Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1025 people
86447 users - nu online: 1025 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 16 min. Printervriendelijke Pagina  
Jaaroverzicht 2016


door Redaktie in Historie & Politiek , 08 februari 2017

This article is also available in English
lengte: 16 minuten


Nieuws komt snel en gaat ook weer net zo snel. Alleen het “GROTE” nieuws blijft hangen zoals de moordpartij in Orlando. Maar het kleinere nieuws met vaak net zo zoveel leed en verdriet voor betrokkenen vergeten we net zo snel als de volgende ellende zich weer aandient, daarom traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op dat we niet vergeten.

Januari

Meldpunt voor problemen bij sekseregistratie

Er is een meldpunt opgericht om problemen rond sekseregistratie in kaart te brengen. Dit meldpunt is opricht door de Kafkabrigade op verzoek van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor het meldpunt is de Kafkabrigade op zoek naar verhalen van burgers die problemen hebben gehad met de registratie van geslacht. Op basis van die verhalen brengt de Kafkabrigade met betrokkenen in kaart wat de problemen en mogelijke oplossingen zijn.Sekse- of geslachtsregistratie (M/V) is voor het verkrijgen van veel diensten nog altijd verplicht, zowel bij overheidsinstanties als bij private organisaties. Terwijl die registratie vaak niet nodig is voor het verlenen of ontvangen van een dienst. COC Nederland pleit daarom voor het afschaffen van de verplichte sekseregistratie in officiële documenten zoals het paspoort.

Afgewezen worden voor stage wegens homoseksualiteit is absurd

Bas uit Drachten is afgewezen voor een stageplaast omdat hij homo is. Dat meldde hij woensdag op Facebook, waar zijn bericht inmiddels bijna 70 duizend keer is gedeeld. Het COC heeft Bas hulp aangeboden om het besluit aan te vechten. Volgens de belangenorganisatie is het absurd én verboden om iemand wegens zijn of haar seksuele gerichtheid of genderidentiteit te weigeren voor werk of een stage.Februari

Celstraffen in zaak dood Les Strijder

De rechtbank in Lelystad heeft twee oud-Lelystedelingen veroordeeld tot één jaar cel in de cold-casezaak rond de dood van Les Strijder. De twee broers zijn veroordeeld voor mishandeling. Strijder overleed later aan de gevolgen van de mishandeling. Volgens de rechtbank hebben de mannen 13 jaar geleden hun slachtoffer mishandeld en beroofd op parkeerplaats Bosberg, een homo-ontmoetingsplaats langs de A27 bij Hilversum. Door de stress die de geweldadige beroving veroorzaakte overleed Strijder aan hartfalen. In totaal zouden bij de mishandeling van Strijder vijf mannen betrokken zijn geweest. De zaak tegen één van hen is verjaard, omdat hij destijds minderjarig was. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Schadevergoeding voor Turkse homoseksuele scheidsrechter

De Turkse voetbalbond moet een voormalige scheidsrechter 7300 euro betalen, omdat hij vanwege zijn geaardheid aan de kant zou zijn gezet. De man is homoseksueel. De bond ontkent dat hij om die reden is ontslagen en zegt dat hij vanwege "tekortkomingen" moest vertrekken. De voormalige scheidsrechter, Halil Ibrahim Dincdag, ziet de uitspraak als een overwinning in de strijd voor homorechten en de strijd tegen homohaat. Toch gaat hij in beroep, omdat hij het toegekende bedrag te laag vindt. Hij had bijna 35.000 euro geëist. Ook wil hij weer als scheidsrechter aan de slag. Dincdag kreeg in 2014 uit handen van de toenmalige burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn de Respect Award voor zijn inzet tegen LHBT-fobie en voor LHBT-acceptatie in de sport.Dincdag floot in de Turkse eerste divisie. Hij werd in 2009 ontslagen.  Maart


Duizenden betogen in Italië voor gelijke rechten homo's

In Italië hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd voor gelijke rechten voor homo's. Er waren betogingen in zeker 80 steden en dorpen. De grootste demonstratie, van een paar duizend mensen, was bij het Pantheon in Rome. De Senaat vergaderde voor het eerst over een geregistreerd partnerschap, waardoor iemand het recht krijgt om het kind van de partner van hetzelfde geslacht te adopteren. In steden als Rome, Milaan en Florence bestaat al zo'n registratie, maar een landelijke regeling is er niet.

