Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1040 people
86440 users - nu online: 1040 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 13 min. Printervriendelijke Pagina  
Roze Filmdagen 2017


door Werner Borkes in Films & boeken , 04 maart 2017

This article is also available in English
lengte: 13 minuten


Het is weer tijd om je agenda leeg te maken en tussen 9 en 19 maart 2017 de mooiste, interessantste én meest prikkelende gay cinema tot je te nemen. En dat alweer voor de twintigste keer. Bioscoop Het Ketelhuis op het Westergasterrein is weer elf dagen lang dé queer hotspot van het land. De jubileumeditie omvat ruim honderddertig voorstellingen, die je aan de bioscoopstoel gekluisterd zullen houden.

Handsome DevilBijna alleen maar niet eerder in Nederland vertoonde films en zelfs een aantal (wereld)premières.

Om in de stemming te komen, maar ook om de keuze uit de honderdtwintig filmtitels uit achtendertig landen wat eenvoudiger te maken, belichten we een aantal hoogtepunten.Opening Night: Handsome DevilHet festival zal op 9 maart groots van start gaan met de Nederlandse première van de charmante Ierse feel-good film Handsome Devil. Ned is een buitenbeentje op een internaat waar rugby een religie is en onderwijs op de tweede plaats komt. Hij haat rugby, maar met zijn vlijmscherpe humor weet hij te overleven. Totdat hij een nieuwe kamergenoot krijgt, de nieuwe sterspeler van het team, Conor, die om onduidelijke redenen van zijn vorige school moest verstrekken. Na een zeer stroef begin groeit er een muzikale vriendschap tussen de twee, gestimuleerd door een nieuwe leraar. Lang verhaal kort: geheimen worden onthuld, Conor vlucht en Ned wordt van school gestuurd. Maar natuurlijk zou het geen feel-good film zijn als er niet op het laatste moment redding komt. Een feestje in filmformaat!  

Meer handsome devils zijn gemakkelijk te vinden in het programma. Goede verhalen waarmee we ons kunnen identificeren zijn heel belangrijk, maar de verpakking ook. Zo speelt Russel Tovey (ja, die met-de-oortjes uit Looking) een gedeelte van de film The Pass de sterren van de hemel slechts gehuld in een onderbroek. Ook zijn tegenspeler levert voldoende eye-candy, maar vergis je niet, het filmische drieluik heeft fantastische acteerprestaties en een indringende en emotionele boodschap.

Jason en Ade zijn net klaar voor het echte werk: hun eerste grote wedstrijd als profvoetballer. Op hun hotelkamer zijn de twee aan het stoeien en plagen, tot er een kus volgt. Een kus met grote gevolgen.


Lazy EyeWat als die ene grote, sexy liefde ineens, na vijftien jaar, weer opduikt? Dean krijgt in Lazy Eye onverwacht een mailtje van Alex, de ex. Ondanks Dean’s twijfels spreekt hij toch met hem af om een weekend in een afgelegen vakantiehuis in de woestijn door te brengen.

Al was het alleen maar om erachter te komen waarom de nog steeds zeer aantrekkelijke Alex ooit, zonder gedag te zeggen, met de noorderzon verdween. In de hete en desolate omgeving, maar met verkoelend zwembad, is er niets dat hen af zal leiden van de vraag of er nog kans is op een toekomst samen. In dit stijlvolle drama met intelligente dialogen, wakkert de passie tussen de sexy mannen snel weer op en worden geheimen onthuld.Pushing DeadPushing Dead klinkt op papier als een melodrama, maar is in werkelijkheid een sprankelende zwarte komedie: Dan is al ruim twintig jaar hiv-positief en moddert wat aan als schrijver. Een cadeautje van zijn moeder heeft onverwachte gevolgen: opeens komt hij over de ziekenfonds-grens, en moet duizenden dollars betalen voor zijn pillen.

