Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 974 people
86447 users - nu online: 974 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

“Amsterdam Gay Pride is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al twintig jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad.” Met deze woorden liet burgemeester Eberhard van der Laan afgelopen maand enkele malen weten hoe belangrijk de Amsterdam Gay Pride is voor zijn stad. En dat is het niet alleen voor de hoofdstad, maar ook voor de reputatie van Nederland in het algemeen. Hij opende met deze woorden een bijeenkomst naar aanleiding van het drama in Orlando.

door Lucien Spee - 29 juli 2016

Printervriendelijke Pagina  
Op weg naar Europride: Les Pays-Bas, pour la liberté partout!


This article is also available in English


Aangezien het in eerste instantie leek te gaan om een aanslag van IS heerste er onrust onder organisatoren van deelevenementen en deelnemers aan de EuroPride. Een aanslag in het buitenland, hoe ver weg ook, geeft elke keer weer een angstig gevoel van kwetsbaarheid.

Omdat angst onze community niet mag ontwrichten en om onze zusterorganisatie te steunen heb ik samen met de Nederlandse ambassadeur naast de burgemeester van Parijs voorop gelopen bij een van de grootste parades van Europa, de Marche de Fiertés.

Met trots heb ik de boodschap mogen uitdragen dat Nederland een land is met vrijheid voor iedereen. Ondertussen zijn alle grote Europese Pride’s alweer achter de rug en succesvol en veilig verlopen. We hebben geen reden om aan te nemen dat dit in Amsterdam anders zal zijn. Samen met de veiligheidsdiensten van de overheid zijn alle mogelijke scenario’s doorgenomen en wordt door de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de situatie nauwlettend gemonitord.

Een andere bijeenkomst die door onze burgemeester met bovenstaande woorden werd geopend was er één met een groep klagende bewoners. Zij hadden zich in hun strijd voor meer “balans in de stad” tegen de Pride gekeerd en ieder afzonderlijk en gezamenlijk zienswijzen en bezwaarschriften ingediend. Zonder de overlast die men van ons festival kan ervaren te willen bagatelliseren, kun je stellen dat wij het slachtoffer zijn van een opeenstapeling van irritaties die deze bewoners gedurende het hele jaar ervaren door de toegenomen drukte van toerisme en andere festivals.

Alle bezwaarschriften beginnen weliswaar met de tekst dat de schrijver het belang van de Gay Pride onderstreept en het niet zijn of haar bedoeling is ons festival de das om te doen, maar de kosten van alle eisen bij elkaar zijn zo hoog dat het onrealistisch is aan te nemen dat die ook uitvoerbaar zouden zijn. Vergelijk het met een huisbaas die de huur van een bijstandsmoeder verhoogt naar vijftienhonderd euro en tegelijk zegt dat hij het liefste heeft dat ze gewoon blijft wonen.   

Ten behoeve van de ontjuridisering van het geluidsdossier en het openen van een constructieve dialoog zullen we deze Pride meedoen aan een experiment van de Rijksuniversiteit te Groningen. Zij hebben een methode ontwikkeld om anders naar geluidsoverlast te kijken. De beleving van geluid is namelijk erg subjectief. Wat ik als plezierig ervaar kan voor een ander een kwelling zijn.

Door middel van een smartphone app, MoSART genaamd, kunnen bezoekers en bewoners aangeven hoe ze omgevingsgeluid ervaren in termen van plezierigheid. De subjectieve beleving van geluid wordt gekoppeld aan het daadwerkelijke objectieve signaal. Negatieve beleving wordt in kaart gebracht door rode bolletjes en positieve beleving door groene bolletjes. Iedereen kan meedoen aan dit experiment en op deze manier laten weten hoe hij of zij de Gay Pride beleeft. Ik hoop dat velen van jullie actief mee zullen doen en we met zijn allen zorgen dat de kaart van Amsterdam vooral groen kleurt!
 

 
 


Dit jaar organiseren we in Amsterdam EuroPride, een speciale Europese versie van de Amsterdam Gay Pride, die twee weken duurt en 23 juli van start gaat met Roze Zaterdag. Kijk voor info op www.pride.amsterdam of Like ons op Facebook prideamsterdam.

Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride  
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Op weg naar Europride: Les Pays-Bas, pour la liberté partout!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 31 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media