Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1296 people
86407 users - nu online: 1296 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 10 min. Printervriendelijke Pagina  
Europride/ Amsterdam Pride 2016 biedt overvol programma


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 03 augustus 2016

This article is also available in English
lengte: 10 minuten


De regenboogkleuren stromen over de hoofdstad. Conchita Wurst voelde zich na de overwinning op het Eurovisie Songfestival verplicht “altijd en overal kleur te bekennen” en de zangeres met de baard probeerde daarom ook aan zo veel mogelijk Pride-manifestaties deel te nemen.

Het Oostenrijkse idool, dat als zijn alter ego Tom Neuwirth met de boy-band Jetzt Anders! overigens al in 2007 acte de présence gaf op de Regenbogenparade te Wenen, was een gevierde gast op de Pride’s in Stockholm, Madrid, Antwerpen, Manchester en vele andere steden.  

In Ich, Conchita: Meine Geschichte: We are unstoppable (München 2015) constateerde de travo-ster echter: “Zoals zo vaak zette Amsterdam maatstaven. Van de stad en haar inwoners kunnen we allemaal iets leren. Weliswaar ben ik bij elke Pride overweldigd door de vele mensen die de straat op gaan om zich voor de goede zaak in te zetten.

In Amsterdam is echter de gehele stad op de benen, jong of oud, hetero of homo, het speelt geen rol. Kleine kinderen en hun grootouders zijn van kop tot teen in de regenboogkleuren gehuld [...]. Ze zingen, ze dansen, ze zijn vrolijk, ze verkeren in een goede stemming, ze hebben geen angst voor de anderen, de nieuwen, ze zijn hartsverfrissend open.”

Lovende woorden voor Nederland’s hoofdstad, die hopelijk ook dit jaar weer hun waarheid bewijzen als van 23 juli tot en met 7 augustus Amsterdam in het teken staat van EuroPride, waarvan Conchita Wurst een van de ambassadeurs is. Uit een in mei gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek in ieder geval dat Nederland in Europa tot de landen behoort, die het meest positief over homoseksualiteit denken.

Het SCP constateerde dat de Nederlandse bevolking al lange tijd een positieve houding tegenover homoseksualiteit heeft en dat die houding de afgelopen jaren nog positiever is geworden. In het recente onderzoek toonde nog maar zeven procent zich homonegatief, terwijl dat in 2006 nog vijftien procent was.

Deze overwegend positieve grondhouding van “de” Nederlander (die overigens met enig voorbehoud moet worden bekeken want de feiten zien er al iets anders uit als ze zichtbaar met homoseksualiteit worden geconfronteerd: maar liefst tweeëndertig procent neemt aanstoot aan twee zoenende mannen) heeft geleid tot het thema van de Amsterdamse EuroPride: “Join our freedom, feel free to join us!”


Drukke dagen voor DollyHet hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is ook dit jaar weer - traditiegetrouw - de Botenparade, maar er staat veel meer op het programma. Vorige maand hebben we al enkele activiteiten rond Roze Zaterdag op 23 juli belicht, maar die festiviteiten vormen slechts het begin van vijftien uitbundige dagen. Zo stelde Nederland’s eigen Conchita, Dolly Bellefleur, wiens carrière overigens haast het hele leven van Conchita’s zevenentwintig-jarige alter ego Tom Neuwirth beslaat, speciaal voor EuroPride 2016 een internationaal liedjes- en poëzieprogramma samen dat onder de titel Pink Pop & Poetry is opgevoerd in het OBA Theater, Oosterdokskade 143.


Senior Pride

Het beloven drukke dagen te worden voor ons cover-model Dolly Bellefleur want op 4 augustus presenteert hij in het kader van Senior Pride vanwege EuroPride een speciaal programma: A Gay History of Pride, een muzikale tour langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse homo-emancipatiecultuur. Vanaf de eerste Roze Zaterdag tot en met de Gay Pride. Een feest der herkenning met een lach en een traan.

Senior Pride is een festival op de gracht vóór het Theater-restaurant Paleis van de Weemoed speciaal voor en als eerbetoon aan Roze Senioren. Dit jaar zal er een groot ponton in de gracht liggen met een groot podium. De bezoekers worden ontvangen met het Bienvenue Festival en DJ Ronnie Retro draait favoriete songs uit de oude doos. De avond wordt geopend met een spectaculair optreden van Raoulala en zijn boylesque dansers. Miss Kimberley Clarck komt langs met de All That Jazz Dancers en maakt samen met Miss Lana Sinner het publiek los met hun wereldberoemde meezing-medley.