Geld dat hij niet heeft. Met vlijmscherpe dialogen is deze onverwachte parel al op meerdere grote festivals tot winnaar van de publieksprijs uitgeroepen.


King CobraKing Cobra is gebaseerd op een haast ongelooflijke, maar waargebeurde moord op een regisseur/producent die homo-pornofilms distribueerde via het fameuze label Cobra Films. Films met minderjarige jongens en het verleggen van grenzen zorgen ervoor dat het label razendsnel beroemd en berucht wordt.

De nieuwste ontdekking en rijzende ster Sean Paul Lockhart oftewel Brent Corrigan krijgt al snel ruzie met “Steven,” de producent die hem beroemd maakt. Wanneer Sean besluit dat hij beter af is zonder Steven, kan hij niet zo gemakkelijk onder zijn contract uitkomen.

Ondertussen probeert een aantal berooide, rivaliserende producenten op allerlei manieren een slaatje te slaan uit zijn populariteit.
New GenerationUn BacioDe jeugd heeft de toekomst wordt wel gezegd en in onderstaande films zien we de jonge aanwas experimenteren met het volwassen worden, met elkaar zoeken en de zoektocht naar hun seksuele identiteiten levert weer mooie vertellingen op met interessante variaties op de thema’s coming out en coming of age.

Ze kunnen bijna niet verschillender zijn in het Italiaanse Un Bacio: Lorenzo is uitbundig homo, Blu wordt als “slet” gezien en Antonio zit voornamelijk zichzelf in de weg sinds zijn broer is overleden. Als buitenbeentjes op hun provincieschool worden ze beste vrienden. Totdat het noodlot toeslaat. Of doet het dat toch niet? En zo is dit een uiterst aangename en flamboyante film, met een serieuze ondertoon.Downriver In het spannende moord-mysterie Downriver keert James, na jaren in de jeugdgevangenis te hebben verbleven, terug naar de plek waar hij als tien-jarige een ander jongetje zou hebben vermoord. Zou hebben, want er is nooit een lijk gevonden en James kan zich door zijn epilepsie niets herinneren.

Degene die meer zou moeten weten, zijn jeugdvriend Anthony, is echter een manipulator eerste klas, die er niet voor terugdeinst om James’ nieuwe liefde Damien te vernederen. Teenage Kicks
Miklós droomt er in het broeierige en met vlagen heftige Teenage Kicks van om de wijde wereld in te trekken met zijn beste vriend. Dit plan wordt gedwarsboomd door een familietragedie, waarvan hij zich zelf de schuld geeft.

Ineens zit hij daardoor in een spagaat; hij voelt zich gedwongen loyaal te zijn aan zijn migrantencultuur en zijn familie, maar wil ook zijn eigen gevoel volgen en ervandoor gaan. Als emotioneel ongeleid projectiel probeert hij steun te vinden bij zijn beste vriend op wie hij verliefd is.

Deze komt echter met het voor Miklós schokkende nieuws dat hij een vriendin heeft.


Die Mitte der WeltGebaseerd op een bekroonde roman is Die Mitte der Welt, een heerlijke film waarin de verliefdheden, onzekerheden en verlangens van het opgroeien op frisse wijze worden getoond. In hun kleine dorp Die Mitte der Weltzijn Phil, zijn tweelingzus en hun moeder buitenbeentjes. Niet eens omdat Phil homo is, dat is in elk geval in hun gezin geen enkel probleem en ook niet voor zijn beste vriendin Kat.

Maar zijn moeder’s vrije leven valt niet bij iedereen in goede aarde. En dan komt ook nog Nicholas in zijn klas, de atletische knapperd voor wie hij al langer valt.Present PerfectNadat zijn vriendin het heeft uitgemaakt gaat Toey naar Japan om alles wat Thais is achter zich te laten. Een Japanse vriendin heeft onderkomen geregeld en ze stimuleert hem om nieuwe dingen te proberen, hetgeen voor de traditioneel aangelegde Toey nog niet zo gemakkelijk is.

