Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 1050 people
86419 users - nu online: 1050 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Museum Soest toont Maurice Heerdink’s ‘speels erotische’ schilderkunst


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 30 oktober 2016

This article is also available in English


Op 30 september is in Museum Soest een expositie geopend met werken van Maurice Heerdink (*1955). Heerdink exposeert zelden. De laatste tentoonstelling vond plaats in Museum Hoorn ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag.

Nu, ruim tien jaar later, toont Museum Soest zijn werk. Het museum kwam tijdens een bezoek van de in Voorburg woonachtige kunstenaar met hem in gesprek en is verheugd diens werk in al zijn facetten te kunnen presenteren.

Er is in de tien jaar sinds de laatste tentoonstelling veel gebeurd. Zo verscheen in 2014 het boek The Art Of Maurice Heerdink en is Heerdink ondertussen ook gaan experimenteren met andere disciplines, zoals muziek en film. Toch blijft zijn eerste liefde het schilderen in een klassieke stijl van de Hollandse meesters, maar met een hedendaagse invloed.

Bovendien is Heerdink bij het ontwikkelen van zijn zeer herkenbare, persoonlijke stijl in hoge mate geïnspireerd door Italiaanse renaissance-kunstenaars, zoals Caravaggio. Centraal in Heerdink’s werk staat de mens. Museum Soest heeft echter de primeur met zijn eerste landschap: Vlietland, een hommage aan een plaats die Heerdink in de kajak leerde kennen.

Heerdink studeerde in 1981 af aan de Koninklijke Kunst Academie te Den Haag. Toen hij in het midden van de jaren zeventig met zijn opleiding begon was het kunstonderwijs volgens Heerdink “serieus in problemen.” Door de alomtegenwoordige suprematie van de abstracte kunst werd veel traditionele kennis obsoleet geacht. Anatomie was niet langer belangrijk en ook materialenkennis werd niet meer onderricht. Heerdink heeft deze lacunes in zijn opleiding in de loop der jaren echter met succes opgevuld.

In de jaren 2004 en 2005 creëerde hij een reeks Theater Portretten, waarvoor hij de medewerking vroeg - en kreeg - van topartiesten als Ellen Vogel, Jenny Arean, Willem Nijholt, Johnny Kraaijkamp sr. en Aus Greidanus jr. Marne van Opstal, danser van het Nederlands Dans Theater, is de meest recent geportretteerde in deze serie. Dit portret vormt de link naar het thema Het Mannelijk Lichaam, waarmee Heerdink, vooral ook via internet, internationaal naamsbekendheid verwierf. Hierbij gaat het om een combinatie van het reliëf van spieren en een theatrale belichting, wat een dramatisch eindresultaat oplevert. Heerdink’s internationale roem berust overigens niet uitsluitend op zijn evocaties van het mannelijke lichaam, want in 2011 leverde hij het omslagportret voor Quentin Crisp: The Profession of Being, een biografie van de flamboyante Engelsman die zijn levensavond in New York doorbracht door Nigel Kelly.

Al tijdens zijn opleiding raakte Heerdink, onder invloed van de Film Noir, gefascineerd door de dramatiek van het licht. Toen hij - door de op abstractie gerichte tunnelblik die zijn opleiding domineerde, pas door de film van Derek Jarman uit 1986 - kennis maakte met het oeuvre van Caravaggio (1571-1610), realiseerde hij zich ook de enorme invloed van de belichting in deze schilderijen op de westerse cultuur. Heerdink concludeerde hierop dat hij een hedendaagse Caravaggist is.

Overigens speelde bij deze conclusie waarschijnlijk niet alleen Caravaggio’s fameuze licht een rol, want een kenner constateerde ooit dat vele van diens werken worden gedomineerd door “smachtende jongens met volle lippen... die de kijker lijken te verlokken met hun aanbod van fruit, wijn, bloemen - en zichzelf.” Toen een buurman Heerdink ooit uitnodigde een aantal van zijn tekeningen van mannelijke naakten tijdens een homomanifestatie te exposeren, was hij overweldigd door de aandacht die dit opleverde. Hij besloot dit aspect van zijn werk met volle kracht verder te ontplooien, maar hij sprak daarbij een afkeer uit van wat hij de “goedkope vulgariteit” van “Gay Art” noemt.

Hij wilde zich toeleggen op “tedere kunst,” of zoals Heerdink het noemt: Speelse Erotiek. Deze omschrijving werd dan ook gebruikt voor de documentaire De Speelse Erotiek van Maurice Heerdink, die al in 1998 op MVS Gay tv Amsterdam werd uitgezonden. Sindsdien heeft Heerdink zich verder ontwikkeld, zoals te zien is op de expositie in Museum Soest, die duurt tot en met 8 januari 2017.

Museum Soest
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest
www.museumsoest.nl
Openingstijden: zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Museum Soest toont Maurice Heerdink’s ‘speels erotische’ schilderkunst

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 01 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media