Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 820 people
86447 users - nu online: 820 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
‘Is dat dan nog nodig?’


door Tom Hendriks in Columns & Opinie , 16 oktober 2016

This article is also available in English


Over het bestaansrecht van een HLBTQ+-studentenvereniging. Vorige maand hebben wij, de Amsterdamse Studentenvereniging Gay, onszelf geïntroduceerd aan de hand van onze deelname aan de Canal Parade en een kijkje in onze maatschappelijke en gezellige kant. Allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar het bestaan van een studentenvereniging voor studenten die niet hetero zijn, is niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Regelmatig krijgen we dan ook de vraag: “Huh, maar is dat dan nog nodig?” Uiteraard is het antwoord daarop een volmondig “ja!” Maar waarom eigenlijk? Hoogste tijd om daar wat dieper op in te gaan.

Je zal niet de eerste zijn die als bestaansreden voor A.S.V.Gay een lekker grote gay datingpool aandraagt, vol met jonge mannen en vrouwen die je niet meteen na je eerste ondeugende blik toesnauwen dat ze hetero zijn. En laten we eerlijk zijn, uiteraard is dat ontzettend lekker. Tijdens het uitgaan na onze wekelijkse borrel wordt er dan ook heel wat gezoend (of thuis nog wat meer...) en dat is op feesten en weekendjes weg niet anders.

Of misschien kom je wel een potentiële partner tegen; iemand die je anders niet gauw tegen het lijf was gelopen, omdat je bijvoorbeeld niet hetzelfde studeert of tijdens het uitgaan niet meteen op elkaar af was gestapt. Maar voor de meeste van onze leden is dit een bijzaak naast de belangrijkste reden: ontmoeting.

De behoefte aan ontmoeting geldt het sterkst bij leden die minderheden vormen binnen de minderheid, zoals bijvoorbeeld transgenders, studenten met een andere culturele achtergrond of mensen die altijd the only gay in the village zijn geweest. In dat geval is het bijna vanzelfsprekend om andere studenten te willen ontmoeten, die ervaringen of belevingen hebben die overeenkomen met die van jou. Maar ook voor mensen die al wel wat gays kennen, kan het fijn zijn om er meer te leren kennen.

Niet per se om te flirten of te daten, maar omdat HLBT’s gewoon hartstikke leuke mensen zijn om bevriend mee te raken en samen gay uit te gaan, of juist om elkaar te leren kennen buiten de feestjes. En dat draagt dan weer bij aan de zo belangrijke zelfacceptatie waar we ook voor staan.

Maar het is niet alleen ontmoeting met specifieke mensen die zo fijn is; het is vooral ook de opluchting om eens in de meerderheid te zijn. Dat er een plek is waar je je niet hoeft uit te leggen en niet voorzichtig om je heen hoeft te kijken voor je met iemand van hetzelfde geslacht zoent. Een plek waar het niet oké, maar ultrafabuleus fantastisch is om gay te zijn. Of bi, trans, queer of wat dan ook. Of zoals ik vorige maand al schreef, een veilige omgeving waarin je gewoon jezelf kunt zijn.

En inderdaad, uit de enquête bij inschrijving blijkt dat de behoefte aan een gay omgeving het vaakst mensen heeft doen besluiten om lid te worden van A.S.V.Gay (ruim veertig procent).

A.S.V.Gay is dan ook vooral ontstaan vanuit een behoefte aan ontmoeting. Vier studentes vonden in 2010 dat er in het Amsterdamse nachtleven iets miste voor HLBT-studenten. Begonnen met vier meiden, voerden lesbiennes traditioneel de boventoon in de vereniging. Dat is niet verwonderlijk, want je hebt als lesbische of biseksuele vrouw erg weinig keuze als je alleen al gewoon een avondje uit wilt tussen andere dames die into chicks zijn.

Maar ook de boys hebben duidelijk behoefte aan zo’n omgeving, en zo is de man-vrouw-verhouding van de vereniging sinds een jaar of twee stabiel fifty-fifty. Daarnaast zijn er bij A.S.V.Gay ook steeds meer studenten die zich niet per se alleen man of vrouw voelen.

Zoals ik vorige maand al schreef bewijst de toestroom aan nieuwe leden dat de veelgehoorde vraag “is dat dan nog nodig?” met “ja!” beantwoord dient te worden. Natuurlijk is het fijn dat de generatie vóór ons al een grote strijd heeft gewonnen wat betreft zichtbaarheid, emancipatie en integratie (ook nog altijd drie doelen van A.S.V.Gay!) en dat we steeds meer geaccepteerd worden als niet-afwijkend, maar uiteindelijk ben je als HLBT nog steeds anders, en alsnog in de minderheid. Daarom zal die behoefte om mensen te ontmoeten die daarin bij je passen, nog wel even blijven. En dat is de reden dat A.S.V.Gay bestaat.Tom Hendriks in secretaris van de Studentenvereniging A.S.V.Gay. Zie www.asvgay.nl voor meer informatie.
De foto’s zijn gemaakt tijdens een barbecue die A.S.V.Gay afgelopen zomer organiseerde.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN TOM HENDRIKSMEEST GELEZEN VAN TOM HENDRIKS

‘Is dat dan nog nodig?’

Tom Hendriks, in Columns & Opinie op 18 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media