Back to Top
Woensdag 01 Apr
86425 users - nu online: 1025 people
86425 users - nu online: 1025 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Het blote oog en de naakte man


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 15 juli 2016

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


In de thema-expositie My Naked Eye laat galerie MooiMan zeven kunstenaars zien die in fotografie, video en installaties de naakte man tonen. Een nog steeds beladen onderwerp, zeker als het om de naakte man gaat. In de loop van de geschiedenis heeft naaktheid in de kunst, maar ook in de openbare ruimte, altijd extreme gevoelens weten op te wekken: bewondering, verlangen, passie, jaloezie, misprijzen, discriminatie en haat...

Maar vandaag de dag zien we vooral de naakte vrouw veelal verleidelijk en overvloedig terugkeren in media, op billboards en in commercials. Ook in het straatbeeld van onze consumptiemaatschappij komt naaktheid middels kleding meer en meer terug. Het blote oog merkt het naakt niet eens meer op. Het ziet louter ongeklede lijven.

Het zou daarom een interessante gedachte zijn als voor één dag de begerenswaardige vrouw die je tot consumeren verleidt eens vervangen zou zijn door een man. Want in feite is dat precies wat de galerie al bijna tien jaar wil laten zien: hoe ook in de kunst de man, al dan niet naakt, een geaccepteerd onderdeel zou moeten zijn van het dagelijks leven.
 
Tijdens de expositie laten zeven internationale kunstenaars - waarvan vier nieuw voor de galerie - die bewondering voor de naakte man zien. In dit artikel komen drie daarvan aan het woord.


‘Naaktheid is voor mij het meest pure wat er is’

Maurice Nuiten, master opleiding St. Joost: “Wat we allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat we allemaal naakt geboren zijn. Door in mijn werk het lichaam te strippen van kleren, strip ik het van klasse en wordt het universeel.

Voor mij is geslacht of seksuele voorkeur niet belangrijk. Ik zie het lichaam als een archetype voor de mens, waarbij ik in mijn werk voornamelijk mijzelf of mensen die heel dicht bij me staan gebruik.

Daarbij probeer ik het eerlijk en puur te houden. Daarmee wil ik vanuit dit archetype kunnen communiceren over de mens en niet over de overgeseksualiseerde lichamen waarmee wij in de maatschappij al genoeg geconfronteerd worden. Dat is een onrealistisch gedachte die niet echt of puur is.”
 

‘Gemaskeerde naaktheid als reflectie op ons dagelijks leven’

Luke Darko, woont en werk in Parijs, Frankrijk: “Bij het samenstellen van La Mascarade, een serie van portretten, heb ik willen laten zien wat naakt echt is: de afwezigheid van zijn functie. Ieders naaktheid is aanwezig... Rauw. Echt. Niet wanneer hij zijn lijf ontkleedt, maar ontdaan van alles voor de spiegel. Mijn clowns zijn geen echte clowns. Ten eerste zijn ze niet leuk. Ze laten je niet lachen, maar ze maken je ook niet bang. Ze zijn er niet om dat deel van je kindertijd – dat bij iedereen nog aanwezig is – te terroriseren.”
 
“La Mascarade is een reflectie op het masker dat we onszelf dagelijks aanmeten voordat we uit onze schulp kruipen en deelnemen aan het grote theaterstuk van het leven. Bij die grote maskerade, zijn we allemaal ‘the make-up artists.’ We creëren allemaal rustig aan het imago dat past bij onze persoonlijkheid. Beetje bij beetje, stap voor stap. Ze zijn niet alleen onze alibi’s, maar soms ook kleine aanpassingen aan de werkelijkheid. Zo hullen we ons dagelijks, iedere morgen, in ons meest comfortabele en perfecte schild. De hele wereld om ons, familie, vrienden, onze gemeenschap, iedereen dwingt ons om een outfit als dit te dragen willen we geliefd zijn, integreren, gerespecteerd en erkend worden. Ons bestaan hangt af van het applaus waarvoor we zelf verantwoordelijk zijn: de glimlachen die we ontvangen en de ‘likes’ die we verzamelen.”
 
“Maar als het masker de persoon verdringt als door een lachuitbarsting van een clown, is men een gevangene van een ijzeren masker. Net zoals Dorian Gray ooit jong en mooi bleef, veroudert het schilderij en wordt zwart. Want op een dag zal het masker vallen en ons diepste wezen achterhaalt ons dan. Ik besluit om hier het gemaakte decor te verwijderen en de mens te laten zien juist op het moment voor het afschminken: met de wazige blik van een lange dag. Ik zou verder willen gaan daar waar we ons achter verbergen. Achter een maskerade waarbij het niet de maskers zijn die complex zijn, maar eerder de personages.”