De avond wordt afgesloten met een concert van Diva Karin Bloemen. Senior Pride vindt plaats op donderdag 4 augustus van 18.00 tot 23.00 uur bij Paleis van de Weemoed, Oudezijds Voorburgwal 15, Amsterdam. De entree is vrij. Zie voor meer informatie www.seniorpride.amsterdam.


Het roze sporttaboe

Hoewel in de maatschappij in het algemeen homoseksualiteit steeds meer een geaccepteerd gegeven lijkt te worden, zijn er nog steeds gebieden waarin het een heikel punt is, zoals in de (professionele) sport. Daarom wordt hieraan dit jaar speciale aandacht besteed. Lucien Spee, de directeur van Amsterdam Gay Pride, zegt hierover: “Binnen de sportwereld ligt dit nog altijd gevoelig en durven sporters tijdens hun actieve carrière niet uit de kast te komen. We zijn er dit jaar bijzonder trots op dat een internationaal sportmerk zoals Adidas zich als sponsor aan ons wil verbinden. Een erg mooi statement en nog niet eerder gebeurt.”

Conchita Wurst drukte dit allemaal iets minder diplomatiek uit: “Nog erger is het in het voetbal: tot op heden kwam geen actieve speler uit de kast omdat hij er bang voor moet zijn dat zijn fans zijn vijanden worden.” Overigens zijn het niet alleen de fans die voor problemen kunnen zorgen, maar ook teamgenoten. Toen de basketbalspeler John Amaechi in 2007 uit de kast kwam, zei een collega: “Ik vind dat hij niet in de kleedkamer zou moeten zijn als wij in de kleedkamer zijn,” want dat zou alleen maar tot bezorgdheid en concentratieproblemen leiden.

Ondanks de te verwachten negatieve reacties zijn er de afgelopen jaren toch steeds meer topsporters uit de kast gekomen, vaak inderdaad na afsluiting van hun actieve carrière, maar in toenemende mate, zeker bij mensen die individuele sporten bedrijven, terwijl ze nog actief zijn. Eén van de pioniers was de American football-speler David Kopay, die in 1975 de wereld van zijn seksuele voorkeur kond deed. Hij komt, net als Amaechi, aan het woord in de documentaire Out to Win van regisseur Malcolm Ingram. Deze vorig jaar uitgebrachte film wordt op 4 augustus vanaf 21.00 uur vertoond in de Open Air Cinema op de Nieuwmarkt.

Out to Win biedt een overzicht en analyse van de levens en carrières van aankomende en professionele sporters vanuit de gehele wereld. De film documenteert het heden in een historische context van degenen die de weg hebben gebaand en belicht de ervaringen van de sporters die gevochten en gestreden hebben, zowel in de kast als daarbuiten. Naast Amaechi en Kopay komen onder anderen ook de pioniers Martina Navratilova, Billie Jean King en Billy Bean aan het woord, maar ook hedendaagse helden, de sterren van morgen en de mensen die hen hebben geholpen hun huidige positie te bereiken.

Out te Win is niet de enige film die tijdens EuroPride te zien is. In Rialto, Ceintuurbaan 338, vindt namelijk tot 7 augustus het Gay & Lesbian Summer Film Festival plaats, dat negen films toont, waaronder Neil Armfield’s Holding the Man (2015). Hierin ontmoet de hoofdpersoon Timothy op vijftien-jarige leeftijd de rugbyspeler John en het is liefde op het eerste gezicht. Vechtend tegen vooroordelen, zowel thuis als op school, vormt het paar een hechte band. Timothy en John beleven goede en slechte tijden, maar worden dan geconfronteerd met hun grootste uitdaging wanneer een van hen onverwacht ziek blijkt... Op 7 augustus zijn alle films van het festival op één dag te zien in de Gay & Lesbian Filmmarathon. Zie rialtofilm.nl voor meer informatie.


Het water op

Traditiegetrouw is de Canal Parade het uitbundige hoogtepunt van Amsterdam Gay Pride en die zorgt, vooral bij buitenlandse bezoekers, vaak voor verwonderde bewondering. “Overal elders rijden we op wagens door de stad,” schreef Conchita Wurst, “maar in het rijk van de grachten en kanalen zijn boten voorgeschreven.

Deze zijn voor de show voorzien van fantasierijke opbouwsels, zodat het mij totaal onmogelijk leek daarmee door smalle waterwegen te manoeuvreren. Maar toen bleek hoe geniaal alles geconstrueerd was. Met een paar handgrepen kon zelfs de hoogste opbouw worden ingeklapt op het moment dat de volgende brug in zicht kwam. Dat was leuk en toonde ook: hindernissen bestaan niet als men over ideeënrijkdom beschikt.”

