Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 937 people
86419 users - nu online: 937 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Hooggerechtshof Belize heft sodomie-wetgeving op


door Redaktie in Historie & Politiek , 27 september 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Voor veel mensen vormt het Caraïbisch gebied een uitgelezen vakantiebestemming vanwege een ideaal samengaan van zon, zee, stranden en historische bezienswaardigheden. Eén van deze toeristische oorden is Belize, het voormalige Brits-Honduras, dat sinds 1981 volledig onafhankelijk is. Een combinatie van natuurlijke factoren, het klimaat, het Barrièrerif, vele eilanden, uitstekende mogelijkheden om te vissen, veilige waters voor water- en duiksport, en de fraaie flora en fauna, hebben ondertussen gezorgd voor een bloeiende toerisme-industrie in het land.

Enkele jaren geleden was Belize al de bestemming voor bijna een miljoen toeristen, waarvan ongeveer de helft uit de Verenigde Staten afkomstig was. Het merendeel van deze vakantievierders realiseert zich niet dat in een aantal Caraïbische landen nog steeds overblijfselen van de koloniale sodomie-wetgeving van kracht zijn.

In Belize heeft het Hooggerechtshof deze strafbaarstelling van “sodomie” op 10 augustus buiten werking gesteld in een historische uitspraak in een zaak die al in 2010 door de homo-activist Caleb Orozco was aangespannen. Orozco, die directeur is van de United Belize Advocacy Movement (UNIBAM), wraakte artikel 53 van het uit 1981 daterende Wetboek van Strafrecht van Belize. Artikel 53 bepaalt dat “ieder persoon die vleselijke gemeenschap tegen de natuurlijke orde heeft met mens of dier zal worden onderworpen aan tot tien jaar gevangenisstraf.”

Hoewel een precieze definitie van “vleselijke gemeenschap tegen de natuurlijke orde” ontbreekt, is dit vaak geïnterpreteerd als betrekking hebbend op anale seks tussen twee mannen of tussen een man en een vrouw, ongeacht of dit met wederzijdse instemming is. Orozco betoogde dat dit artikel ongrondwettelijk is en inbreuk maakt op zijn recht op menselijke waardigheid, privacy, gelijkheid voor de wet en de vrijheid van meningsuiting. Het wetsartikel werd weliswaar zelden gehandhaafd, maar de aanwezigheid in de wet, zo betoogden de tegenstanders, zorgde voor nadelige effecten in de maatschappij van Belize in het algemeen en diende bovendien als munitie voor de homofobe retoriek van de Kerk.

Belize is een land waar de overwegend religieuze bevolking openlijk vijandig staat tegenover holebi’s en transgenders en het maatschappelijke stigma en de vijandigheid aanzienlijk zijn. Verschillende kerkgenootschappen hebben zich dan ook intensief in de discussie over het wetsartikel gemengd.

De behandeling van de zaak vond in 2013 plaats en de uitspraak kwam nu zo’n drie jaar later. Orozco betoogde dat het wetsartikel inbreuk maakte op de door de grondwet van Belize gegarandeerde “Beschermingen van de Fundamentele Rechten en Vrijheden.”

De voorzitter van het hof, opperrechter Kenneth Benjamin, onderschreef Orozco’s wraking op alle punten en constateerde dat het wetsartikel een inbreuk vormt op het recht op waardigheid, privacy, gelijkheid en non-discriminatie op basis van seks. Rechter Benjamin stelde ook dat er geen rechtvaardiging voor het artikel bestaat op basis van de openbare zedelijkheid, dat internationale juridische verplichtingen nagekomen moeten worden en dat de wet daarom moet worden aangepast.

Artikel 53 zal nu zodanig worden verwoord dat met wederzijdse instemming gepleegde seksuele handelingen tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar zijn.
“Het oordeel vandaag is uiterst bevredigend, ik ben opgetogen voor mijzelf, maar nog meer voor alle HLBTIQ-mensen in Belize. Het Hooggerechtshof heeft een historisch precedent geschapen voor het land en voor de Caraïben in het algemeen, door het bevestigen van de waardigheid en gelijkheid van alle burgers ongeacht hun seksuele oriëntatie. Hoewel ik weet dat er nog veel moet gebeuren om de houding in mijn land te veranderen, is dit een uiterst belangrijke stap, en ik kan niet trotser zijn.

Het aanhangig maken van de zaak was een oproep tot actie voor de HLBTIQ-gemeenschap in Belize en daarbuiten. De gemeenschap begon het eens te worden en zich te organiseren, inziende dat het bewaren van stilzwijgen en toe te staan dat onrechtvaardigheden wijd verspreid zijn niet langer de norm mag zijn. We hadden ondersteuning van zoveel mensen, uit ons land en internationaal; deze zege kunnen we met z’n allen delen. We hebben op zovele manieren gewonnen; we zijn sterker dan ooit tevoren, maar we zijn nog op geen enkele manier klaar,” verklaarde Orozco na de uitspraak.

De uitspraak van rechter Benjamin is historisch, aangezien hij die deed in de eerste rechtszaak die in de Caraïben werd aangespannen tegen de achterhaalde koloniale sodomie-wetgeving en ook de eerste waarin die te niet werd gedaan. Kenita Placide, de Caraïbische adviseur van de mensenrechtenorganisatie OutRight Action International, sprak de hoop uit “dat dit zal bijdragen aan een verandering in de Caraïben in het algemeen, waar tien landen nog steeds overblijfselen van koloniale sodomie-wetten hebben. Maar de wetten zijn slechts een deel van wat veranderd moet worden. We hebben dringend behoefte aan een sterkere beweging in het gehele gebied, die een stoot kan geven tot een verandering in maatschappelijke opvattingen. Deze historische overwinning zal ons voorwaarts stuwen!”

Maria Sjodin, de plaatsvervangende voorzitter van dezelfde organisatie, voegde daaraan toe dat de strijd niet bij de grenzen van Belize ophoudt maar elders nog gestreden moet worden: “De uitspraak van het gerechtshof in Belize betekent dat het aantal landen waar gelijkgeslachtelijk gedrag gecriminaliseerd wordt nu gedaald is naar tweeënzeventig, en hopelijk zal deze neerwaartse trend zich voortzetten. Maar het is belangrijk eraan te denken dat wetten slechts een deel vormen van wat invloed heeft op de levens van mensen - de strijd maatschappijen te veranderen moet wereldwijd voortgezet worden en dit kan alleen gebeuren met sterke HLBTIQ-bewegingen.”
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Hooggerechtshof Belize heft sodomie-wetgeving op

Redaktie, in Historie & Politiek op 29 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media