Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1040 people
86440 users - nu online: 1040 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Reijers World: ‘Zullen we nog een keer?’


door Reijer Breed in Columns & Opinie , 01 oktober 2016

This article is also available in English


We lagen na te hijgen in een hokje van de sauna. Wim en ik. Het was maandagmiddag. Ik had een vrije middag genomen. “Wauw,” zei Willem, “dat was goed zeg.” Ik voelde nog even en zijn kontje was helemaal nat. “Even douchen nu?,” vroeg ik hem. “Ja, prima,” zei hij. “En dan tijd voor een biertje aan de bar. Ik trakteer je.” “Nou,” zei ik, “dan heb ik er toch nog iets mee verdiend.”

Hij moest lachen en gaf me een por in mijn zij. Even later zeepte ik zijn rug in onder de douches. Ik spoelde hem af en gaf hem zijn handdoek. “Zo jongens,” zei Hans, de vriend van Wim, die aan de bar zat. “Hebben jullie het fijn gehad boven?” “Heerlijk,” zei Wim. We bestelden bier en rookten een sigaret.

“Godverdomme,” zei mijn opa, “ben je weer vergeten de botervloot bij de kachel te zetten?” Hij was razend. “Reijer, zet jij de boter nog maar even in de kamer bij de kachel.” Ik deed het snel en bleef even bij de warmte staan.

Ik was zeven jaar en logeerde een paar dagen bij mijn grootouders in Alkmaar. Ik ging weer vlug terug naar de grote eetkeuken. Mijn opa was zo boos op mijn oma. Hij bleef maar schelden. Mijn oma stond met een rood hoofd boven de pan. Zij bakte biefstukjes in de roomboter. Het rook heerlijk. Toen mijn oma klaar was met het vlees, haalde ik snel de boter en gaf die aan mijn opa. Nu kon hij wel met zijn mes zijn boterham besmeren. Mijn oma kwam met de pan bij ons en gaf opa het grootste stuk biefstuk.

Daarna ik en tenslotte zichzelf. Zij gaf ons een lepel jus over het vlees. Even later zat ik te smullen van het wittebrood met biefstuk. Thuis kreeg ik altijd bruin brood en margarine. Na het eten gingen we snel naar de kachel in de woonkamer. Daar was ook mijn slaapkamer. Oma zette mijn deur op een kier om mijn kamer ook een beetje te verwarmen. De radio ging aan en we luisterden naar het nieuws. Daarna was het doodstil en deed mijn opa een slaapje.

Hans doofde zijn sigaret, dronk zijn biertje op en zei: “Ik ga nu even boven in de hokjes kijken.” Hij gaf zijn vriend Willem een kus en vertrok. Het was lekker rustig in de sauna Thermos op deze maandagmiddag. Om half zes zou het weer druk worden. Dan kwam iedereen uit zijn werk. Wim en ik doken even het zwembad in. Wim zwom onder water naar me toe. Hij greep me vast, gaf me een zoen en vroeg: “Zullen we nog een keer?” Wij droogden ons af en gingen met natte handdoeken naar boven en zochten een hokje. Daar deden wij het deurtje niet dicht. Wij wilden bekeken worden. Wim neukte me heerlijk.

“Reijer,” zei mijn opa. “Wij moeten even met je praten. Wist jij al dat je ouders moesten trouwen?” Ik begreep het niet en zei: “Nee, opa.” “Dan willen wij jou dat nu vertellen. Zij waren stout geweest en moesten trouwen. Daarom droeg jouw moeder ook geen witte trouwjurk.” Ik snapte er nog steeds niets van en knikte maar wat. Ik wilde naar huis. De volgende dag zouden zij mij terugbrengen naar Zaandam. “Ja,” zei mijn oma, “ze moesten trouwen.” Toen ik later alleen met mijn oma was, zongen we mee met Willy en Willeke Alberti die zongen:

Moeder hoe kan ik je danken
Voor alles wat je deed
Geen ander dan jij
Was zo goed voor mij
In vreugde en in leed

Moeder je blijft in mijn leven
De vrouw waar ik het meest van hou
Want al wat ik nu ken
En al wat ik nu ben
Moeder dat dank ik aan jou


Hans kwam weer bij ons aan de bar zitten. “Nou,” zei hij, “ik had ook succes vandaag. Twee jongens met rood haar.” “Ja,” zei Wim, “mijn vriend houdt van rood haar. Hij is een echte ginger-lover. Ik ga mijn haar binnenkort maar eens verven.”

Toen mijn grootouders eindelijk richting Alkmaar vertrokken waren, was ik weer alleen met mijn ouders. “Weten jullie wat opa vertelde? Dat jullie moesten trouwen. En toen ik geboren was, vonden zij mij wel lief.” Mijn ouders waren razend. “Dat hadden we je over een paar jaren pas willen vertellen,” zei mijn vader. Mijn moeder trok me op haar schoot. Ik voelde me zo veilig bij haar.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REIJER BREEDMEEST GELEZEN VAN REIJER BREED

Reijers World: ‘Zullen we nog een keer?’

Reijer Breed, in Columns & Opinie op 03 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media