Op de eerste dag in Higashikawa ontmoet hij zijn aantrekkelijke buurman, Oat, die ook uit Thailand komt. Langzaam maar zeker ontstaat in Present Perfect een vriendschap die overgaat in onverwachte liefde. Maar dan moet Oat zijn koffers pakken omdat hij weer teruggaat naar Thailand, alwaar hij gaat trouwen.

Present PerfectTegen zijn zin houdt de jonge Jonathan de boerderij draaiende, waar hij samen met zijn vader Burkhardt woont. Burkhardt is stervende aan kanker, en de relatie tussen hem en Jonathan wordt er niet beter op. De spanning loopt op als Burkhardt’s oude vlam Ron weer opduikt. De liefdevolle relatie tussen Ron en Burkhardt, gedoemd maar teder, staat in contrast met Jonathan’s leven en liefde. Jonathan is een prachtig, maar ongebruikelijk drama: de “coming of age”-lijn valt nu eens niet samen met de “coming out”-lijn.¡Hola Chico!Corpo ElectricoOok dit jaar weer veel Spaanstalige cinema die de harten van het publiek van de Roze Filmdagen al jaren zonder enige moeite heeft weten te veroveren.

Elias werkt in São Paulo als ontwerper in een kledingfabriek. Met zijn familie heeft hij nauwelijks contact. Hij vindt zijn vertier in vluchtige seks en vriendschap met zijn eveneens hardwerkende collega’s. Wanneer een Afrikaanse immigrant het team komt versterken, raakt Elias in de ban van deze Fernando. Hij betrekt in Corpo Elétrico zijn collega’s, en daarmee ook de nieuweling, bij nachtelijke uitjes om hem beter te leren kennen.Los Ojos LlorososEen bijzondere voorstelling tijdens deze twintigste editie is Los Ojos Llorosos, een zogeheten “Work In Progress,” ofwel een film die al bijna af is, maar waar de makers nog aan werken. De uiteindelijke montage kan nog andere accenten zetten, maar het is nu al een fascinerende film. We volgen een jonge journalist die politierapporten bijhoudt in een provinciestad in Argentinië.

Op de dag dat hij zevenentwintig wordt en zijn familie langskomt, zou hij eigenlijk aan de hiv-medicatie moeten. Maar onder invloed van zijn dubieuze vriendje en zijn behoefte aan drugs en geld, is dit een lastige opgave, en hij probeert dit zo lang mogelijk uit te stellen.


Liefde, seks, ontrouw, vriendschap. In het smakelijke Marica Tú komt het allemaal aan bod. Julián verhuist naar Madrid en stort zich vol overgave in het homo-leven. Al snel komt hij Carlos tegen, en dat is een schot in de roos. Samenwonen, dan toch die avontuurtjes, een andere baan in een andere stad, vergetelheid zoeken in losse contacten en dating apps, en de vrienden die blijven. Met verve en vaart verteld, en – toch ook leuk – met erg prettige mannen om naar te kijken, is dit een fijne Spaanse “crowd-pleaser.”

The NestBruno, een jonge militair die net is weggelopen uit het Braziliaanse leger, reist naar Porto Alegre op zoek naar zijn broer, die hij in jaren niet heeft gezien. Tijdens de zoektocht wordt hij warm onthaald door The Nesteen kleurrijke queer gemeenschap. Geïnspireerd door zijn nieuwe vrienden neemt hij de ruimte om zijn seksualiteit te verkennen. Ondertussen tikt in The Nest de klok door: is er nog wel tijd is om zijn broer te vinden.

