Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1001 people
86440 users - nu online: 1001 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Kracht van Sport inzetten in de aanpak van homofobe voetbalcultuur


door Redaktie in Algemeen , 05 december 2016

This article is also available in English


De nationale voetbalbonden van België, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Noord-Ierland, Schotland en Turkije evenals de UEFA en FARE ondertekenden afgelopen maand The European Diversity Statement in de Amsterdam ArenA.

Met de ondertekening van deze intentieverklaring, een initiatief van Heroes of Football, maken zij zich sterk om te komen tot Europese samenwerking voor volledige acceptatie van homoseksualiteit binnen het voetbal. Nog eens acht andere Europese voetbalbonden hebben aangegeven het project te steunen.
 
De KNVB was gastheer van dit bijzondere evenement in de Amsterdam Arena. Voorzitter Michael van Praag vertelde over zijn intrinsieke motivatie om gelijkheid in het voetbal te bewerkstelligen: “Acht jaar geleden werd ik voorzitter van de KNVB en ik was geschokt door de persoonlijke verhalen die ik hoorde. Vooral in het mannenvoetbal was en is homoseksualiteit een groot taboe.

Maar misschien nog erger: ook in het jeugdvoetbal durft lang niet iedereen écht zichzelf te zijn. Dat 50% van de homoseksuele jongeren weleens aan zelfmoord heeft gedacht, raakt mij diep. Dat mogen we als voetbalbonden niet accepteren en moeten we samen aanpakken!”
 
Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Unie, was aanwezig bij de ondertekening: “Uit de kast komen is een persoonlijke keuze, maar het is onverdraaglijk dat sommigen het niet durven, enkel en alleen vanwege de voetbalcultuur! Juist nu hebben we “Heroes” nodig, die durven uit te komen voor wie ze zijn. We moeten de ongelofelijke kracht van voetbal gebruiken om iedere seksualiteit te respecteren. En is haast geboden, het voetbal loopt achter op de rest van de wereld. Het voetbal heeft mij als bondgenoot om dit probleem aan te pakken, het is onze gezamenlijke plicht!”
 
Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation en een van de initiatiefnemers van Heroes of Football: “Er stoppen nog steeds voetballers omwille van hun seksualiteit. Daarom hebben we Heroes of Football opgericht. Om van voetbal een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen gezien mag worden én waar je altijd deel bent van het team. Het is tijd om van diversiteit en inclusiviteit jouw eigen project te maken!”
 
Voordat de voetbalbonden de intentieverklaring ondertekenden werd er een congres georganiseerd over het thema. Daar was ook de Spaanse scheidsrechter Jesus Tomillero bij aanwezig: “Omdat ik dagelijks met de dood wordt bedreigd ben ik gestopt met fluiten, maar ik wil niet opgeven. De Spaanse voetbalbond heeft echter geen plaats voor mij, hoe is dát in deze eeuw nog mogelijk? Michael van Praag reageerde daar onmiddellijk op: “Op 12 december heb ik een vergadering met mijn Spaanse collega. Ik ga hem dwingen hier iets aan te doen!”
 
Heroes of Football is een Europees initiatief om ervoor te zorgen dat iedereen die van voetbal houdt of deelneemt aan het spel, onbelemmerd plezier beleeft en daarin helemaal zichzelf kan zijn, ongeacht zijn/haar seksuele voorkeur.  Jesus Tomillero is het eerste lid van het Heroes of Footballteam. Amateurvoetballer Danillo Verboom werd als tweede Heroes of Footballteamlid gepresenteerd. “Ik kan niet veranderen wie ik ben, en ik wil niet veranderen wie ik ben, want dat zou niemand moeten willen. We hebben iedereen en iedere voetbalbond nodig om het thema homoseksualiteit te normaliseren in de sport.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Kracht van Sport inzetten in de aanpak van homofobe voetbalcultuur

Redaktie, in Algemeen op 07 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media