Back to Top
Dinsdag 28 Jan
86407 users - nu online: 1874 people
86407 users - nu online: 1874 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ontrozing, Over de introductie bij A.S.V.Gay


door Tom Hendriks in Columns & Opinie , 03 november 2016

This article is also available in English


In september was het weer zo ver; we mochten een nieuwe lichting verse studenten verwelkomen bij de Amsterdamse Studentenvereniging Gay! Het hoogtepunt van de introductietijd is de ontrozing (“ont-roze-ing,” als in de kleur roze), hét weekend waarin je in twee dagen minstens vijftig nieuwe vrienden maakt en zo de hele vereniging inrolt. Maar wat moet je je eigenlijk voorstellen bij die introductie?

Een introductieweekend bij een studentenvereniging voor (onder andere) gays roept waarschijnlijk allerlei beelden op. Ik zie ze al voor me, van een emotioneel therapieweekend rondom problematische HLBT-verhalen met onbeperkt tissues tot een ontgroening in Amerikaanse stijl waarbij halfnaakte frat boys onder streng gezag allerlei seksuele opdrachten op elkaar moeten uitvoeren.

Over deze twee beelden moet ik de lezer geruststellen, of misschien ook teleurstellen, want daar lijkt het ontrozingsweekend dus niet op. In een studentenvereniging waar iedereen zichzelf kan zijn, past het niet om verplicht je emoties op tafel te gooien of vernederd te worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er nooit iets gebeurt.

Het belangrijkste van de ontrozing is het vrijblijvende karakter. Nieuwe leden zijn niet verplicht om mee te gaan; je kunt zelfs later nog een keer mee als je eerst niet kunt of wilt. Uiteraard wordt het wel sterk aangeraden om mee te gaan, want het is de ideale start van de tijd bij A.S.V.Gay. Maar als er op het weekend zelf dingen zijn waar mensen niet achter staan, hoeven ze absoluut niet mee te doen. Het programma draait dan ook vooral om kennismaking, leuke spelletjes, gezelligheid en natuurlijk bier (of wijn of fris).

Ontrozingsweekenden vinden vaak plaats in het Wilde Oosten van Nederland en worden georganiseerd door de enthousiaste ontrozingscommissie. Er wordt meestal gestart met bierestafettes, waarbij mensen in teams onder luide aanmoediging banaan, beschuit en bier wegwerken. Het fanatisme zegeviert en de glorie der winnaars is groot. Het werkt natuurlijk ook verbroederend om achteraf te klagen over hoe vreselijk droog je mond wordt van die achterlijke beschuit.

’s Avonds kan er worden gedanst om de volgende dag in teams aan een reeks spelletjes te beginnen, die kunnen variëren van een blinde stoelendans met bierkratjes, tot pingpongballetjes uit een Kleenex-doosje proberen te werken, en van bubbelvoetbal tot een opblaasbare wipe out. Deze editie was het eindspel een carwash-estafette waarbij deelnemers in witte shirts buikschuivers konden maken over een zeepbaan (hier werd de auto metaforisch gewassen door de deelnemer als carwash babe) en met hun mond een muntje uit een bak water opvisten (voor de betaling).

In de avond is er vaak een mysterie op te lossen in het thema van het weekend, zoals een moord in een roaring twenties nachtclub, en banen de teams zich een weg door een donker bos waar ze de verdachten kunnen ondervragen. Hierop volgt een bonte avond met optredens (iedereen mag iets doen als ze willen) en het themafeest. Dat feest is er vrijwel altijd één om te herinneren, maar het verschilt sterk per ontrozingsweekend hoe heftig het eraan toegaat.

In vorige edities hebben we iemand uit een wc-hokje moeten zagen en ging er bij het zondagochtendontbijt een roddel rond over een bos-orgie, terwijl we nu vooral een gezellige karaoke-nacht hebben gehad, waarin de prachtigste gay classics ons in valse noten om de oren vlogen. Dat er wat shirts uitgaan op de dansvloer lijkt een constante factor, maar we letten er wel een beetje op dat mensen niet onder groepsdruk over hun grenzen heengaan. Zo kan ook achteraf iedereen gewoon terugkijken op een leuk weekend en zonder schaamte de tientallen vriendschapsverzoeken op Facebook accepteren.

Na mijn eigen ontrozingsweekend in 2013 heb ik ooit geklaagd over de naam ont-rozing, omdat ik me juist voelde alsof ik in achtenveertig uur drie keer zo gay was geworden. Maar ook toen al besefte ik dat de ontrozing juist het uitgelezen moment is om van elkaar te zien dat we veel meer zijn dan roze, en dat iedere lichting een geweldige, nieuwe, diverse groep is die veel toe zal voegen aan onze mooie vereniging. Inmiddels als bestuurslid zie ik de ontrozing nog steeds als een fantastisch begin waarbij nieuwe, enthousiaste mensen nóg warmer worden gemaakt voor hun tijd bij A.S.V.Gay. En dat is een geweldige afsluiting van mijn bestuursjaar!


Tom Hendriks was tot begin oktober secretaris van de Studentenvereniging A.S.V.Gay.
Zie www.asvgay.nl voor meer informatie.

 

GERELATEERDMEER VAN TOM HENDRIKSMEEST GELEZEN VAN TOM HENDRIKS

Ontrozing, Over de introductie bij A.S.V.Gay

Tom Hendriks, in Columns & Opinie op 05 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media