Italië is daarmee het laatste West-Europese land zonder geregistreerd partnerschap. De politiek is sterk verdeeld over de kwestie. Ook binnen de centrum-linkse Democratische Partij van premier Renzi, die het voorstel heeft ingediend, is er veel verzet. Het Vaticaan is faliekant tegen. Paus Franciscus zei gisteren dat homo's met respect moeten worden behandeld, maar dat het huwelijk en een officieel partnerschap iets is voor man en vrouw.


Geef homo’s uit Iran hoogste asielstatus

Geef homo’s uit Iran de hoogste asielstatus. Die oproep doet COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). De Tweede Kamer spreekt op donderdag 4 februari over het asielbeleid. Aanleiding voor de COC-oproep is een brief van Human Rights Watch (HRW) en OutRight aan de Nederlandse regering. Volgens deze mensenrechtenorganisaties worden homo’s in Iran systematisch vervolgd, net als anderen die niet voldoen aan traditionele gendernormen.

Volgens een ambtsbericht van de Nederlandse regering zou van systematische vervolging geen sprake zijn. Ambtsberichten zijn mede bepalend voor de vraag of vluchtelingen in Nederland asiel krijgen. De mensenrechtenorganisaties wijzen de regering op meer fouten in het ambtsbericht. De Nederlandse regering meende in 2014 nog een ‘lichte positieve tendens’ voor homo’s uit Iran waar te nemen. HRW en OutRight wijzen er op dat er in 2013 juist een nieuw artikel is toegevoegd aan de Iraanse strafwet dat zelfs een omhelzing of kus van twee mannen of twee vrouwen strafbaar stelt. Op ‘sodomie’ stond in Iran al de doodstraf.April

Eerste hiv-besmetting ondanks trouw PrEP-gebruik

Voor het eerst is een geval bekend geworden waarin PrEP niet werkte. Een Canadese man raakte ondanks trouw PrEP-gebruik geïnfecteerd met hiv. Volgens deskundigen is dat echter geen reden tot paniek. De hoge effectiviteit van PrEP staat ondanks dit ene uitzonderlijke geval nog steeds als een paal boven water. De casus werd gepresenteerd op CROI 2016, een vooraanstaand internationaal congres over hiv en aanverwante zaken.

Het gaat om een homoman van 43 jaar die twee jaar PrEP gebruikte en een hoge therapietrouw had: bloedonderzoek wees uit dat hij zijn pillen volgens voorschrift dagelijks had ingenomen. Dat hij desondanks hiv opliep is opvallend; in diverse PrEP-trials raakten ook mensen geïnfecteerd, maar bij hen was altijd aan te tonen dat ze hun Truvada-pillen niet regelmatig genoeg of zelfs helemaal niet innamen.


Russen willen homo's gaan genezen

Het Russische ministerie van Gezondheid is met een voorstel gekomen om in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen, onderzoekskamers in te gaan richten, die tot doel hebben om homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te gaan behandelen. Gezondheids ambtenaren beschrijven de kamers als onderdeel voor een behandeling voor gender identiteits stoornissen, en stoornissen van de seksuele geaardheid, die ze verder beschrijven als mentale en gedragsstoornissen.

De kamers zouden moeten komen in ziekenhuizen en psychiatrische klinieken, waar patiënten kunnen worden geadviseerd over gender identificatie en seksuele geaardheids "problemen", en andere afwijkende seksuele voorkeuren zoals pedofilie. Daarbij moet er in elke kamer een dildo aanwezig zijn, het waarom daarvan is niet duidelijk.Mei
 

Slechts één op de tien Amsterdamse LHBT’s doet aangifte na onveilige situatie

Een kwart van de respondenten van het AmsterdamPinkPanel, bestaande uit LHBT’s, heeft in het afgelopen jaar een onveilige situatie meegemaakt. Het gaat dan vooral om uitschelden en/of het ervaren van een vijandige sfeer. Slechts één op de tien LHBT’s die een onveilige situatie heeft meegemaakt doet aangifte. Dat blijkt uit het buurtonderzoek 2015 van COC Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat jaarlijks uitgevoerd wordt onder het AmsterdamPinkPanel (APP).

Slechts één op de tien LHBT’s die een onveilige situatie heeft meegemaakt deed hier aangifte van. Bij één derde van de groep die een onveilige situatie meegemaakte waren er geen omstanders aanwezig. In de gevallen dat er wel omstanders waren deed slechts 17 procent van de omstanders iets om de slachtoffers te helpen, bijvoorbeeld door verbaal of fysiek voor het slachtoffer op te komen of de politie te alarmeren. Een paar procent van de respondenten is ook geduwd, geslagen, geschopt, bespuugd of persoonlijk bedreigd.


