat een kind het recht heeft om te weten te komen van wie het afstamt).

Het nieuwe standpunt van de beroepsgroep (de NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) laat ruimte voor een tweede kliniek om zich te melden om deze bevruchting wel te doen, mits ze voldoet aan een aantal voorwaarden. Het wachten is nu op de tweede kliniek die zich zal melden.

Wat betreft het vinden van een eiceldonor: je mag gewoon openbaar zoeken en aanbieden, dat kan bijvoorbeeld gewoon via de website van Meer dan Gewenst!Co-ouderschap


Je kunt met een single vrouw of een lesbisch stel een co-ouderschap afspreken. Voorafgaand leer je elkaar heel erg goed kennen, bespreek je enorm veel en leg je de belangrijkste dingen vast bij een gespecialiseerde familierecht-advocaat of notaris.

Bij een co-ouderschap deel je de verantwoordelijkheid voor de opvoeding. Het kind woont bijvoorbeeld de ene helft van de week bij zijn moeder(s) en de andere helft van de week bij zijn vader(s), net hoe je het met elkaar afspreekt. Beslissingen neem je samen, kosten deel je, één van de vaders kan bijvoorbeeld het kind erkennen en gezag krijgen. De Nederlandse wet staat (nog) niet toe dat een kind wettelijk meer dan twee ouders heeft. Hopelijk komt daarin wel verandering.DonorschapJe kunt ook overwegen om donor te zijn voor een single vrouw of een lesbisch stel. Je moet goed afspreken wat je van elkaar verwacht en wat wel en niet de bedoeling is.

Je deelt niet de opvoedingsverantwoordelijkheid, die ligt bij de moeder(s), maar je kunt wel afspreken hoeveel contact er zal zijn en op welke manier. En worden jouw ouders opa en oma? Komen jullie op de verjaardagen? Komt het kindje ook wel eens bij jou/jullie logeren? Ga je het kind erkennen? Leg de afspraken vooraf ook goed vast bij een gespecialiseerde familierecht-advocaat of notaris. Als je echt mee wilt opvoeden, mee wilt beslissen, mee wilt naar ouderavonden, etc. etc., dan kun je beter op zoek gaan naar een co-ouder.Meer informatie

Bovenstaande opties zijn slechts summier beschreven, kom voor meer informatie en ervaringsverhalen vooral een keer naar een bijeenkomst van Meer dan Gewenst (bijvoorbeeld op 11 maart) of kom op gesprek bij kinderwenscoach Sara Coster. Weet je al dat je graag donor wilt zijn of co-ouderschap wilt, maar zoek je nog een leuke vrouw/vrouwenstel? Kijk dan of de speed date van Meer dan Gewenst op 2 april iets voor je is! Zie www.meerdangewenst.nl .


De documentaire Het zaad en de 11 eitjes is tevens te zien tijdens de
Roze Filmdagen in het Ketelhuis, op vrijdag 10 maart om 21 uur.


Sara Coster is single en hetero en co-oudert met een homostel. In haar boek De wens en de vaders vertelt ze hun hele verhaal (zie ook www.saracoster.nl). Ze werkt als kinderwenscoach voor HLBT’s met een kinderwens. Voor Meer dan Gewenst organiseert ze speed dates waar wensouders elkaar kunnen ontmoeten.

GERELATEERDMEER VAN SARA COSTERMEEST GELEZEN VAN SARA COSTERjul 2019       


jul 2018       


jul 2017       
Hoezo word ik geen oma? Homo’s en ouderschap, wat zijn de mogelijkheden?

Sara Coster, in Mode & Lifestyle op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 307


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media