Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 926 people
86447 users - nu online: 926 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
‘Het is dus een meisje’ - Hommage aan Erika en Klaus Mann


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 30 november 2016

This article is also available in English


Er zijn verschillende tentoonstellingen geweest over Klaus Mann (1906-1949), het enfant terrible van de literaire Mann-familie, die zijn rol als prominente vertegenwoordiger van de homocultuur en de literatuur in het begin van de twintigste eeuw verkennen.

Maar de expositie “Es ist also ein Mädchen” - Hommage an Erika & Klaus Mann is de eerste die zowel het leven en werk van Klaus en dat van zijn beroemde oudere zus Erika onderzoekt in een locatie als het Schwules Museum.

De tentoonstelling gaat met nadruk over het verhaal van Erika Mann (1905-1969). Ze was het prototype van een moderne, geëmancipeerde vrouw: ze deed aan autoraces mee, had een aantal lesbische verhoudingen met prominente minnaressen, en haar relatie met haar tot homo-erotiek neigende vader, Thomas Mann (1875-1955), was bijzonder hecht. Al vroeg verzetten Erika en Klaus zich hartstochtelijk tegen de opkomst van de nazi’s. Ze gingen als zelfbenoemde taak de strijd aan met Hitler, die ze in ballingschap nog intensiever op zich zouden nemen door middel van theater, cabaretvoorstellingen en lezingen.

Erika voerde onvermoeibaar campagne om de Verenigde Staten bij de oorlog tegen Nazi-Duitsland te betrekken en werkte, tegen alle verwachtingen in, als vrouwelijke oorlogscorrespondent. Klaus werkte als journalist en schreef anti-fascistische artikelen voor zijn eigen tijdschriften en de Amerikaanse legerkrant. Het eerste deel van de tentoonstelling is gewijd aan het leven van de “beroemde Mann-tweeling” (zoals ze bekend stonden in de Verenigde Staten) en volgt ze tot de eenzame dood van Klaus op 21 mei 1949 in Cannes, waar hij stierf aan een overdosis.

Het tweede deel van de expositie richt zich op Erika’s relatie met haar vader, Thomas Mann, en haar beheer van de nalatenschap van haar vader en haar broer. Erika was verantwoordelijk voor hun postume roem en de publicatie van de bestseller van Klaus, Mephisto. Erika heeft de publicatie van de roman in Duitsland doorgezet ondanks protesten van de erfgenamen van Gustaf Gründgens, een homoseksuele acteur en nazi-theaterster met wie Erika tijdelijk was getrouwd en die centraal staat in het “duivelse” verhaal van Mephisto.

“Es ist also ein Mädchen” - Hommage an Erika & Klaus Mann gaat op een vanzelfsprekende manier over de seksuele oriëntatie van de broer en zus. De tentoonstelling maakt die niet tot een schandaal en negeert die niet, zoals veel tentoonstellingen over de Manns eerder hebben gedaan. De tentoonstelling verkent ook de strijd van Thomas Mann met zijn rol als homofiele man met biologische kinderen. In deze context gaat de tentoonstelling in op de manier waarop de familie van Thomas Mann met zijn homo-erotische fantasieën omging, evenals de vraag in welke mate de homo-erotische kunst die werd tentoongesteld in hun huis in München de ontwikkeling van de kinderen heeft beïnvloed. Eén van deze kunstwerken was een schilderij van Ludwig von Hofmann (1861-1945).

Thomas Mann kocht het homo-erotische Hofmann-schilderij Die Quelle in 1913 voor zijn kantoor, waar het tot aan zijn dood hing.

Dit schilderij hangt tegenwoordig in het Thomas Mann Archief in Zürich en werd ondanks vele verzoeken helaas nooit uitgeleend aan het Schwules Museum, waarschijnlijk uit angst voor de “homoseksuele” context. De expositie toont een vergelijkbaar origineel werk van Hofmann, dat in bruikleen is van het Kunstmuseum Tempelhof-Schöneberg. De tentoonstelling toont ook Erika Mann’s documenten, brieven en teksten uit het Monacencia-archief in München.  

“Es ist also ein Mädchen” - Hommage an Erika & Klaus Mann loopt van 28 oktober 2016 tot en met 30 januari 2017 in het Schwules Museum te Berlijn. De expositie werd samengesteld door Wolfgang Theis in samenwerking met het Monacencia München. Aanvullende ondersteuning werd verstrekt door Irmela von der Lühe en Uwe Naumann. Deze tentoonstelling is een vervolg op vorige exposities over de Mann-familie van het museum: Golo en Thomas Mann waren al eerder afzonderlijke onderwerpen.

De tentoonstelling heeft een begeleidend programma met lezingen en voordrachten. Het programma voor deze evenementen wordt aangekondigd op de website van het Schwules Museum. De tentoonstelling is in het Duits en het Engels.


Te zien tot 30 januari 2017
Schwules Museum
Lützowstraße 73
10785 Berlijn, Duitsland
www.schwulesmuseum.de
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

‘Het is dus een meisje’ - Hommage aan Erika en Klaus Mann

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 02 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 303


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media