Geen aparte opvang LHBT-asielzoekers: zeer teleurstellend
 
COC Nederland vindt het zeer teleurstellend dat het kabinet niet komt met aparte, veilige opvanglocaties voor LHBT-asielzoekers in nood, zoals de Tweede Kamer had gevraagd. Het COC reageert daarmee op een brief van staatssecretaris Dijkhoff van 31 maart. Het gebrek aan aparte, veilige opvang leidt volgens het COC tot gevaarlijke situaties voor LHBT-asielzoekers. Het kabinet schrijft in haar brief dat er wel aparte opvanglocaties komen voor daders van discriminatie.

Het COC is er vóór om daders waar mogelijk hard aan te pakken, maar aparte daderopvang alléén lost de problemen van LHBT-asielzoekers niet op. Bij LHBT-discriminatie in de noodopvang zijn daders vaak niet in beeld en kunnen dus niet worden aangepakt. Zo is nog altijd onbekend wie in Heumensoord een mes stak in het matras van een homoseksuele asielzoeker en wie briefjes met ‘kill gay’ neerlegde bij het bed van een ander.    Juni


Moord op homo-activisten in Bangladesh

In Bangladesh zijn de homo-activisten Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar met kapmessen vermoord, vermoedelijk door islamitische activisten. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ‘afgrijselijke daad’. “Het raakt me diep dat onze broeders en zusters die in Bangladesh vechten voor de liefde, met zulke extreme haat en geweld geconfronteerd worden”, zegt Ineke. “Het lijkt er op dat extremisten de prille homo-beweging in de knop hebben willen breken, maar dat zal ze niet lukken. De strijd voor homo-mensenrechten is niet te stoppen.”

Het COC heeft contact met homo-activisten in Bangladesh en met de Nederlandse regering om te bezien op welke wijze de beweging in Bangladesh op dit moment het best gesteund kan worden. Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar werden in hun appartement in Dhaka met kapmessen om het leven gebracht. De vijf of zes moordenaars hadden zich toegang tot hun woning weten te verschaffen door zich voor te doen als koeriers die een postpakket kwamen bezorgen. Een van de bewakers van het appartementencomplex is gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen. Volgens getuigen riepen de moordenaars ‘Allahu Akbar’ (= God is de grootste) bij het verlaten van het appartementencomplex.


Ultra orthodoxe Jood schuldig bevonden aan moord tijdens Gay Pride

De extremistische ultra orthodoxe Jood Yishai Shlissel is schuldig bevonden aan moord en zes moordpogingen. De man viel op 30 juli 2015 zes mensen aan tijdens de Gay Pride  in Jeruzalem, waarbij een meisje van 16 aan haar verwondingen overleed. Er is nog geen hoogte van de straf bepaald. Aanvallen tegen homo's en transgenders zijn eerder uitzonderlijk in Israël waar homoseksualiteit legaal is sinds 1988.

Homo en lesbische koppels zijn sinds 1994 erkend, en mogen sinds 2008 ook kinderen adopteren. Sinds 2006 zijn buitenlandse homohuwelijken ook erkend, en sinds 2014 mogen homo koppels gebruik maken van het draagmoederschap. Daarnaast zijn er ook nog wetten die bescherming bieden tegen discriminatie en mogen transgenders hun gender legaal laten aanpassen bij de burgelijkestand.


Juli

Bussemaker roept Hart van Homo’s op het matje

Minister Jet Bussemaker wil op korte termijn een gesprek met Hart van Homo’s. De Emancipatieminister is verbaasd dat deze organisatie uit orthodox-christelijke hoek met behulp van subsidiegeld van haar ministerie een cursus aanbiedt waarin homoseksuelen wordt aangeraden zich seksueel te onthouden. Hart van Homo's LOGO kleinHart van Homo’s is een nieuwe organisatie, die zich zaterdag 4 juni presenteert tijdens de EO-Jongerendag. Op die dag wordt ook de website van de organisatie gelanceerd. De organisatie richt zich op jongeren uit reformatorisch of evangelische kring, die er op grond van de Bijbel voor kiezen om geen seks te hebben. Dat is ook waar de oprichters van Hart van Homo’s voor kiezen.