Tijdens het ontluiken van hun seksualiteit brachten Jerónimo en Matias menige nacht in elkaar’s armen door tijdens de eindeloze zomervakanties in de drassige delta’s van Argentinië. Maar een verhuizing maakte een einde aan die jeugdliefde. Tien jaar later is Matias in Esteros tijdelijk terug om het carnaval te vieren, met zijn vriendin. Oude liefde blijkt echter niet zo gemakkelijk te vergeten. De intieme, naturalistische toon en fijne hoofdrolspelers resulteren in een buitengewoon prettige film.
 
Esteros

Deeper and DeeperHet festival biedt zowel entertainment als verdieping; stof tot nadenken en ruimte voor discussie. Ook dit jaar zijn er weer een aantal interessante documentaires die queer gerelateerde onderwerpen belichten.

Prep and MeAllereerst is daar de première van PrEP&Me. Filmmaker Tim Dekkers houdt de belangrijke discussie over PrEP (Pre-exposure prophylaxis) gaande. Wie de pil slikt, loopt bijna geen risico meer op hiv, ook zonder condoom. Neuken was nog nooit zo veilig. De filmmaker, die heel wat vrienden aan aids verloor, volgde een jaar lang drie deelnemers aan een Amsterdams experiment met PrEP: Justin van vierentwintig, Dirk van vijfendertig, en Herman van achtenzestig.

Ze vertellen openhartig over het effect van de pil op hun (seks)leven. We zien de mooie kanten van PrEP, maar ook de moeilijke. En dan is er de kritiek: PrEP zou een vrijbrief zijn voor losbandige seks. Experts en betrokkenen komen aan het woord; is PrEP een wonderpil, of niet?


Het zaat en de 11 eitjesEen andere Nederlandse première is Het zaad en de 11 eitjes. Dennis en Lody, een jong homostel uit Delft, willen graag kinderen. Hun nicht biedt aan om als draagmoeder hun kind te dragen, maar niet van haar eigen eicel.

De wenspapa’s hebben dus nog een eicel nodig en een kliniek die de bevruchting tot stand wil brengen. Wat volgt is een een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen van een homostel met een kinderwens.

 
Het debat over eventuele openstelling van het huwelijk voor gelijkgeslachtelijke paren werd in Frankrijk op het scherpst van de snede gevoerd.

De moeder van co-regisseur Mathias Thery was La Sociologue et l Ourson.daarbij een van de experts; als sociologe zat ze in een adviescommissie. De vele telefoongesprekken tussen moeder en zoon vormen de basis van La Sociologue et l’Ourson. Maar daar houdt dan ook meteen elke overeenkomst met andere (doorsnee) documentaires op. Het geheel wordt met onweerstaanbare speelsheid gebracht door een bonte mix van speelgoed-poppen, die de zware debatten van ironisch commentaar voorzien. En dat levert een zeer persoonlijk, grappig en niet te missen tijdsdocument op.Rebels on PointeRebels on PointeRebels on Pointe is een heerlijke film die een diepe inkijk geeft achter de befaamde “Les Ballets Trockadero de Monte Carlo,” een rebels balletgezelschap van uitsluitend mannen in tutu’s. Opgericht kort na de Stonewall-rellen in New York, is het inmiddels uitgegroeid tot een professioneel balletgezelschap dat in drieëndertig landen heeft opgetreden.

Met unieke achter-de-schermen beelden en spectaculaire optredens; een feest van expressie en kracht.


Elk weekend verzamelt een aantal mannen zich ergens in het centrum van Seoul om samen te zingen. Met het tien-jarige jubileum-concert voor de deur wordt “G-voice” door een anti-homogroep aangevallen. Hierdoor wordt het enige homo-koor van Korea een belangrijk gezicht van de HLBT-beweging. Naast bewonderenswaardige strijdbaarheid wordt er in Weekends vooral veel gezongen tijdens repetities, optredens en in speciaal voor de film gemaakte videoclips van eigen repertoire.


Size Does MatterOok op de twintigste editie mogen de zinneprikkelende korte films niet ontbreken. Als vanouds is daar weer het populaire programma Adventures in Dating met verhalen over on-line dates, cruising en andere seksueel getinte uitstapjes.

