Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 826 people
86447 users - nu online: 826 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Afgelopen maand was ik getuige van een historische gebeurtenis. Voor het eerste in de wereldgeschiedenis bracht een gekroond staatshoofd een bezoek aan de HLBT-gemeenschap. Het COC Nederland, dat dit jaar haar zeventig-jarige jubileum viert, had op 22 november de eer om Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op haar kantoor te mogen ontvangen.

door Lucien Spee - 08 januari 2017

Printervriendelijke Pagina  
Trots op onze koning


This article is also available in English


foto (c) Geert van TolDe koning nam deel aan een drietal gesprekken met activisten, vrijwilligers en medewerkers van het COC over jongeren en onderwijs, religie, cultuur en asiel, en de inzet in het land. Aansluitend was er een receptie waarvoor ook een aantal belangrijke partnerorganisaties was uitgenodigd.

De receptiegasten werden een uur later ontvangen en werden verzocht zich rustig te houden totdat ook de koning de ruimte zou betreden. Er heerste een gespannen sfeer. Iedereen had zijn best gedaan er zo mooi mogelijk uit te zien voor zijn/haar ontmoeting met de koning. Toen duidelijk werd dat de meesten van ons überhaupt geen woord zouden kunnen wisselen met de koning, begonnen er onderling geanimeerde gesprekken op gang te komen. Zo heb ik een tijdje met onze ambassadeur MayDay staan praten en met Fredrik van den Bosch van Gay.nl. Ondertussen was de koning binnen gekomen en begon de dj ook van zich te laten horen.

De bar ging open en iedereen leek dorst te hebben. Na een tijdje te hebben gesproken met Döne Fil (Turkse boot) en Manon van Linschoten (Roze50+) zag ik Erwin Olaf staan. Ik bedankte hem voor zijn woorden over de emancipatoire waarde van corporate boten in de parade. Hij was zeer verbaasd te horen dat het gerucht over de torenhoge inschrijfkosten niet op feiten berust en wil graag eens verder praten over een mogelijke deelname aan de parade in 2017.

Er heerst ineens tumult en mensen beginnen te duwen en naar voren te dringen. We worden verzocht in te schikken, want er wordt een groepsfoto gemaakt. De koning komt aanlopen, stopt precies naast mij, even lachen naar het vogeltje allemaal en weg is ie. De volgende ochtend zit ik met een kop koffie op de bank wakker te worden als er een whatsapp-bericht binnenkomt van een vriend uit Australië: “Wie is toch die man in dat blauwe pak naast je op de foto?” Ik begreep er niets van. In mijn whatsapp-profielfoto sta ik naast mijn echtgenoot in oranje Pride-shirts in Parijs. Ik antwoord: Blauw?

De foto blijkt werkelijk in alle dagbladen gepubliceerd te zijn en ik kom erachter hoeveel mensen toch nog een krant lezen. Zelfs vanuit Canada, Venezuela en Duitsland kreeg ik berichten van vrienden die de foto in hun (online) krant hadden zien staan. Sommige dachten dat ik die avond ook was onderscheiden vanwege het lintje op mijn borst. Dat is echter van een onderscheiding die ik kreeg voor mijn bijdrage aan de inhulding van de koning in 2012 en dit was de eerste keer dat ik die officieel mocht dragen. Op de vragen over hoe de koning is en of ik hem heb uitgenodigd voor volgend jaar kan ik maar een ding zeggen: ik heb hem niet gesproken.

Op weg naar de receptie speelde er maar één vraag door mijn hoofd. Wat zeg je tegen de koning of wat zou je hem willen vragen. Vragen als “heeft u het ons vergeven dat wij uw broer langdurig en publiekelijk voor homo hebben uitgemaakt?” of “hoe zou u het vinden als een van uw dochters lesbisch is” zijn natuurlijk not done. Maar dit zullen toch ook onderwerpen zijn geweest die door zijn hoofd hebben gespeeld en die hij met Maxima aan de keukentafel heeft besproken.

Ik kan me zelfs voorstellen dat Maxima hem heeft moeten aansporen de uitnodiging van het COC te accepteren. Ze heeft hem weten te overtuigen van het feit dat voor ons als gemeenschap erkenning te krijgen van de Koning des Vaderlands net zo belangrijk is als dat voor een kind van zijn ouders is. Maxima komt uit een macho-cultuur waar homo’s vaak niet uit de kast kunnen komen voor hun vaders. Daar spelen moeders nog een heel belangrijke rol in het acceptatieproces. Maxima heeft eerder al blijk gegeven liefde te laten prevaleren boven maatschappelijke vooroordelen. Toen haar peettante Marcela Cerruti uit de kast kwam en lesbisch bleek te zijn, heeft ze haar als een van de weinigen in de familie meteen gesteund en later zelfs uitgekozen als getuige voor haar huwelijk.

Hoe dan ook. Het bezoek aan het COC was ook voor onze koning niet een alledaags. Ik vind het overigens ook van klasse getuigen dat hij zonder Maxima als bliksemafleider aan zijn zijde is gekomen. Dat zij ons accepteert heeft ze al bewezen door tweemaal aanwezig te zijn op HLBT-bijeenkomsten. Dat ik geraakt zou zijn door zijn bezoek en het ook echt als erkenning zou voelen was ik me vooraf niet bewust. Maar toen ik de deur uitliep bij het COC voelde ik het en was daarom ook trots op onze koning.


P.S. Volgend jaar dan toch maar het hele gezin uitnodigen voor de Canal Parade?
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Trots op onze koning

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 12 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media