Back to Top
Zaterdag 06 juni
86442 users - nu online: 1017 people
86442 users - nu online: 1017 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Benoeming VN Onafhankelijke Expert mensenrechten LHBT’s


door Redaktie in Algemeen , 07 november 2016

This article is also available in English


De VN-Mensenrechtenraad heeft een historisch besluit genomen met de benoeming van de Thaise mensenrechtenexpert Vitit Muntarbhorn tot eerste Onafhankelijke Expert voor LHBT’s, belast met het bestrijden van geweld tegen en discriminatie van LHBT’s en het bevorderen van de naleving van hun mensenrechten.

De aanstelling van de Onafhankelijk Expert is het resultaat van jaren strijd door de LHBT-beweging, waaronder COC Nederland, binnen de VN.

Vitit Muntarbhorn (63) is hoogleraar internationaal recht aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok en geldt internationaal als een mensenrechtenexpert. De Thai was eerder al betrokken bij VN-onderzoeken in Syrië en speciaal rapporteur voor Noord-Korea. Bovendien was hij in 2006 nauw betrokken bij het opstellen van de Jogjakarta  Beginselen – de blauwdruk voor mensenrechten van LHBT’s.

Muntarbhorn krijgt nu een mandaat om de komende drie jaar onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit. Verder heeft hij de taak om de implementatie van de mensenrechten van LHBT’s te bevorderen, o.a. door in dialoog en in samenwerking met de VN-lidstaten advies daarover te geven.

Afgelopen juni werd door de VN-Mensenrechtenraad in Geneve het besluit genomen om een Onafhankelijk Expert voor Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit (SOGI) te benoemen. Dit besluit vloeit voort uit de verklaring van de VN-Mensenrechtenraad in 2011 over het geweld tegen en discriminatie van LHBT’s. COC Nederland heeft een consultatieve status bij de VN en is steeds nauw betrokken geweest bij de lobby om tot deze stappen te komen.

De International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) is verheugd over het besluit om een speciale LHBTI-deskundige te benoemen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Benoeming VN Onafhankelijke Expert mensenrechten LHBT’s

Redaktie, in Algemeen op 09 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media