 
Eerste Roze Loper voor ziekenhuis

De bakermat voor ‘roze ouderenzorg , de Roze Loper’, heeft wederom een primeur: het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen, krijgt als eerste ziekenhuis de Roze Loper uitgereikt door Roze 50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC. Roze LoperDe Roze Loper is een certificaat voor LHBT-vriendelijke organisaties. Dit houdt in dat de organisatie oog heeft voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders. Radboudumc heeft met goed gevolg een traject doorgelopen om sociale acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten aan de hand van de Roze Loper Tolerantiescan ®. Deze scan is ontwikkeld binnen de ouderenzorg en is nu ook beschikbaar voor welzijnswerk, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg.Augustus


Homostel in Nieuw-West met de dood bedreigd door buren
... Maar de waarheid blijkt in het midden te liggen


Het getreiter van de buren begon volgens het stel zo'n zes weken geleden. "We hebben Marokkaanse buren, en twee mannen die naast hun wonen, dat kan echt niet. Alle homo's moeten dood," schrijft Daan Winter-Stroman in een bericht op Facebook. Volgens Winter-Stroman is alles wat er gezegd is door de buren 'te smerig voor woorden'.

Het blijft niet bij woorden: "Onze hond kan niet in de tuin omdat ze allemaal scherpe voorwerpen in de tuin gooien (..) Er worden stenen tegen de ramen gegooid, we worden tot diep in de nacht wakker gehouden." Het stel was juist zo blij met hun 'prachtige woning met een mooie tuin', maar heeft na de treiterijen en bedreigingen besloten dat ze voor hun veiligheid weg willen uit Amsterdam. Dat is lastiger dan verwacht, want het stel zegt geen urgentie te krijgen voor een nieuwe woning.


Wachtende transpersonen grijpen naar zelfmedicatie

Patiëntenorganisatie Transvisie presenteerde haar onderzoek naar de zorg voor transpersonen in Nederland. In het onderzoek keek de patiëntenorganisatie met name naar de gevolgen van de lange wachttijden. Patiënten wachten gemiddeld 1,5 tot 2 jaar op hulp. 26% van de transvrouwen en 7% van de transmannen grijpen naar zelfmedicatie, met ernstige complicaties als gevolg.Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de transpersonen met zelfmedicatie ernstige medische problemen ondervond: hartkloppingen, depressies, extreme botontkalking, angstaanvallen, slaapproblemen en in één geval zelfs een herseninfarct.

Voorzitter Eveline van den Boom van Patiëntenorganisatie Transvisie noemt de resultaten “schrijnend en alarmerend”. Het wachten op een psycholoog om vast te stellen of iemand genoeg lijdt om hormonen te krijgen is volgens haar een “volstrekt achterhaalde gedachte, wanneer diegene zelf al de beslissing genomen heeft om met hormonen te beginnen”.September


Amsterdam loopt voorop in strijd tegen hiv/aids

Amsterdam loopt samen met vier andere steden in de wereld voorop in de strijd tegen hiv/aids. Dat werd door het initiatief Fast Track Cities bekend gemaakt op AIDS2016, de internationale aidsconferentie gehouden in Durban, Zuid-Afrika. Van alle nieuwe hiv-infecties in de wereld, wordt maar liefst 89 procent in een stad geregistreerd. Aids voert daarmee een ware stadsguerilla. De helft van de wereldbevolking leeft inmiddels in een stad en het is de verwachting dat in 2030 zelfs 60 procent van de mensen in een stad woont. De steden in lage en middeninkomenslanden groeien het hardst. Het succes van de aidsbestrijding hangt dus vooral af van wat er in de steden gebeurt. “Een stad heeft een unieke en belangrijke rol in de aidsbestrijding”, verklaart Louise van Deth, directeur van Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland. “In de stad kunnen we juist makkelijker de mensen bereiken die risico op hiv lopen, zoals jongeren, mannen die seks hebben met mannen, transgenders, migranten, sekswerkers en druggebruikers.”


Foto verboden Istanbul Pride wint Pride Photo Award 2016

Een foto van de Turkse oproerpolitie die voorkomt dat een Pride-parade plaatsvindt in Istanbul in juni 2016 is de winnaar van de zesde editie van de internationale Pride Photo Award. De foto is gemaakt door de Turkse fotojournalist Akin Celiktas. De prijsuitreiking en de officiële opening van de expositie vinden plaats op 16 september a.s. in de historische Oude Kerk van Amsterdam. Fotograaf Akin Celiktas legde vast hoe een jonge vrouw een toenemend conservatieve cultuur trotseert.

We zien haar aan de kant van de straat, terwijl oproerpolitie voorbij marcheert. De Istanbul Pride-optocht, die zou plaatsvinden op 26 juni, werd om ‘veiligheidsredenen’ verboden. Ondanks het verbod kwamen de demonstranten wel opdagen. Ze verspreidden zich in kleine groepjes om zo toch zichtbaar te zijn als alternatief voor de optocht. De politie dreef hen uiteindelijk uiteen met traangas en rubberkogels.Oktober


Studenten van homovereniging in Delft uitgescholden en bespuugd

De politie in Delft heeft drie mannen bekeurd, omdat ze een introductieactiviteit van de Delftse jongeren homovereniging Outsite verstoorden. De studenten werden uitgescholden en bespuugd.
Vanwege de start van het collegejaar en de komst van nieuwe eerstejaarsstudenten naar de TU Delft zijn er de hele week activiteiten. De jongerenafdeling van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) organiseerde dinsdag een Homo Bingo op de Lange Geer in het centrum van Delft.

