Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 855 people
86447 users - nu online: 855 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Opnieuw steun voor LHBT-mensenrechtenexpert bij VN


door Redaktie in Historie & Politiek , 14 februari 2017

This article is also available in English


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaf opnieuw steun aan de onafhankelijke LHBT-mensenrechtenexpert bij de VN. Een voorstel van Burkina Faso om de expert het werken onmogelijk te maken, werd weggestemd. Het COC werkte, samen met andere belangenorganisaties en overheden, hard voor deze overwinning.

‘Dit is een overwinning voor LHBT’s wereldwijd,’ zegt COC’s internationaal medewerker Joyce Hamilton. ‘De VN erkennen opnieuw dat LHBT-rechten óók mensenrechten zijn, dat seksuele voorkeur of genderidentiteit nergens ter wereld een reden mogen zijn voor discriminatie en geweld, en dat is van historisch belang.’

Een groep landen onder leiding van Burkina Faso diende onlangs een voorstel in dat onafhankelijk LHBT-mensenrechtenexpert Vitit Muntarbhorn het werken feitelijk onmogelijk zou maken. Dat voorstel werd maandag verworpen door een meerderheid van 84 landen. 77 Landen stemden vóór het voorstel van Burkina Faso en 16 landen onthielden zich van stemming.

Met collega organisaties coördineerde het COC de afgelopen tijd de oppositie tegen het voorstel van Burkina Faso. Dat leidde onder meer tot een verklaring van 870 mensenrechten- en LHBT-organisaties uit 157 landen, ter ondersteuning van de onafhankelijk LHBT-mensenrechtenexpert.

Wat de overwinning extra bijzonder maakt, is dat de samenwerking bij de tegenstanders van LHBT-mensenrechten werd gebroken. Zo stemden Zuid-Afrika en Kaapverdië vóór de LHBT-mensenrechtenexpert, in tegenstelling tot andere leden van een blok van Afrikaanse landen dat vaak samenwerkt tégen LHBT-mensenrechten. De Organisation of Islamic Cooperation (IOC), een samenwerkingsverband van Islamitische landen bij de VN en normaal luidruchtig tegenstander van LHBT-mensenrechten, sprak voor het eerst niet over het onderwerp uit.

In november lag de onafhankelijk LHBT-mensenrechtenexpert ook al onder vuur in het voorbereidend comité van de VN, en ook toen lukte het om de aanval van tegenstanders af te slaan (lees HIER meer).

De Thaise mensenrechtenexpert Vitit Muntarbhorn (zie foto) werd eind september door de VN-Mensenrechtenraad benoemd als eerste VN Onafhankelijk Expert Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit, belast met het in kaart brengen van geweld en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI) en het bevorderen van de naleving van mensenrechten van LHBT’s. Zijn aanstelling was het resultaat van jaren strijd door de internationale LHBT-beweging, waaronder COC Nederland, binnen de VN.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Opnieuw steun voor LHBT-mensenrechtenexpert bij VN

Redaktie, in Historie & Politiek op 18 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media