Back to Top
Vrijdag 10 Apr
86426 users - nu online: 1034 people
86426 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Roze ouderen en zorg in de schijnwerpers


door Redaktie in Algemeen , 25 september 2016

This article is also available in English


“Veel van de deelnemers aan onze ontmoetingsgroep voor oudere homomannen werden in de Sovjettijd in hun jonge jaren gechanteerd, ‘behandeld’ of geïntimideerd door de politie. Je werd echt gecriminaliseerd. Nu kunnen we gelukkig met elkaar volop in het leven staan, onszelf zijn en voor elkaar zorgen.” Aldus Alexei Marcicov uit Moldavië, die sinds enkele jaren in zijn land een ontmoetingsgroep organiseert voor homomannen.

Het initiatief van Marcicov is een van de vele initiatieven in Europa voor roze ouderen en zorg, die tijdens Europride in de schijnwerpers stonden in Amsterdam. Daar vond in de Universiteit van Amsterdam de eerste internationale conferentie plaats over roze ouderen en zorg.

Organisator Roze 50+, een samenwerkingsverband van seniorenorganisatie ANBO en COC Nederland, heeft een reeks good practices naar Nederland gehaald, met als doel om van elkaars succesvolle initiatieven te leren. Initiatieven die variëren van initiatieven voor woonvormen voor LHBT-ouderen in Engeland, een speciale hulplijn in Italië tot LHBT-vriendelijke zorginstellingen in Duitsland. Maar ook gerichte trainingen voor zorgpersoneel in Finland staan in de schijnwerpers. Of Roze 50+ ambassadeurs in Nederland die zorginstellingen bezoeken en initiatieven om samen te werken met lokale overheden.

Nauwelijks zichtbaar

Roze 50+ ambassadeur Martin Moerings: “Wij zijn met 80 vrijwilligers actief in heel Nederland om de zorg en leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen bespreekbaar te maken. En dan praten we niet alleen met de managers van een zorginstelling, maar ook met de bewoners. Professionals en management denken veelal dat er geen roze ouderen in hun instelling verblijven. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat LHBT-ouderen vaak nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun identiteit verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij vaak hun lot. De Roze Loper, hét certificaat voor zorginstellingen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit bij cliënten en personeel, is voor ons werk natuurlijk een enorme steun in de rug.”

Martin van Rijn, staatsecretaris van VWS, opende de conferentie. Daarna lichtten sprekers uit Engeland en Nederland twee bijzondere projecten toe, en waren 10 thematafels waar even zoveel voorbeelden uit heel Europa werden gepresenteerd.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Roze ouderen en zorg in de schijnwerpers

Redaktie, in Algemeen op 27 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media