Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 899 people
86447 users - nu online: 899 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Autodestructie


door De Ket in Columns & Opinie , 24 oktober 2016

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Op het moment dat deze tekst naar de drukker moet, verblijft ondergetekende naar aloude gewoonte op het Europese fetisj-evenement van het jaar, Folsom in Berlijn. Het is het heuglijke weerzien met vrienden uit binnen- en buitenland, die men niet elke dag tegen het lijf loopt en een mogelijkheid om bij een frisse pint of gin-tonic over het voorbije jaar bij te praten.

Het is uiteraard ook de gelegenheid om de vele fuiven af te gaan om zich volledig aan een of andere fetisj over te leveren.

Sinds een aantal jaren is Folsom Berlijn ook het evenement bij uitstek waar bareback wordt bewierookt alsof het de Heilige Maagd Maria was. Ondergetekende kent natuurlijk seropositieve vrienden, maar is net als heel wat vrienden niet hiv-positief. Binnen de homogemeenschap wordt deze laatste groep van seronegatieven, en heel zeker op Folsom Berlijn, als een pariagroep gezien. Fuiven waar men enkel via een barebacksite op de gastenlijst terecht kan komen zijn er elk jaar meer en meer. Het is in vele bars en op vele fuiven zoeken naar eventueel gratis condooms.

Op een tijdspanne van enkele uren tijd ontmoette ik de dag voor Folsom een handvol vrienden die er niet over te spreken waren dat bijna al hun dates of ontmoetingen enkel zonder condoom wilden vrijen. Berlijn is uiteraard één van de Europese steden waar de meerderheid van de homo’s seropositief is, maar wie seropositief is doet er – medisch gezien – goed aan om verder veilig te vrijen, met condoom dus.

Deze onrustwekkende trend valt ook samen met de vele desinformatie die sommige seropositieven maar al te luid verkondigen. “Ik ben seropositief maar mijn virale lading is onder controle, dus ik kan veilig zonder condoom vrijen,” luidt een veelgehoorde uitspraak waarmee ze een gelegenheidspartner willen overtuigen “om het toch maar zonder condoom te doen.”  Een “dooddoener” qua uitspraak. Zelfs in de letterlijke zin van het woord.

Niks is minder waar, al was het maar omdat het condoom ook beschermt tegen de vele andere seksueel overdraagbare infecties, waarop de antiretrovirale medicatie geen vat heeft.

Als een Belgische arts de diagnose van een seksueel overdraagbare infectie stelt, is hij verplicht dit aan te geven bij het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV), die deze statistieken bijhoudt. De arts is echter enkel verplicht om de diagnose te melden, niet de naam van de patiënt.

Het zal iedereen wellicht verwonderen dat de mensen bij WIV perfect weten wanneer Folsom Berlijn achter de rug is. Het is een publiek geheim in medische middens dat in de periode van vier tot acht weken na Folsom, het aantal diagnoses van hiv, syfilis, chlamydia en gonorroe enorm pieken in de statistieken. Hetzelfde fenomeen in België doet zich ook voor na het fetisj-Paasevenement dat elk in Berlijn plaatsvindt. Men hoeft geen opleiding tot arts hebben genoten om te beseffen dat dit toch wel ietwat onrustwekkend is, wanneer statistici ongeveer kunnen raden in welk weekeinde er in binnen- of buitenland een massa-evenement voor homo’s heeft plaatsgevonden.

Iedereen is uiteraard vrij te doen of te laten wat hij wil (of niet). Maar het is bijzonder treurig dat nogal wat mensen helemaal geen respect voor hun eigen lichaam hebben. En dat lichaam blijkbaar graag nog liever de dieperik induwen.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Autodestructie

De Ket, in Columns & Opinie op 26 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media