Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1022 people
86440 users - nu online: 1022 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Het roze voetbaltaboe: Ze lullen maar een eind weg


door Paul Hofman in Films & boeken , 03 december 2016


Voetbal en homoseksualiteit: het blijft een lastige combinatie. Dat wist de exact tien jaar geleden voetbalscheidsrechter John Blankenstein als geen ander. Hij was een man die van zijn hart geen moordkuil maakte en zijn stem duidelijk liet horen als het ging om homo-discriminatie. Auteur Chris Willemsen schreef een onthullend en goed gedocumenteerd levensverhaal dat je recht in je hart treft.

De auteur heeft een prachtig beeld geschetst aan de hand van Blankenstein’s volledige persoonlijke archief en na gesprekken met intimi van deze sportman. Niet alleen zat sport in zijn hart en nieren, het ging hem ook vooral om de strijd tegen homofobie in de voetbalwereld. Na het lezen van dit boek vind ik het jammer dat deze man op zijn zevenenvijftigste overleed. Wat hadden we hem nog graag gehoord in het huidige debat over homoseksualiteit en sport.

John was een winner pur sang die opvallend genoeg slecht tegen zijn verlies kon en toch de meest bevlogen en humoristische Nederlandse voetbalscheidsrechter aller tijden werd. Het boek Ze lullen maar een eind weg leest als een trein en mag eigenlijk in geen enkele boekenkast ontbreken. Ontgoocheld was Blankenstein nadat hij het WK in 1990 niet mocht fluiten. De reden? De voetbalorganisatie FIFA lag dwars omdat John homo was. Verbijsterend is het voorval met voetballer John de Wolf, maar Blankenstein’s reactie op De Wolf’s denigrerende opmerking toont zowel zijn feilloze geestigheid als zijn veerkracht.

Zijn veel te vroege dood in 2006 schokte de voetbalwereld. Als nagedachtenis richtte zijn zuster Karin Blankenstein de John Blankenstein Foundation op. Deze stichting zet zich in voor verbetering van de HLBT-acceptatie in de georganiseerde sport.

Met doorslaand succes, want afgelopen maand tekenden eerste vice-president Frans Timmermans van de Europese Commissie en een aantal topmannen van de Europese voetbalbonden de European Diversity Statement. “Dat er nog steeds vrijwel geen openlijk homoseksuele voetballers zijn in het prof-voetbal zou John pijn doen. Het was namelijk iets waar hij voor wilde vechten. Het zou hem nu veel te langzaam gaan. Daar zou hij, denk ik, geen geduld voor hebben gehad,” aldus Karin.

Er is dus nog een lange weg te gaan voordat homoseksualiteit en voetbal samen hand in hand gaan. Maar de eerste stappen heeft John in zijn leven al gezet.


Het roze voetbaltaboe van oud-voetballer Dennis van Tuil

Een boek dat ook tot de verbeelding spreekt is Het roze voetbaltaboe dat oud-voetballer Dennis van Tuil schreef. Het is een beklemmende novelle waarin hij het verhaal vertelt over de jonge, onbegrepen voetballer Roman, die keer op keer te maken krijgt met het roze taboe op het voetbalveld. Roman probeert er alles aan te doen om dit taboe te doorbreken, maar het is de vraag of hem dat zal lukken.

Het karakter van de hoofdpersoon is mooi uitgediept. Het is een boek dat je diep raakt en doet verzuchten waarom niemand in zijn tijd als speler zich wilde inzetten voor zijn anders-zijn. De hoofdpersoon wordt hooguit gedoogd, maar geaccepteerd wordt hij voor geen meter. Door de pakkende schrijfstijl van Van Tuil boeit het vanaf de eerste bladzijde. Ik zal de afloop niet verklappen, maar het einde zet je wel aan het denken.

Het is toch te gek voor woorden dat, in een land waar homo’s kunnen trouwen, er in de kleedkamers van de voetbalclubs nog altijd een roze taboe heerst. Knap hoe hij dit thema in zijn novelle behandelt.


Twee aanraders voor deze maand!


Meer lezen? Deze boeken koop je natuurlijk bij boekhandel Vrolijk, www.vrolijk.nu

Chris Willemsen, Ze lullen maar een eind weg: John Blankenstein, 1949-2006, Voorburg: Nederlandse Sportboeken Club, 2016, 240 blz., ISBN 9789492273154, € 19,95
Dennis van Tuil, Het roze voetbaltaboe, Soest: Uitgeverij Boekscout, 2011, 128 blz., ISBN 9789461766472, € 13,95

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN PAUL HOFMANMEEST GELEZEN VAN PAUL HOFMAN

Het roze voetbaltaboe: Ze lullen maar een eind weg

Paul Hofman, in Films & boeken op 05 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media