‘Naaktheid als emancipatie’

Ron Amato, woont en werkt in Brooklyn, New York, Verenigde Staten: “Een box of doos kun je voor tal van zaken gebruiken: om iets te vangen of om iets te verbergen. Als cadeauverpakking of om iets kostbaars mee beschermen. We kunnen ook ‘outside the box’ denken. En wat als de doos van Pandora zich opent? Voor mijn project, The Box, gebruik ik dozen, of eigenlijk kisten, als middel voor het uitdrukken van de verschillende stadia van mijn leven als een homoseksuele man.

The Box vertegenwoordigt tegelijk een obstakel én een instrument voor acceptatie en trots. Het project is verdeeld in acht secties die de stadia in mijn leven volgen, van uitsluiting tot emancipatie. Gaandeweg toont het de manier waarop ik worstelde met tegenslag en conflict, verlangend naar liefde en manieren om mijn verlangens te vervullen, om uiteindelijk een verbinding te leggen met een geëmancipeerde gemeenschap.”

“In het begin was die ontwikkeling relatief traag. Ik analyseerde de resultaten van elke shoot, op zoek naar visuele aanwijzingen die emoties wisten op te roepen, die aansluiten op mijn persoonlijke reis en om te leren hoe die emoties zich tot elkaar verhouden. Hiervoor gebruikte ik in eerste instantie oude kisten met kenmerken van schade door leeftijd en gebruik. Daarna gebruikte ik nieuwe kisten, ruw en onafgewerkt, om vervolgens in stappen onvolkomenheden te maskeren.”

“Bij het totstandkomen van deze serie zijn meer dan dertig mannen betrokken geweest. Doelbewust heb ik personen gekozen die een verscheidenheid aan leeftijden, culturen, rassen en leefstijlen vertegenwoordigden. Bij elke shoot bespraken we vooraf de thema’s van het project en wat ik daarmee probeerde over te brengen. Aanvankelijk waren de eerste beelden van mannen die de interactie aangaan met the box, waarmee ze elk hun eigen, persoonlijke invulling aan het project gaven.

Het was daardoor bijna een performance, waardoor een ieder een unieke interactie aanging tussen lichaam en karakter. Die dynamiek veranderde telkens als ik mensen bij elkaar plaatste die vreemden, minnaars, echtgenoten, vrienden of zelfs collega’s waren. Zelden ben ik tussenbeide gekomen om hen aan te moedigen om de uitwisseling van het elkaar dieper verkennen te stimuleren.

Naarmate het project vorderde, was ik ook steeds beter in staat om met de modellen de specifieke fine tuning te bespreken, om daarmee de oorspronkelijke ideeën die ik sinds het begin het project had, met hen te delen en uit te voeren.”
 
“De interpretatie van de beelden is puur persoonlijk. Wat de één zou kunnen zien als conflict, ziet de ander als verbinding. Er is maar een dunne scheidslijn tussen uitsluiting en verlangen. En uit dat verlangen groeit gemeenschap. Die processen zijn vloeiend en vaak niet-lineair. Maar toch, hoe ook uitgedrukt, elke strijd van vooruitgang is krachtig voelbaar voor ons allen, ongeacht de verschillen van onze eigen verhalen.”
  INFO  

De expositie My Naked Eye duurt tot en met 17 juli 2016 met een mogelijke verlenging tot augustus. Zie MooiMan’s website voor een meet & Greet met Amerikaans fotograaf Ron Amato, die speciaal hiervoor langs komt in Nederland. My Naked Eye toont werk van Ron Amato (VS), Ewoud Broeksma (Nederland) Luke Darko (Frankrijk) Fedya Ili (Duitsland, Frankrijk, Rusland), Alexander Kargaltsev (VS), Maurice Nuiten (Nederland) en Johan van Walsem (Nederland). Gedurende de expositie is het boek Dubbelaars / Doubles II van fotograaf Ewoud Broeksma uitgebracht. Het boek – de negende eigen uitgave van de galerie – is te koop bij de galerie en een aantal geselecteerde boekhandels.
Meer informatie en openingstijden: www.mooi-man.nl

 
GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Het blote oog en de naakte man

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 17 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media