Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 861 people
86447 users - nu online: 861 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Eerste stappen ter beperking geslachtsregistratie ‘positief’


door Redaktie in Historie & Politiek , 06 februari 2017

This article is also available in English


Het COC is positief over de eerste stappen ter beperking van geslachtsregistratie die het kabinet bekendmaakte. Het COC drong hier al sinds 2015 op aan, samen met TNN en NNID. De belangenorganisatie roept het kabinet op om ‘snel door te pakken’ en geslachtsregistratie door de overheid uiteindelijk af te schaffen.

De minister van Justitie en minister Bussemaker (Emancipatie) lieten al eerder weten dat het kabinet sekseregistratie op documenten en pasjes gaat verminderen. Zo is de geslachtsaanduiding op nieuwe OV-chipkaarten per 1 januari 2017 vervallen. Ook zullen veel onderwijsinstellingen geslachtsregistratie op studentenpasjes achterwege laten en zullen gemeenten bijvoorbeeld op de stempas alleen nog voorletters en de achternaam vermelden.

‘Het zijn stappen met praktische waarde voor bijvoorbeeld transpersonen of mensen die zich niet thuis voelen in het hokje man-vrouw,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Ineke wijst er op dat het nog steeds voorkomt dat transpersonen de trein uitgezet worden omdat er op hun OV-kaart ‘man’ staat, terwijl ze leven als vrouw. Conducteurs denken dat ze illegaal reizen met de kaart van een ander.

Het COC roept de regering en Tweede Kamer op om het hier niet bij te laten en geslachtsregistratie door de overheid uiteindelijk helemaal af te schaffen, bijvoorbeeld op het paspoort. Een nieuw kabinet zou dat in het regeerakkoord moeten opnemen.  

‘Het gaat de overheid niets aan wat mensen in hun ondergoed hebben. Bovendien levert geslachtsregistratie tal van praktische problemen op in het dagelijks leven van trans- en interseksepersonen’, aldus Ineke.

Geslachtsregistratie leidt voor transpersonen vaak tot vernederende situaties. Bij de douane worden mensen die leven als man uit de rij gehaald omdat in hun paspoort ‘vrouw’ staat. In volle wachtkamers worden mensen die als vrouw leven opgeroepen als ‘meneer’.

Voor ouders van kinderen met een intersekseconditie leidt geslachtsregistratie tot juridische druk om hun kindje bij de burgerlijke stand aan te geven als jongen of meisje. Dat kan er zelfs toe leiden dat ouders hun kindje op jonge leeftijd zonder medische noodzaak fysiek laten aanpassen aan een bepaald geslacht, met vaak ernstige consequenties in het latere leven.

Verplichte geslachtsregistratie dwingt mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen in een hokje waarin ze zich vaak niet thuis voelen.
In Nederland leven minimaal 50 duizend transpersonen, 85 duizend mensen met een intersekseconditie en meer dan een half miljoen mensen die zich niet thuis voelen in het vakje man/vrouw (ca. 4 procent van de bevolking).
 
** Interseksepersonen worden geboren met een lichaam dat niet (geheel) voldoet aan de normatieve biologische definitie van man of vrouw.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Eerste stappen ter beperking geslachtsregistratie ‘positief’

Redaktie, in Historie & Politiek op 10 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media