G O CockEen Engelse ambulance-broeder moet regelmatig hulp verlenen aan mannen die zich op “chem sex parties” laten gaan, maar ondanks de gevaren die Alex ziet, lust hij er in G O’Clock zelf ook wel pap van. In Hardcore worden twee Israëlische vrienden seksueel uitgedaagd door een Duitse toerist. Er wordt ware liefde gevonden in The Glory Hole en in Trouser Bar draaien de opgewonden winkelbedienden, die toch wel erg op porno-acteurs uit de jaren zeventig lijken, overuren in de pashokjes in.

Ook dit jaar weer een programma over: Jongens; ontembare hormonen versus eerste liefdes in Be My Kind. Gluren naar de naakte buurman is genieten in The Roof, maar pas op dat je vrienden het niet in de gaten krijgen. Na de eerste keer seks in En Aften is de vriendschap tussen Frederik en Mathias gecompliceerd, terwijl verlegen Jamie stiekem een eerste afspraak maakt via een dating app. Voor de Servische jongens liggen zaken wat gecompliceerder, want in It Looks Like We Are Alone dwingt de homofobe omgeving ze tot keuzes. Terwijl Apollon fantaseert over het hebben van een groot gespierd lijf en een goed gevulde zwembroek.

In Forbidden Fruit smaken verboden vruchten het zoetst. Dat blijkt al in Climax, waarin Larry met een date naar huis gaat, maar iets anders in het kruis vindt dan verwacht. De tijdreiziger uit Time Quest wil seks met zijn jongere ik hebben om de wereld te redden en een jongeman Lilla Hora biecht aan zijn vriendin op, dat hij wel eens wat anders in bed wil proberen.

Dit jaar is er voor de liefhebber ook onvervalste horror op het festival in het verzamelblok Go To Hell, nagelbijtend spannend en huiveringwekkend grappig. Met een duivelse liefde op het Amerikaanse platteland in Tonight It’s You, monsterlijke fatale liefde in Zerch en een extreem groot geslachtsdeel als moorwapen in XVWE. Zombies met een moraal in Sauna The Dead: A Fairy Tale en de in de val gelokte Russische homo in Pyotr495 slaat keihard terug.

Het thema van Love Me or Leave Me behandelt de keuzes waarvoor we ons stellen. Waarom voeren we soms de belangrijkste gesprekken via voicemail? (The Orchid) Kan de porno-acteur in Alfa nog wel doorgaan zonder zijn partner en geliefde? Zomer, zon, vakantie in het Italiaanse La Tana, maar hoe past la dolce vita in die geheime SM-relatie? Een gezellig avondje tussen vrienden haalt in Pangea herinneringen boven; wordt vriendschap iets anders?


SouvenirHet festival zwaait af met de exclusieve voorpremière van Souvenir, waarin Isabelle Huppert (Elle) schittert als Liliane, die haar dagen slijt in een intens treurige pâté-fabriek. Ooit was ze de grote ster Laura, die tweede werd op het Eurovisie Songfestival, achter ABBA. Maar dat heeft ze achter zich gelaten. Tot de aantrekkelijke jonge bokser Jean haar herkent, en door weet te dringen tot haar hart. Samen besluiten ze tot een come-back.

De Vlaamse regisseur Bavo Defurne - van wie de Roze Filmdagen al zijn eerdere werk (onder andere Matroos, Kampvuur en Noordzee, Texas) heeft vertoond - tovert met licht, geluid en vlekkeloze aankleding een heerlijke, licht melancholieke sfeer.
De ideale afsluiter van het festival!

Ga voor het hele festivalprogramma naar www.rozefilmdagen.nl
want er is nog zo veel meer te zien.

Alvast veel kijkplezier!
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

Roze Filmdagen 2017

Werner Borkes, in Films & boeken op 07 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media