'Een groep van zo'n vijf a zes mannen tussen de 16 en 20 jaar schold de bezoekers uit', zegt DWH-voorzitter Bram van Meurs. Dat gebeurde rond 23.00 uur, toen de bingo al afgelopen was. 'We waren de spullen aan het opruimen, toen de groep voorbij liep.'


Bi’s blijven vaker in de kast

“Het is vast maar een fase.” “Je kunt gewoon niet kiezen”. Of: “Je bent homo, maar je weet het zelf nog niet.” Het zijn slechts enkele voorbeelden van de talrijke vooroordelen waar biseksuelen geregeld mee te maken krijgen. Voor de opleiding sociale geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen doet Emiel Maliepaard (27) een promotieonderzoek naar deze vooroordelen. Hij interviewde 32 biseksuele jongeren tussen de 18 en 35 jaar en liet een deel van hen in dagboekjes hun eigen ervaringen opschrijven. Biseksuelen hebben te maken met hardnekkige vooroordelen, blijkt hieruit.

“Zowel homo’s als hetero’s hebben moeite met deze groep. Zij denken meestal dat je homo óf hetero bent en begrijpen volgens de biseksuelen zelf niet dat er andere voorkeuren zijn. Dan wordt het gezien als een fase”, vertelt Maliepaard. Mede door deze vooroordelen durven biseksuelen zich vaak niet te uiten, stelt Maliepaard. De groep is daarom stukken groter dan dat die zichtbaar is: volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ziet drie procent van de mannen en drie procent van de vrouwen zich als biseksueel, terwijl 10 procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen seks heeft gehad met man én vrouw.November


Dragqueens belaagd in Maastricht

Lady Galore en twee andere dragqueens die zaterdagavond in Café Rosé van COC Limburg hadden opgetreden, werden op de Markt in Maastricht lastig gevallen door een aantal jongeren. De wijze waarop aanwezige politieagenten in deze situatie ingrepen, roept vragen op bij COC Limburg en bij Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch. Na het optreden bij het COC Limburg kwamen de dragqueens Lady Galore, Delicious en Patty Pam op de Markt een groep van twaalf aangeschoten jongeren tegen. In het voorbijgaan werden de dragqueens uitgescholden. ‘Kankerflikker’ en ‘raak me niet aan, straks heb ik aids’, werd er geroepen.

“Twee van die jongens bespuugden me zelfs”, zegt Delicious. Daarop ontstond een schermutseling waarbij over een weer werd geduwd en een van de dragqueens ook nog gestompt werd. Twee toegesnelde politieagenten hebben de partijen gescheiden en de dragqueens weggestuurd. Dat laatste stuit op onbegrip bij de dragqueens. Ze vinden dat ze als slachtoffers door de politie juist in bescherming hadden moeten worden genomen. De dragqueens zijn bovendien kwaad over een opmerking van een van de agenten. “Wat verwacht je als je zó gekleed de straat op gaat”, zou hij gezegd hebben.


Benoeming VN Onafhankelijke Expert mensenrechten LHBT’s

De VN-Mensenrechtenraad heeft een historisch besluit genomen met de benoeming van de Thaise mensenrechtenexpert Vitit Muntarbhorn tot eerste Onafhankelijke Expert voor LHBT’s, belast met het bestrijden van geweld tegen en discriminatie van LHBT’s en het bevorderen van de naleving van hun mensenrechten. De aanstelling van de Onafhankelijk Expert is het resultaat van jaren strijd door de LHBT-beweging, waaronder COC Nederland, binnen de VN.

Vitit Muntarbhorn (63) is hoogleraar internationaal recht aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok en geldt internationaal als een mensenrechtenexpert. De Thai was eerder al betrokken bij VN-onderzoeken in Syrië en speciaal rapporteur voor Noord-Korea. Bovendien was hij in 2006 nauw betrokken bij het opstellen van de Jogjakarta  Beginselen – de blauwdruk voor mensenrechten van LHBT’s.

Muntarbhorn krijgt nu een mandaat om de komende drie jaar onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit. 
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jaaroverzicht 2016

Redaktie, in Historie & Politiek op 12 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media