De Canal Parade vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 augustus en begint rond 14.00 uur op het Westerdok om via de Prinsengracht, de Amstel en de Nieuwe Herengracht uiteindelijk in het Oosterdok af te meren. Deze route van zo’n zes kilometer biedt bezoekers volop de gelegenheid goed te genieten van het spektakel, waarin in totaal tachtig boten meevaren.

Bijzonder is de deelname van de Europese Commissie, die dit jaar eenmalig meedoet om Europese burgers (nog meer) bewust te maken van de nog steeds bestaande homo-discriminatie in Europa en om de acceptatie te bevorderen. De deelname van de Commissie vormt onderdeel van een EU-brede campagne over HLBT-acceptatie die dit jaar wordt gestart. Ook de zogenoemde Overzeese Landen en Gebieden van Europa, verenigd in de OCTA (onder voorzitterschap van Aruba) varen met een eigen boot mee. Hierdoor worden vanuit Amsterdam wereldwijd tweeëntwintig eilanden bereikt in de Caraïben, de Indische Oceaan en de Pacific.

Omdat deze eenentwintigste editie van de Amsterdam Gay Pride fors in het teken van sport is geplaatst vaart ook de Koninklijke Nederlandsche Roeibond mee, terwijl vier Amsterdamse homo-sportverenigingen hun krachten bundelen om sport en HLBT-acceptatie bespreekbaar te maken. Opvallend is ook de deelname van de Oekraïense Lady Gaga: Kamaliya. Deze activiste en popartieste wil met haar boot de kloof tussen Oost en West verkleinen en de stem van de homogemeenschap in Oekraïne en de rest van Oost-Europa laten horen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren bepaalde ditmaal een speciale ballotage-commissie welke boten mee mogen doen, omdat de organisatie zeker wilde zijn van de kwaliteit van de Botenparade. Dit kon niet bij iedereen op begrip rekenen. Zo meldt Café ’t Mandje op de website teleurgesteld dat ze op de geboortedag van Bet van Beeren het bericht kregen dat het café op de Zeedijk was “uitgesloten van de Botenparade” en dat een duidelijke reden hiervoor niet werd gegeven.

Nu kun je je inderdaad afvragen of de grote Nederlandse banken die wel meevaren voor de emancipatie belangrijker waren dan wijlen Bet van Beeren en haar nog steeds levendige café, dat ze in 1927 overnam en dat vooral kort na de Tweede Wereldoorlog een grote reputatie kreeg in de toen nog grotendeels ondergrondse homowereld.

Met enkele jaren onderbreking is ’t Mandje dus al bijna negentig jaar een veilige haven in de Amsterdamse scene en misschien is het goed dit feit eens eer te bewijzen door na de Botenparade het straatfeest te bezoeken dat vanaf 13.00 uur wordt georganiseerd op de Zeedijk, zoals overigens ook in de Spuistraat, op de Amstel, op de Westermarkt en bij de Stopera.


Shakespeare Club

Wie tijdens EuroPride cultuur en ontspanning zoekt kan dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur terecht bij de Shakespeare Club op de binnenplaats van het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92. Iedereen is welkom in dit “hart van de Pride,” voor een dosis cultuur en muziek, maar ook voor een biertje, even relaxen of om andere Pride-bezoekers te ontmoeten.

Vanaf de overvolle Kalverstraat komen bezoekers door de middeleeuwse poort op een prachtige binnenplaats. Daar zijn tijdens EuroPride een podium en café met dj’s, kunstenaars en allerlei initiatieven uit de homo-gemeenschap te vinden. Het programma is voor een divers publiek. Club ChUrch, één van Amsterdam’s meest controversiële clubs, verzorgt de openingsavond op zaterdag 23 juli.

Ook het Danspaleis strijkt een avond neer op de binnenplaats en er zijn vele andere activiteiten gepland. Het belooft een ideale plek te worden om na het werk te borrelen of wat te eten, of een ontbijtje te pakken alvorens de Botenparade te bezoeken. De Shakespeare Club is vernoemd naar de naam waaronder het COC zeventig jaar geleden, op 7 december 1946, in Amsterdam werd opgericht: Shakespeareclub. Omdat er in die tijd nog een groot taboe rond homoseksualiteit heerste, koos men voor een schuilnaam. In 1949 werd de Shakespeareclub omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspannings Centrum, ofwel C.O.C. Zie www.shakespeareclub.nl voor meer informatie.

Het complete programma van EuroPride is te vinden op www.pride.amsterdam en in het 124 pagina’s tellende tijdschrift JOIN dat speciaal ter gelegenheid van EuroPride is uitgebracht, en natuurlijk op pride.gayamsterdam.com.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Europride/ Amsterdam Pride 2016 biedt overvol programma

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 05 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media