Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 824 people
86442 users - nu online: 824 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Tijd voor een professionele homolobby


door De Ket in Columns & Opinie , 29 september 2016

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Wie neemt het in België (en in Europa) op voor de homoseksuele gemeenschap? Men is gemakkelijk geneigd te antwoorden dat het organisaties zijn zoals Wel Jong Niet Hetero, Cavaria als koepelorganisatie, et cetera.

Al deze Vlaamse, Brusselse en Waalse organisaties hebben in het verleden heel wat goed werk verricht. Alleen maken ze de laatste jaren één grote fout. Ze blijven hun krediet halen met het binnenhalen van het homo-huwelijk ruim een decennium geleden. Alsof het homo-huwelijk met een pennentrek alle problemen waarmee de homoseksuele gemeenschap kampt, voor eens en altijd oplost.

Niets is minder waar. Het homo-huwelijk heeft ook veel vijanden gemaakt en die lijken de strijd nog niet opgegeven te hebben. De aversie naar de HLBT-gemeenschap blijft toenemen. Kijk maar naar Frankrijk, of de vele homofobe incidenten in Nederland. Enkel wie blind is, lijkt dit niet te (willen) zien.

Telkens als een homo-onvriendelijk incident heeft plaatsgevonden, kruipen de onervaren activisten van de HLBT-organisaties in hun pen om hun weerzin en medeleven uit te drukken. Die persberichten en bijhorende interviews blinken uit in wollige praat, die bij heel wat mensen al lang niet meer enige indruk nalaat. En al heel zeker niet bij diegenen die de homoseksuele gemeenschap (helemaal) niet genegen zijn. Soms is het nodig hardere taal te gebruiken.

Het is hoog tijd dat de HLBT-gemeenschap in België beseft dat lobbywerk in de eerste plaats een professionele bezigheid is. Met andere woorden, een snotneus-woordvoerder-vrijwilliger van negentien jaar weet misschien wel hoe hij iemand moet pijpen, de belangen van een belangrijk deel van de bevolking verdedigen is een ander pak mouwen. Als een dierenrechtenorganisatie zoals Gaia voltijds enkele lobbyisten in dienst heeft en de homoseksuele gemeenschap nul komma nul, dan kun je zelf wel uitmaken wie of wat nu belangrijk is.

De verdediging van de belangen van de homoseksuele gemeenschap, op alle niveau’s, moet dus dringend in een hogere versnelling schakelen. Het volstaat niet meer dat België ooit een homoseksuele premier heeft gehad om onze rechten te blijven vrijwaren. Trouwens, het is tot op de dag van vandaag nog steeds een mysterie wat voormalig premier Elio Di Rupo voor de Belgische HLBT-gemeenschap heeft betekend. Ik durf deze vraag nog wel eens te stellen aan zijn vele sympathisanten, maar na al die jaren kreeg ik nog steeds geen antwoord. Blijkbaar een pijnlijke vraag.

Uiteraard kost het continue verdedigen van belangen handenvol geld. Maar de lobbybeweging die ijvert voor het behoud van de bijen in Europa, slaagt er ook in om voltijds professionele activisten tewerk te stellen. Vraag me niet waar hun geld vandaan komt, maar het lukt ze wel.

Ik lanceerde deze oproep al een eerdere keer. Maar wie zin heeft om hieronder zijn/haar schouders te plaatsen in de Europese hoofdstad Brussel, laat iets weten via de redactie. Er staat heel wat op het spel, namelijk onze onzekere toekomst. Los van de illusie dat de HLBT-gemeenschap al alles heeft bereikt. Het echte werk begint pas nu. Wie dat nu nog niet beseft, zal het wel ondervinden, vroeger of later. En ja, het geld vinden we wel.

Je toegenegen,
De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Tijd voor een professionele homolobby

De Ket, in Columns & Opinie op 01 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media