Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 846 people
86447 users - nu online: 846 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Op 8 december jongstleden heeft de Tweede Kamer het bescheiden voorstel van D66 en GroenLinks om PrEP voor vierhonderd “risicogevallen” te vergoeden in de prullenbak gegooid. Hiermee zijn de kansen vervlogen dat betaalbare PrEP binnen afzienbare tijd in Nederland te verkrijgen is.

door Jennifer Hopelezz - 27 januari 2017

Printervriendelijke Pagina  
Het grote PrEP-debacle


This article is also available in English


Voor diegenen die het afgelopen jaar niets hebben meegekregen en niet bekend zijn met PrEP even een korte samenvatting. PrEP (een afkorting van Pre-Exposure Prophylaxis) is Truvada, een hiv-medicament dat ook uiterst effectief is in het voorkomen van een hiv-besmetting. Normaal gebruik van Truvada is dagelijks, maar het kan ook bij tussenpozen worden ingenomen.

Net als alle onderwerpen die te maken hebben met veilig vrijen is het in zoverre controversieel dat PrEP een alternatief biedt voor “alleen condooms,” en alle heersende wijsheden over de laatste dertig jaar van de hiv-epidemie op zijn kop zet.

Wat er niet controversieel aan is: het werkt! In steden als San Francisco, waar het al vier jaar beschikbaar is, is er sprake van een daling van vijfendertig procent in het aantal nieuwe hiv-infecties. De grootste Londense gezondheidskliniek voor homomannen constateerde een daling van veertig procent in het aantal hiv-infecties in één jaar. Het Aidsfonds schat dat de invoering van PrEP 1000 tot 2500 nieuwe hiv-infecties in Nederland in de komende tien jaar kan voorkomen.

PrEP is in principe onbeperkt beschikbaar en gedekt door de verzekering in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Israël, Zuid-Afrika, Kenia, Australië en Noorwegen. Andere landen staan de eigen invoer van generieke (en dus betaalbare) hiv-medicatie toe. Beide opties zijn niet beschikbaar in Nederland. Voor toegang tot PrEP moet de volle € 531,00 per maand worden betaald, een bedrag dat te hoog is voor iemand die niet ontzettend rijk is.

Het jarenlange lobbyen achter de schermen is blijkbaar niet genoeg geweest. Het is tijd dat de homogemeenschap zijn stem laat horen en de partijen, groepen en eenmansfracties die tegen het wetsvoorstel stemden - PvdA, VVD, SP, SGP, CU, CDA, PVV, Groep Bontes/van Klaveren, Houwers, Van Vliet, Monasch - aansprakelijk stellen. PvdD, GroenLinks, D66, 50PLUS, Klein en de Groep Kuzu/Öztürk stemden voor. Het wordt tijd om het heft weer in eigen handen te nemen.

Op 2 februari 2017 organiseert Club Church het evenement “Het PrEP-debacle.” We zullen bekijken wat er mis is gegaan, en Amsterdamse politici zullen uitleggen wat we er zelf aan kunnen doen. Activisten van PrEPnu vertellen hoe zij hun PrEP veilig verkrijgen, en artsen bespreken de zorg en de zorgen over het gebruik van PrEP.

De inspirerende Dr. Deyn, de “internationale homodoctor” uit Thailand, die in Bangkok twee gezondheidsklinieken voor homomannen runt en zichzelf een gepassioneerde PrEP-pleitbezorger noemt, is een van de gastsprekers. De bekende sociologe Linda Duits zal het evenement in goede banen leiden.

PrEP-debacle
Donderdag 2 februari, 20:00-22:00
Club Church
Kerkstraat 52
1017 GM Amsterdam
Meer informatie op clubchurch.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JENNIFER HOPELEZZMEEST GELEZEN VAN JENNIFER HOPELEZZ

Het grote PrEP-debacle

Jennifer Hopelezz, in Scene op 31 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 306


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media